IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Стряскащи промени в правилника за движение в Гърция

Глобите занапред ще са според доходите, ще отнемат книжка за изхвърлен фас

Стряскащи промени в правилника за движение в Гърция

Няколко ключови промени предстоят в гръцкия закон за движение по пътищата, съобщи министърът на транспорта и инфраструктурата Христос Спирдзис пред националната телевизия ERT. Две от тях ще са от особено значение и за стотиците хиляди българи, които шофират в южната ни съседка, особено през лятото.

Стряскащи промени в правилника за движение в Гърция
Пунктът за плащане преди Промахон образува гигантски опашки в края на миналото лято, въпреки иначе добре организираната работа на самата граница. Снимка: КОЛЕЛА

Първата е, че занапред гръцкият КАТ ще налага глоби за нарушения на база имотно състояние, а не по установени таблици, както бе досега. Това означава, че нарушителите с високи доходи ще плащат в пъти повече, каквато е системата във Финландия и в някои кантони на Швейцария.

Проектозаконът още не е внесен в парламента и затова не е съвсем ясно как ще се оценява имотното състояние на чуждестранните лица. За гръцките пътната полиция ще получава в реално време справка от данъчните власти.

Втората промяна, която вероятно ще бъде посрещната с облекчение от българските туристи, е отпадането на пунковете за събиране на магистрални такси. Новоизграденият пункт точно преди границата Промахон-Кулата бе причина за рекордни опашки от гръцка страна това лято. Вместо това ще се въведе електронна система за отчитане с опция за плащане чрез смартфон.

Стряскащи промени в правилника за движение в Гърция
Гръцкият транспортен министър Христос Спирдзис

Новият пътен закон въвежда по-строги наказания, включително отнемане на книжката, при нарушения като говорене по мобилен телефон зад волана, паркиране на инвалидно място и дори изхвърляне на фас през прозореца на колата. За такива провинения свидетелството може да се отнеме за до два месеца, след което шофьорът ще е принуден да се яви на повторен изпит.

Правителството предлага също да се увеличи максимално разрешената скорост в някои участъци.

Спирдзис обяви също, че е твърдо решен да наложи регулация на електронните платформи като Uber, които според него в момента заобикаляли изискванията, валидни за таксиметровите услуги. Не искаме да забраняваме тези платформи, но трябва да въведем ред при тях, подчерта министърът.


 

0 от 500
  • #14
    4 rate up comment 5 rate down comment
    модераста изтри: ( преди 6 години )
    Интересно, че глобяват за изхвърлен фас и ползване на GSM, а разрешават пушенето в колите!Може би паленето на цигарата-периодичното "изтупване" на пепелта и гасенето са по-малко отклоняващи от пътя ,ли!?Да не говорим за тровенето на пътниците в купето ...
  • #13
    2 rate up comment 2 rate down comment
    аззз ( преди 6 години )
    КАТ е държавна институция, всички проблеми идват от неработещата държава, а държавата това са хората
  • #12
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Край ( преди 6 години )
    Преди 10 ноември 89 в актовете имаше графа месторабота и наказанието трябваше да се съобразява /на око/ с доходите на накзвания. Демократите решиха че това е социализъм. Глупости на търкалета. Така наказанието и по-ефикасно. Бих ги направил процент от застрахователната стойност на колата с която го извършваш. За некой милионери не е проблем да плащат глоби по 300 -500 лв. А за някой чичка това е месечния доход.
  • #11
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Явно са станали пишман маляките от северните си съседи за да въвеждат такива сериозни мерки!"Явно по гръцко въобще не си бил. Там масово гърците са откачалките по пътя. Повечето карат доста по бързо, аз на ръба на ограничението или леко отгоре съм един от бавните. Иначе правилата се спазват като цяло. Със сигурност не е заради нас, самия факт че ще налагат санкции по доходи, го отхвърля. Ние определено сме по бедни от гърците
  • #10
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Като не искаш да те глобяват , спазвай закона , не да смяташ колко ще му вземат на бедняка.
  • #9
    19 rate up comment 2 rate down comment
    нововнос ( преди 6 години )
    Напротив, колега. То това не са го измислили гърците, в Швейцария и доста други бели страни също е така. Смисъла на глобата е да те заболи и да си вземеш поука да внимаваш повече и да не правиш пак така. Бедняка ще го заболи от 100 евро, богаташа не - за това за богаташа глобата е такава, кооято и той да усети негативно. Потърси примерно в Швейцария какви рекордни случаи на глоби има за някои хора.
  • #8
    5 rate up comment 20 rate down comment
    Аморфис ( преди 6 години )
    За доходите е много глупаво!Значи имаш пари, купуваш си автомобил. Всички закони по пътя са равни! Всички глоби съответно, трябва да са равни. Не може аз да мина с 16 км/ч над ограничението и да бъда глобен с 1000 евро, а някой с минимална заплата на 20 км/ч над ограничението да е с 200 евро. То е смешно!
  • #7
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    Всичко е за пари.
  • #6
    27 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    всички проблеми в България идват от неработещите КАТ !помислете малко и ще видите,че е точно така:липсата на култура на шофиране, незачитането на правилата и чувството за безнаказаност дава незабавно отражение върху всички, и върху животът ни, като цяло !КАТ са виновни за мизерията в животът ни !
  • #5
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Лятото ходих с колата до Катерини и за целият ми престой с обикалянето покрай брега и до Метеора видях само един полицейски патрул!Трябва да слагат камери, иначе не виждам как ще хващат нарушителите.