IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Картелният скандал в Германия: всичко, което трябва да знаете

Максималната глоба се простира от 8 млрд. евро за BMW до 19 млрд. за Volkswagen

Картелният скандал в Германия: всичко, което трябва да знаете

Eфектите от Дизелгейт тъкмо бяха започнали да отшумяват, и сега изведнъж германската автомобилна индустрия е изправена пред нов, потенциално дори по-голям скандал. Обвиненията срещу Volkswagen, BMW, Daimler (компанията-майка на Mercedes), Audi и Porsche, че са участвали в картелни схеми още от 90-те години, са на път да ги вкарат в открита война с Европейската комисия. Германският икономически министър предупреждава, че доверието в цялата автомобилна промишленост на страната е заложено на карта. Най-важните неща, които трябва да знаете за скандала, според екипа на The Financial Times.

Картелният скандал: всичко, което трябва да знаете

КАКВИ СА ОБВИНЕНИЯТА: BMW, Daimler и компаниите от Volkswagen Group са обвинени, че са имали тайни срещи помежду си още от 90-те, за да се наговарят за технологии, компоненти и доставчици. Най-същественото обвинение е, че са се договорили помежду си да ползват твърде малки резервоари с AdBlue - разтвора на урея, ползван за намаляване на вредните емисии от дизелите. Няма обаче доказателства те да са се наговаряли и за цените.

КАК ОТГОВАРЯТ КОМПАНИИТЕ: за момента Daimler и Volkswagen отказват коментар. От BMW категорично отрекоха да са участвали в картелни споразумения, и настояват, че резервоарите с AdBlue на техните дизели са достатъчни, за да отговарят напълно на последните екологични норми. Все пак от BMW подчертават, че няма нищо необичайно да работят заедно с конкурентите си върху някои компоненти, които "не допринасят към отличаването на двете марки една от друга и съответно не се отнасят до конкуренцията".

Картелният скандал: всичко, което трябва да знаете

КОЛКО ВЕРОЯТНО Е БРЮКСЕЛ ДА АТАКУВА? Германия има огромно влияние в европейските институции. Но директоратът по конкуренцията в Европейската комисия отдавна се слави с яростно защитаваната си независимост - репутация, която само се задълбочи при сегашния комисар Маргрете Вестагер. Датчанката вече успя да се пребори с ред корпоративни гиганти, от Apple и Google с техните милиардни глоби до Amazon, McDonald's и "Газпром". "Доколкото я познавам, тя има куража да се захване с германците", коментира пред FT Филип Ламбертс, евродепутат от зелената партия. Това ще е и възможност за Вестагер да докаже, че не се е фокусирала само върху големи американски и руски компании, а ползва същия аршин и за европейските.

Картелният скандал: всичко, което трябва да знаете
Маргрете Вестагер може да използва случая, за да докаже, че не преследва само американски и руски компании

ИМА ЛИ ПРЕЦЕДЕНТИ? Европейската комисия и преди е била доста сурова с големи германски компании - например с четирите обществени Landesbanken, регионални банки, които закъсаха в разгара на последната финансова криза. В края на миналото десетилетие директоратът по конкуренцията предприе и доста строги действия срещу енергийния гигант E.on, бившия собственик на електроразпределението в Североизточна България. Компанията тогава предпочете споразумение с Брюксел, по силата на което бе принудена да продаде далекопреносната си мрежа и голяма част от производствените си мощности в Германия.

КАКВИ ГЛОБИ ЗАПЛАШВАТ АВТОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ? Налаганите от Еврокомисията антикартелни санкции зависят от няколко фактора: годишния оборот за конкретните продукти, продължителността на нарушението и неговата сериозност. Максималният таван на глобите е фиксиран на 10% от оборота, което означава 8 млрд. евро за BMW, 14 млрд. за Daimler и 19 милиарда за Volkswagen. От голямо значение е и склонността на компанията да сътрудничи. Der Spiegel твърди, че VW и Daimler вече са докладвали сами на Еврокомисията за нарушенията - подход, който в миналото е отървавал други нарушители от глоби.

