IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Стряскащи промени в правилника за движение в Гърция

Глобите занапред ще са според доходите, ще отнемат книжка за изхвърлен фас

Стряскащи промени в правилника за движение в Гърция

Няколко ключови промени предстоят в гръцкия закон за движение по пътищата, съобщи министърът на транспорта и инфраструктурата Христос Спирдзис пред националната телевизия ERT. Две от тях ще са от особено значение и за стотиците хиляди българи, които шофират в южната ни съседка, особено през лятото.

Стряскащи промени в правилника за движение в Гърция
Пунктът за плащане преди Промахон образува гигантски опашки в края на миналото лято, въпреки иначе добре организираната работа на самата граница. Снимка: КОЛЕЛА

Първата е, че занапред гръцкият КАТ ще налага глоби за нарушения на база имотно състояние, а не по установени таблици, както бе досега. Това означава, че нарушителите с високи доходи ще плащат в пъти повече, каквато е системата във Финландия и в някои кантони на Швейцария.

Проектозаконът още не е внесен в парламента и затова не е съвсем ясно как ще се оценява имотното състояние на чуждестранните лица. За гръцките пътната полиция ще получава в реално време справка от данъчните власти.

Втората промяна, която вероятно ще бъде посрещната с облекчение от българските туристи, е отпадането на пунковете за събиране на магистрални такси. Новоизграденият пункт точно преди границата Промахон-Кулата бе причина за рекордни опашки от гръцка страна това лято. Вместо това ще се въведе електронна система за отчитане с опция за плащане чрез смартфон.

Стряскащи промени в правилника за движение в Гърция
Гръцкият транспортен министър Христос Спирдзис

Новият пътен закон въвежда по-строги наказания, включително отнемане на книжката, при нарушения като говорене по мобилен телефон зад волана, паркиране на инвалидно място и дори изхвърляне на фас през прозореца на колата. За такива провинения свидетелството може да се отнеме за до два месеца, след което шофьорът ще е принуден да се яви на повторен изпит.

Правителството предлага също да се увеличи максимално разрешената скорост в някои участъци.

Спирдзис обяви също, че е твърдо решен да наложи регулация на електронните платформи като Uber, които според него в момента заобикаляли изискванията, валидни за таксиметровите услуги. Не искаме да забраняваме тези платформи, но трябва да въведем ред при тях, подчерта министърът.


 

0 от 500
  • #4
    22 rate up comment 3 rate down comment
    Джибрил ( преди 6 години )
    Явно са станали пишман маляките от северните си съседи за да въвеждат такива сериозни мерки! Да не говорим, че изхвърлен фас може да направи нещо много сериозно, като горски пожар, например! И в България трябва да станат такива правилата, но да се спазват е най-важното!
  • #3
    38 rate up comment 3 rate down comment
    Loco ( преди 6 години )
    Не знам, ама и при сегашния гръцки закон българските *** изведнъж стават хрисими и внимателни в мига, в който минат границата :) ако КАТ също вършеше някаква работа, освен да дебне за рушвети, вероятно и в България щеше да е така. А ако отнемат книжки за фасове, няма да има никакво задръстване в София
  • #2
    24 rate up comment 2 rate down comment
    :) ( преди 6 години )
    Предтавям си ако трябва да направят справка с нашите и да чакаш на място... Ще дойде зимата, докато дойде отговор от нашите данъчни :D
  • #1
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ще получават справка от гръцките данъчни власти? Нали знаем, че това 95% от тях го заобикалят и без това