IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

КАТ започва да спира от движение колите, които замърсяват

Новите устройства за проверка излизат на пътя веднага след Нова година

КАТ започва да спира от движение колите, които замърсяват

КАТ ще спира от движение всички автомобили, които не отговарят на екостандартите и замърсяват въздуха в София. Това ще стане възможно с използването на 7 газоанализатора, които Столичната община е закупила, съобщава Dnes.bg.

КАТ започва да спира от движение колите, които замърсяват

"Те вече се монтират и КАТ ще започне да ги използва още в първите дни на 2018 г. С част от тях ще се проверяват автомобилите, които чакат за регистрация. Тези, които не отговарят на екоизискванията, няма да се регистрират. Останалите газоанализатори ще се ползват при проверки на КАТ по улиците", обясни кметът на София - Йорданка Фандъкова.

Това означава, че автомобилите, които замърсяват въздуха, няма да се регистрират, а от движение ще се спират тези, които вече са получили регистрация и се използват. При наднормено замърсяване полицаите ще съставят и акт на шофьора. Такива коли ще могат да се движат отново след нова проверка от КАТ, ако докажат, че отговарят на еконормите.

През 2018 г. СОС ще разгледа и мерките, които общината ще прилага при опасно замърсяване на въздуха. Сред тях са безплатен градски транспорт, ограничение на движението и двойно по-скъпа синя зона. Вероятно обаче идеята за по-скъпо паркиране в центъра ще отпадне.
 

0 от 500
  • #37
    26 rate up comment 3 rate down comment
    лъжи!!!!! ( преди 6 години )
    Докязаха, че автомобилите не замърсяват въздуха!!!! Замърсяването е в следствие на отопление с печки на твърдо гориво!!! Казаха го по НоваТВ!!! При липса на автомобили по пътищата, замърсяването пак го има! Само лъжи за пари!!!!
  • #36
    22 rate up comment 0 rate down comment
    БагеРисто ( преди 6 години )
    Те да стопиеат кражбите първо, че тогава да мерят. Отделно една запалена гума, кофа или кюмбе на отработено масло замърсява стотици *** повече от стар автомобил. То верно Фандъкова няма тапки, *** май и други нямат.
  • #35
    43 rate up comment 1 rate down comment
    ДъГе ( преди 6 години )
    Аз живея в Германия от доста време! Единия от автомобилите ми е на 15 години вече, но го поддържам в много добро състояние и си минава ТЮВ-а без забележки! Това само при положение, че го държа в оригинално състояние, а за махане на катализатори и т.н. и дума не може да става! Май не е точно причината колко годишен е автомобила, а нещо друго като поддръжка , може би... Виждам от време на време и трабантчета(на ентусиасти), но дори и те не димят колкото повечето коли в Бг.
  • #34
    32 rate up comment 1 rate down comment
    Факт! ( преди 6 години )
    Само в Бг се махат фап филтри и тн.Щото вместо да отвори една рафинерия на Тотал или друг запафен гигант пълниме гушите на Лукойл за да си продават *** тук!
  • #33
    26 rate up comment 8 rate down comment
    Ухилен ( преди 6 години )
    Абе, като чете човек тука, ще рече, че е клуб на собствениците на нови автомобили. Я да ходите да си миете бангиите! Пишман еколози!
  • #32
    18 rate up comment 2 rate down comment
    Пита се ( преди 6 години )
    Купувам си кола на 9 години и колата влиза в авариен режим.Давам я на майстор и човека я оправя и ми казва че колата няма катализатор и ми взима 600 лв за труда.В задачата се пита кой лапна катализатора,майстора или чичката от автосалона?Ако е чичката как може да влезе колата в авариен режим без катализатор????
  • #31
    33 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тинтири, ако катализатора е запушен колата няма да може да върви. Почва да прегрява, познава се веднага. Забрави го това! Чудиш се какво да измислиш, в подкрепа на дъртите дарациТи май си твърдо в 80те%
  • #30
    21 rate up comment 9 rate down comment
    1234 ( преди 6 години )
    а новите коли до 2015 които мамят с вредните емисии и тях да спират , софтуери разни
  • #29
    26 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    А за тоя дето се чудят дали им работи катализатора или дали са в норма - вие как минавате технически преглед всяка година бе?!? И ако го минавате по втория начин защо после някой трябва да се съобразява с вас, вместо да ви нашие яки глоби?!?
  • #28
    27 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мен по една случайност ме тестваха с тоя уред преди около месец докато ги пробваха. Бях се изрязал на втора да се качвам на цариградско и ги видях в последния момент щото беше на завой. На 10 метра след уреда има голямо табло и то светна зелено. Колата ми е на 15 години, 2.0 бензин, 150кс, маде ин джапан.Според мен ако колата ти не е тотално извън всякакви норми няма за какво да се притесняваш.