Картелният скандал: всичко, което трябва да знаете

ЗАЩО ВСИЧКИ СКАНДАЛИ СЕ ВЪРТЯТ ОКОЛО ДИЗЕЛА? Дизеловите двигатели, изобретени от Рудолф Дизел още през XIX век, станаха наистина масови в Европа през 90-те като средство автомобилните компании да отговорят на все по-затягащите се норми за емисиите. При дизелите като цяло емисиите въглероден диоксид са по-малки, и понеже екостандартите на ЕС се отнасят до целите флотилии, а не до отделните машини, най-лесното решение за автомобилните компании бе да увеличат дела на дизелите в производството си (политика, подкрепяна чрез субсидии и данъчни отстъпки от много европейски правителства).
Недостатъкът на дизелите е, че макар да са по-добри от гледна точка на парниковите емисии, отделят повече азотни съединения, които са отговорни за смога и замърсяването в големите градове.

КАК ЩЕ СЕ ОТРАЗИ СКАНДАЛЪТ НА ДИЗЕЛА? Този казус идва в най-лошия възможен момент за производителите, коментира пред FT Щефан Братцел от консултантската компания CAM. Дизелът вече е под натиск заради скандала с манипулираните тестове от VW и заради течащите разследвания за измами с емисиите срещу поне още 6 производителя. Градове като Париж, Мадрид и Атина подготвят цялостна забрана за дизелови автомобили; в Лондон собствениците на дизели ще заплащат допълнителна екотакса още от тази есен. Това вече започва да се отразява и на продажбите - делът на дизелите на най-големите европейски пазари, който бе 51.6% миналата година, през тази е вече 47.2%.
 

0 от 500
  • #24
    10 rate up comment 5 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    "Ами не, не са. В 90 % от отраслите са изостанали в световен мащаб, но виж в корупцията и измамите са ненадминати.Примери - немските фирми за електроника, като телевизори, телефони и т.н. до един фалираха.Фирмите им за IT решения са на светлинни години то американските и азиатските конглокенти.АВт. им се крепят на измама и манипулации.За нищо не стават тия."Много точно казано!
  • #23
    1 rate up comment 12 rate down comment
    ха ( преди 6 години )
    Онези с дръпнатите очи ,ще ти ги подарим за рождения ден ,смотльо !
  • #22
    19 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Смешни сте пичове, опитвате се да омаловажите двата най-големи скандала в автомобилнатаиндустрия в света!Немците са най-добрите така ли?Ами не, не са. В 90 % от отраслите са изостанали в световен мащаб, но виж в корупцията и измамите са ненадминати.Примери - немските фирми за електроника, като телевизори, телефони и т.н. до един фалираха.Фирмите им за IT решения са на светлинни години то американските и азиатските конглокенти.АВт. им се крепят на измама и манипулации.За нищо не стават тия.
  • #21
    22 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Колят те смешници. 90те години започва масирана кампания на немските авт. компании срещу ФИАТ и френските марки, защото пазарния дял на италианците достига почти този на VW. Това го има документирано в редица списания и медии през годините. Просто Германците са царе на манипулациите и измамите. Въпроса е кога тиквите ще осъзнаят, че освен, че лъжат и мамят останалите производители, лъжат и мамят и собствените си клиенти, които плащат, като попове за дефектите им и за измисляно качество.
  • #20
    7 rate up comment 12 rate down comment
    METAXA ( преди 6 години )
    И въпреки всичко това , пред Берлемонта в Брюкселще продължават да спират коли от горе посочените премиум марки - Mercedes Benz , BMW , Audi .
  • #19
    15 rate up comment 6 rate down comment
    до за храните ( преди 6 години )
    Човек написал "гръдско" каквото и мнение да изрази, неможе да се вземе на сериозно.......
  • #18
    8 rate up comment 14 rate down comment
    90% ( преди 6 години )
    от коментарите са на един и същи провален неврастеник,на който немците са му виновни за всичко в живота. Най-вероятно е бил уволнен поради некадърност от филиала на някоя немска фирма у нас или е неуспял гастарбайтер.Колкото до паралела с храните,той е иревалентен.Може би в Пикадили,Карфур или Пени имаше по-добри предложения от тези на немските вериги!?
  • #17
    15 rate up comment 5 rate down comment
    Дошо ( преди 6 години )
    Фенчета, нали ви казах?От кога повтарям?4-5 години?Ама какво разбирам аз?хахаха
  • #16
    8 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Колко много злоба има в Българинапо долните коментари ясно говорят за това
  • #15
    15 rate up comment 6 rate down comment
    Germany ( преди 6 години )
    Германия управлява икономиката на Европа.ТЕ колят и бесят.