IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Легенда от социализма навърши 45 години

Моделът ВАЗ-2103 отбелязва юбилея си

Легенда от социализма навърши 45 години

През септември руската компания АвтоВАЗ и всички поклонници на класическите автомобили с марката Lada празнуват юбилей – навършват се 45 години от излизането на модела ВАЗ-2103.

Легенда от социализма навърши 45 години

Седанът се произвежда произвежда от 1972 до 1984 г., като от конвейра слизат около 1,3 млн. автомобили. По случай събитието АвтоВАЗ покани собственици на „тройката”, чиито машини са в добро състояние. Те преминаха през завода, както и през изпитателното трасе край него, след което си организираха обща фотосесия.

Трябва да се припомни, че седанът ВАЗ-2103 е третият и последен модел, който се произвежда в рамките на споразумението с италианския автомобилен концерн Fiat от началото на 70-те години на миналия век. Това е и най-престижният модел на АвтоВАЗ, като за интериора и екстериора са използвани хромирани елементи, а салонът е в два цвята.

Легенда от социализма навърши 45 години

Моделът ВАЗ-2103 е достъпен в две модификации, а двигателите са няколко с обем 1,2, 1,3 и 1,5 литра. „Тройката” се продава и зад граница, включително и в държави с обратно движение.

Снимки: АвтоВАЗ
 

0 от 500
  • #21
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Все още има хора, които са живели тогава и могат да направят сравнение. "Има, да. Не искам дори да си спомням за тогава!
  • #20
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Крадливи и зли държани из късо, а сега пълна свободия и всеки може почти безнаказано да си разгърне потенциала от негативни качества.А тази свободия е нарекли демокрация. Да, да, ама не!
  • #19
    12 rate up comment 3 rate down comment
    !!! ( преди 6 години )
    Колата си е класика.Имам спомени с такава.Спомени от време в което хората бяха също толкова крадливи и зли колкото сега !!!Няма значение какъв е строя щом племето е първобитно !!!
  • #18
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Fury ( преди 6 години )
    Тогава в руската преса в "За рулем" се появиха мнения, че ФИАТ 124 (ВАЗ) не е подходящ за руските условия, защото има задно зависимо предаване с много лека задница и лесно поднася по руските кални и заледени пътища. Който го е карал добре знае това. Смяташе се, че по-удачния вариант е било Рено 12 с предно предаване. Но решението е било политическо - Толиати и братската италианска компартия.
  • #17
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Fury ( преди 6 години )
    Малка корекция до тези последните. По принцип ВАЗ е закупен лиценз на FIAT 124. Последният е автомобил на годината за 1966 г. След като италианците го свалиха от производство го взеха руснаците и смениха дисковите спирачки отзад с барабанни. През 1970 г. излезе ВАЗ 2101. През 1972 г ВАЗ 2103, който има външни черти на ФИАТ 124 Специал. Фиат 125 е по-нов автомобил с два разпределителни вала. Поляците взеха лиценз за купето, но поставиха двигател на ФИАТ 1500, който е от края на 50-години.
  • #16
    23 rate up comment 7 rate down comment
    thebrainless ( преди 6 години )
    Забравих да допълна за 9те милиона в България. Нормално е да има толкова, защото никой не можеше да избяга, без да рискува да бъде застрелян, да бъде застреляно семейството му, да лежи в затвор, да лежи в лагер. Комунизма бе едно изключително уродливо изчадиe, от което за нещастие имам доста спомени. А дали е добре сега в България, ами че комунистите никога не са спирали да ни управляват след 10ноември, всичките механизми на властта и бизнеса са в техни ръце.
  • #15
    17 rate up comment 5 rate down comment
    thebrainless ( преди 6 години )
    България има точно 3 фалита по време на комунизма. Благодарение на тях, СССР краде златния резерв на България. Тази кола на снимките е ***, такъв какъвто бяха (а и сега) всички СССР/Русия автомобили. Да не говорим, че предишната беше FIAT 124, а тази е FIAT 125, но мнооого по-зле направени. На този, където Мерцедес возел по-зле от Волга - вероятно е така, но в някоя паралелна вселена на хората с ментални проблеми.
  • #14
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Извинявам се , щом НСИ казва: 9 009 018 човека.Значи са били толкова но това е преди да се изселят ***
  • #13
    14 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Съветските бомбаРдировки над България - една добре пазена тайна.Търси и чети !И стига си ни навирал в лицата престъпния комунистически режим.НЯМА страна където тази идеология не е довела да глад, мизерия и убийства на стотици хилияди и дори милиони невинни.Ако границите бяха отворени 60-те години още тогава да бяхме останали 3 милиона.
  • #12
    15 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Я виж ти имаме си комунист тукВиж приятелю аз не съм казал че сега е добре а че тогава беше зле1 Никога не сме били 9 млн.2 Сега е зле защото им позволяваме да ни мачкат ... така сме свикнали от комунизма да навеждаме глави и да слушаме3 95% от хората бягат в западна Европа и САЩ ... а защо не бягат към обичната ти Русия там и езиковата бариера е почети никаква