IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Bosch измисли спасение за двигателя с вътрешно горене

Синтетичните горива на германците са напълно въглеродно неутрални - и не изискват нова инфраструктура

Bosch измисли спасение за двигателя с вътрешно горене

Германският промишлен гигант Bosch разработва принципно нов тип синтетични горива, които биха могли да спасят двигателя с вътрешно горене и да обърнат тенденцията към електрификация. Тези горива ползват водород, извлечен от океаните, и отпаден въглерод от различни индустриални производства. Резултатът е напълно въглеродно неутрален и не допринася за глобалното затопляне.

Bosch измисли спасение за двигателя с вътрешно горене
Снимка: Bosch

Първата стъпка в процеса е да се извлече водород от водата - сравнително лесен процес. За разлика от горивните клетки, където горивото е чист водород, тук не се налага да се мислят скъпи и сложни методи за складирането и транспортирането му. Вместо това водородът се смесва с въглерод - или като отпаден продукт от фабриките, или чрез директното му извличане от атмосферния въздух. И в двата случая самото производство на горивото помага за намаляване на парниковия ефект.

По замисъла на Bosch целият производствен процес ще е енергийно ефективен и ще се захранва само от възобновяеми източници. Компанията разработва различни варианти на синтетичното гориво, които съответно ще могат да заместят бензина, дизела и дори керосина.

"За да постигнем целите си в борбата с климатичните промени, са нужни и други интелигентни решения извън електромобилите", настоява Фолкмар Денер, шефът на Bosch. "В крайна сметка дори всички леки коли да минат на електричество, пак оставата камионите, корабите и самолетите... Затова въглеродно неутралните синтетични горива са многообещаващ път - включително и за леките коли".

Bosch измисли спасение за двигателя с вътрешно горене
Фолкмар Денер

Другото голямо достойнство на новите горива е, че те са напълно съвместими със съществуващата инфраструктура от бензиностанции и не се налага построяването на баснословно скъпи мрежи от електрически или водородни станции.

Запазването на двигателя с вътрешно горене ще е добра новина и за заетите в автомобилната индустрия, която е един от основните работодатели в Европа и Япония. Преминаването към значително по-простите за производство електромобили ще означава драстични съкращения по цялата верига на автоиндустрията, прогнозира наскоро FT.

Засега синтетичните горива на Bosch са в стадий на разработване и са доста скъпи за производство. След няколко години обаче компанията очаква да постигне пазарна цена от 1.20 евро за литър - горе-долу колкото струва бензинът в Европа в момента.
 

Тагове: bosch
0 от 500
 • #25
  0 rate up comment 1 rate down comment
  Гост ( преди 1 година )
  Нищо няма да се случи заради "хората", дори заради удовлетворението от откритието и усъвършенстването му. Нещата се случват тогава и само тогава, когато е създадена подредба, щото едни пари да идат в едни джобове. И аз веднага видях като Пена само твърдение, че в перспектива цената може да падне до 1,2, но правителството ще поиска още 1,2 акциз и данък, а на нас ще ни се наложи да си оборудваме колите с нещо допълнително, че да минем на синтетика, ако имаме кола с още ресурс, де. Ако искаш!
 • #24
  6 rate up comment 6 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Звучи много по-обещаващо от кьорфишеците на Мъск, с висящите кабели от панелките.
 • #23
  2 rate up comment 2 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Хаха, ти и това не си измислил! Бош не ги мисли
 • #22
  10 rate up comment 8 rate down comment
  доПийте си хапчетата ( преди 1 година )
  А ти твоите изпи ли ги? Едно от най-важните им въведения е измамният софтуер с който да се лъжат всички за изгорелите газове. Даже хапчета не са нужни, за да го знаеш, но явно състоянието ти е толкова плачевно, че очевидното не виждаш.
 • #21
  8 rate up comment 3 rate down comment
  пена ( преди 1 година )
  1.2 EUR за литър ама без 60% данъци, които се плащат върху горивата...
 • #20
  10 rate up comment 6 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Пийте си хапчетата! Бош имат безкрайно много въведения и патенти! Една от фирмите лидери в това отношение
 • #19
  9 rate up comment 6 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Ами да го направят и да го покажат на света! Кога обаче? При тях винаги има едно ЩЕ и после още няколко ЩЕ, ЩЕ, ЩЕ... Евтино, безплатно ,почти без пари, а не искат да го направят и да го покажат. И има кой да им вярва. Тези наистина взеха да правят ептен на глупаци феновете си. Чета коментарите под мен и виждам, че вече някои почнаха мокри сънища да получават. Точно на такива безмозъчни същества разчитат германците и винаги са разчитали. Лошото е, че глупаците са винаги повече от умните...
 • #18
  9 rate up comment 6 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Има ли глупави, които да им се вържат на глупостите на тези доказани мошеници? Има ли? И как става този номер, който така хубаво го увъртат, че чак на глупавите немски фенове свят им се завива? Лошото е, че Комедиантите и други подобни купени медии надуват балона на поредната немска измишльотина и сигурно ще се намерят глупаци да се вържат.
 • #17
  11 rate up comment 10 rate down comment
  Швабен зи каскен ( преди 1 година )
  Колко на времето хитлер беше направил изкуствен петрол и гума, толкова и сега швабените ще успеят! И забележете - това винаги става когато целия свят е срещу тях: навремето заради фашизма, сега дизелгейта.
 • #16
  15 rate up comment 6 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Нека се случи, най-малкото за да се намали зависимостта от арабите и мързеливите руснаци. Едно голямо FUCK OFF за тях.