IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi произведе хиляди коли с еднакъв VIN-код

Прокуратурата в Бавария започна ново разследване срещу производителя

Audi произведе хиляди коли с еднакъв VIN-код

Компанията Audi се оказа в центъра нов скандал, след като следствените органи в Германия установиха, че е произвела голям брой автомобили с еднакви идентификационни номера (VIN-кодове). Всички машини са изпратени в Азия, съобщава изданието Handesblatt.

Audi произведе хиляди коли с еднакъв VIN-код

Прокуратурата в Бавария е откпила документи, според които Audi е поставяла един и същ уникален VIN-код на няколко автомобила. Засега няма официално потвърждение от страна на разследващите, но според информациите това се е случило с няколко хиляди машини, изпратени на пазарите в Китай, Южна Корея и Япония.

Измамата е била разкрита случайно. По време на разследването на скандала с манипулираните дизелови двигатели, представителите на прокуратурата са преглеждали документите на 24 000 автообила Audi A7 и A8, оборудвани с проблемните мотори. Следователите установили, че част от колите са с еднакви идентификационни номера, но не могат да обяснят причината за това.

От прес-службата на компанията заявиха, че нямат информация за каквито и да е манипулацаии с VIN-кодове. Предполага се, че по този начин в Audi са се опитали да намалят бройката на автомобилите, на които им предстои да бъдат изтеглени в сервизите за препрограмиране на софтуера на моторите. Колите се привикват в сервизите именно по VIN-номера, който трябва да бъде уникален за всяка машина.

Идентификационния код съдържа 17 цифри и букви, като се поставя на автомобила още в процеса на производство. В страните от ЕС неговото повтаряне е забранено за 30 години от сглобяването на колата. Благодарение на кода превозното средство може да бъде пререгистрирано, както и да се проверява неговата застрахователна и сервизна история.

Снимка: Audi
 

Тагове: audi
0 от 500