IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електромобилите са станали двойно по-екологични

Прогресът е постигнат в последните пет години

Електромобилите са станали двойно по-екологични

Все по-сериозното използване на възобновяеми енергийни източници като „слънчеви ферми” и турбини, произвеждащи ток от вятъра, е позволило електромобилите да станат два пъти по-екологични. Изследването на Imperial College в Лондон показва, че този прогрес е бил постигнат в последните пет години.

Електромобилите са станали двойно по-екологични

При електромобилите се изследва замърсяването на околната среда, което се постига при зареждането им, тъй като при движение те не отделят вредни емисии. Така зареждането с енергия на Tesla Model S през 2012 година се е равнявало на отделянето на 124 грама СО2 на километър. Сега този показател е доста по-скромен – 71 грама през зимата и 41 грама през лятото, защото това също има значение да добиването на енергията.

Това означава, че през зимата Model S отстъпва на хибридния Toyota Prius – най-екологичният автомобил, който не е с електрическо задвижване и отделящ 70 г/км СО2.

Изследването обаче важи само за Великобритания, където се отчетени особеностите при експлоатацията на „слънчевите ферми” и другите алтернативни методи за добив на електроенергия.

Но Prius не успява да се задържи на първото място. Японският символ на хибридите е изместен от Nissan Leaf, BMW i3 и Mitsubisgi Outlander PHEV по отношение на намаляване на нивото на вредни емисии.

Снимка: Tesla

0 от 500