IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

КАТ започва да спира от движение колите, които замърсяват

Новите устройства за проверка излизат на пътя веднага след Нова година

КАТ започва да спира от движение колите, които замърсяват

КАТ ще спира от движение всички автомобили, които не отговарят на екостандартите и замърсяват въздуха в София. Това ще стане възможно с използването на 7 газоанализатора, които Столичната община е закупила, съобщава Dnes.bg.

КАТ започва да спира от движение колите, които замърсяват

"Те вече се монтират и КАТ ще започне да ги използва още в първите дни на 2018 г. С част от тях ще се проверяват автомобилите, които чакат за регистрация. Тези, които не отговарят на екоизискванията, няма да се регистрират. Останалите газоанализатори ще се ползват при проверки на КАТ по улиците", обясни кметът на София - Йорданка Фандъкова.

Това означава, че автомобилите, които замърсяват въздуха, няма да се регистрират, а от движение ще се спират тези, които вече са получили регистрация и се използват. При наднормено замърсяване полицаите ще съставят и акт на шофьора. Такива коли ще могат да се движат отново след нова проверка от КАТ, ако докажат, че отговарят на еконормите.

През 2018 г. СОС ще разгледа и мерките, които общината ще прилага при опасно замърсяване на въздуха. Сред тях са безплатен градски транспорт, ограничение на движението и двойно по-скъпа синя зона. Вероятно обаче идеята за по-скъпо паркиране в центъра ще отпадне.
 

0 от 500
  • #17
    38 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    DEИмаш ли бегла представа за качеството на горивата а БГ и в Германия какво е? Никой не ти говори за кола без спирачки, а че на гол тумбак фандъчка вади чифтето с пищови!!! Анонимен - пука ми щото като дойда в Сф а съм принуден от обстоятелствата да идвам и на цариградско куките могат да ми стровят живота! Поддържам си колата, но е 20 годишна вече и какво ще отчете уреда само господ знае. Пак ви казвам няма лошо, ама що не почнем с оправяне на доходите - тогава всичко ще си дойде на място!
  • #16
    48 rate up comment 4 rate down comment
    DE ( преди 6 години )
    Тинтири, казах само,че колко замърсява един автомобил не зависи толкова от възръста му.И тук не всички 15-20 коли са регистрирани като олд таймери.Просто се подържат както трябва и TUV не се минава с бараки пред разпад както ГТП в БГ.В БГ хем ни е стар автопарка,хем на глава от населението се падат повече коли от колкото средно за Европа.Нещата не опират само до пари.Като нямаш пари да подържаш кола в изправност,която да е безопастна за теб и всички останали не караш!Внучето болно,жената ражда,г*за те боли,правилата са си правила!Айде щото внучето е болно,да тръгнем за София с кола без спирачки и *** вместо гуми с риск да убием и внучето и още 3-4 човека в катастрофа това ли е логиката?!?! Друг е въпроса,че въздуха в София е мръсен по много причини и автомобилите са една от най-малките.Контрол трябва да има и той трябва да е в пунктовете за технически преглед,не от катаджии!Това си е схема за корупция.Трябва да има и закон за предаване на катализатори и филтри в сертифицирани пунктове,само срещу талон на колата и фактура за закупен и монтиран нов катализатор или документ,че колата е бракувана!Всичко друго са схеми за корупция и лобизам за доставчици на катализатори и нови автомобили!
  • #15
    32 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тинтири, щом не си от Сф, какво те бърка? Аз пък съм твърдо За. Тези коптори, тровещи всички, трябва да се спрат! Само че си мисля, по този начин няма да стане
  • #14
    27 rate up comment 9 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    младен аз дори не съм в Сф, така че единствения *** си оставаш ти! Явно въобще нямаш идея колко струва една кола и какви коли е вкарват в БГ
  • #13
    44 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Замазване на очите, че Фандъкова прави нещо.... Нали тези глави вдигнаха билета от един лев на лев и 60, за да може повече хора да предпочетат да пътуват с колите си
  • #12
    28 rate up comment 19 rate down comment
    младен ( преди 6 години )
    Ама разбира се тинтири, необходимост е. Как иначе ще се покжеш като големата работа пред малките *** ако нямаш 15 годишно, пред разпад, БМВ или мерцедес. Не си вървежен просто.п.с. А и...по коледа повечето *** си бяха тука, ама ти това си го знаеш нали. както на повечето *** и на теб не ти се връща на село дори и за малко ;)
  • #11
    39 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Седем газоанализатора за цяла София, четири ще останат в КАТ и останалите три ще се на терен и това на един милион автомобила в София. Че то да спечелиш от тотото е по вероятно отколкото да някой да те контролира.
  • #10
    61 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    А бе в ромските катуни в София се отопляват с горене на автомобилни гуми... Ама тях не ги закачат защото ще дойдат 10000 рома със сопите пред столична община, а Бойко го е много страх от протести. Но на обикновения българин му измислят какви ли не начини да му усложнят живота и да му вземат и малкото останали пари.
  • #9
    49 rate up comment 17 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    DE говориш за съвсем различни неща, тоя Голф 2 в Германия вече е регистриран като олдтаймер, а ако някой налива пари в реновацията му е защото е фен и иска класика (и в общия случай това му е трета кола), а не щото е принуден да кара 25 годишна талига поради липса на средства.Какво става сега ако един дядо от село дето безработицата е 50%, а малкото чорбаджии даже и минимална заплата не дават щото водят работниците си на половин ден трябва да дойде в Сф да докара внучето на лечение... щото болниците са там. Или някой от провинцията трябва да си извади документи, а всички министерства и институции са там? Идва и на цариградско го чака един шапкар спира му колата от движение и му разкатава фамилията. Ми няма лошо нека и ние като Европа се погрижим за еко-нормите, ама кога ще се погрижим и доходите да са Европейски? България все по-бързо доближава средното ценово равнище на ЕС и вече сме на 71% от техните цени. В същото време се изработва вече 50% от средното за Европа, но заплатите са все още 15-20% от средно-европейските. Що не се заемат драгите политици с тая аномалия първо, а то там ще се оправят и нещата с колите не познавам човек, който да не иска новичко и да не си е взел когато може.Айде без оправдания за простотиите на Фъндъчка и герберастите като цяло.
  • #8
    36 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Браво създадоха още една доходоносен източник за подкупи с който катаджиите ще си докарват по една две заплати отгоре. Нито един автомобил няма да бъде спрян. На 2 милионна София имат сигурно 2-3 такива уреда.