IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ще стане ли бензинът по-икономичен от дизела?

Как малката Mazda постигна онова, което гигантите не успяват от десетилетия

Ще стане ли бензинът по-икономичен от дизела?

Създаването на нови технологии невинаги е въпрос само на колосални бюджети. Последното доказателство е революционният нов бензинов двигател на Mazda, за който компанията официално потвърди, че ще бъде представен тази есен и ще влезе в производство още през 2019 година.

Ще стане ли бензинът по-икономичен от дизела?

При този мотор, кръстен SKYACTIV-X, горивото се възпламенява под налягане, без намесата на свещи. Това го доближава до дизеловите двигатели като ефективност и икономия, но без азотните оксиди и фини частици, които дизелите изпускат в атмосферата.

Създаването на подобен двигател е цел на автомобилната индустрия от десетилетия, но дори гиганти като General Motors и Daimler не успяха да се справят въпреки солидните инвестиции.

От Mazda обаче сега уверяват, че са успели да отстранят всички сериозни пречки и технологията е готова за серийно приложение. Тя ще е главният коз на японската компания в следващите години, подчертава шефът на развойния отдел Кийоши Фудживара. "Електрификацията е необходима, но първо трябва да се съсредоточим върху двигателя с вътрешно горене", казва Фудживара. Mazda се готви да започне да въвежда електромобили в гамата си от 2019, но основният акцент при намаляването на емисиите ще е върху по-ефективните бензинови двигатели и понижаването на теглото. Японците са убедени, че това е по-практичен подход от хибридните технологии, които добавят доста и към теглото, и към цената на автомобилите.

Ще стане ли бензинът по-икономичен от дизела?
Кийоши Фудживара, шефът на развойния отдел на Mazda

В новия двигател от Х-поколение въздушно-горивната смес се възпламенява сама, след като бъде компресирана от буталото - горе-долу както работят дизеловите мотори. В технологията на Mazda обаче все пак се използват и свещи за дублиращо възпламеняване и по-гладка работа. Това осигурява с около 30% по-нисък разход в сравнение с конвенционалните бензинови двигатели.

"Това е голям пробив", коментира Риоджи Мияшита, шеф на инженерната компания AEMSS, пред AN Europe. "Сега големият въпрос е колко гладко ще работи този двигател, дали няма да е грубоват и рязък като дизела. Да се надяваме, че Mazda има отговор на този въпрос".

 

Тагове: mazda skyactive-x
0 от 500
  • #35
    0 rate up comment 0 rate down comment
    аз ( преди 6 години )
    Тая икономия е малко като измерването на мощността при японците-на коляновия вал и без агрегати по мотора.Не им вярвам особено.
  • #34
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Твърдението, че бензинът е неикономичен е МИТ! истината е, че за съжаление много от шофьорите просто не умеят да карат правилно кола с бензинов двигател.
  • #33
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Брао ( преди 6 години )
    Как от статия за авто двигатели изведнъж отидохме на тотална политизация? Да направим обратния мост - при политиката е абсолютно същото като при авто индустрията, никой не е сам в идеален изолиран свят и всьо е пари ;)Та, браво на Мазда! Бъдещето е в електричките, но за доста години напред ще има нужда от "резервни" мощности.
  • #32
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Пусни в търсачката:САЩ изтегля от Украйна агентите си от ФБР и ЦРУПриятно гледане и четене!Ама тези неща от козяк не са ли ви ги споменавали?Явно са пропуснали. Можеш да наваксаш пропуснатото! И представи си материалите са от прозападни и прохАмерикански медии. Или викаш и тях Путин ги е купил.
  • #31
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Украйна - маските на революцията (бг субтитри)Приятно гледане!
  • #30
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Кажи какво прави ЦРУ в ***? Или и това е лъжа? Може би ще обвиниш Обама, че лъже? Той го потвърди! Чети и гледай! Има видео.Има видеота с обстрелването на гъсто населени райони в Домбас от страна на украинските пара военни формирования. Или може би искаш да кажеш, че такива не съществуват? Я пусни търсачката и се образовай! девизът им е Или убиваш или убиваме теб. Познай кой ги финансира! Същите,които създадоха ИД и подкрепят умерената опозиция в Сирия.***, колко облъчена *** има.
  • #29
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Та да продължа, че много са ти промили мозъчето козяците. В Крим населението е над 80% руснаци (най-точно казано 84%). Тези умело заобикаляни факти не се споменават от никой, защото не е политкоректно. Та тези руснаци бяха започнали да ги избиват паравоенните формирования финансирани от ЦРУ. Самите кравари си го казаха, че са ги финансирали. Чети! В Домбас бомбандираха и обстрелваха гъсто населени жилищни райони с руско население. русия не позволи това да се случи в Крим,който винаги е бил руски
  • #28
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Оставаше и на Венецуела да направят ембарго! Да бе! Те там хамериканосите имат съвсем други интереси и действат по съвсем друг начин. Там отвътре завземат и колонизират държавата с поставени и купени политици. Нещо подобно на ***. Направиха цветен преврат и си сложиха марионетки, като смъкнаха законно избрано правителство. Започнаха геноцид над руското население. Въоражиха и финансираха украинската хунта, която правеше чистка. Положението с Крим е подобно с Косово но ралика е,че има 80% руси
  • #27
    10 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Когато планетата се управлява от шепа богоизбрани е така!Англо-саксонците, където има пари се намесват и скапват всичко. Нали се сещаш за ембарготата! Ха познай защо са! тАпите кравари си избират президент и налагат после санкции на държава, която уж им се е месила в избора. Путин многократно ги призова да извадят доказателствата за намесата на Русия. Все още няма такива. Нещо подобно, като химическите оръжия на Садам.Стига с този Козяк! Ползвайте си главите да мислите бе хора!
  • #26
    8 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    На русия специално едва ли ще им стане тежко!Това е държавата с най-много природни ресурси на планетата. Не случайно САЩ и лакеите им (включително и ние) са за разпарчадисването на тази държава, за да могат по-лесно да е подчинят и разграбят. Историята е позната от други държави...Оня пъ на който Ванкела само вибрациите били по-малко да вземе да чете и да учи, че много, много се излага! Такава глупост, като неговата рядко се среща!