IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla Model S срещу Toyota Supra с 1000 к.с. (ВИДЕО)

Машините премерват сили в два варианта на ускорение

Tesla Model S срещу Toyota Supra с 1000 к.с. (ВИДЕО)

Най-мощната версия на Tesla Model S – P100D, и доработена Toyota Supra с турбомотор се изправиха една срещу друга, за да определят коя ускорява по-бързо. Видео с двубоя бе публикувано на канала DragTimes.

Tesla Model S срещу Toyota Supra с 1000 к.с. (ВИДЕО)

Двете машини си пробват сили при старт от място, както и при тръгване със скорост от 50 мили в час (около 80 км/ч). В първия случай електромобилът е безапелационен победител,    но във втория печели „Тойотата”, която първоначално изостава.

Трябва да се отбележи, че Model S е „обут” със стандарните си гуми, докато неговият съперник е със сликове. Японската кола обаче е оборудвана с механична скоростна кутия, а мощността на нейния мотор след поставянето на турбина е 1000 к.с.

Стандартно Tesla Model S P100D разчита на два електромотора и комплект батерии с капацитет 100 кВт/ч. Ускорението от 0 до 100 км/ч при активиран режим Ludicrous отнема 2,5 секунди.



Снимка и видео: DragTimes
 

Тагове: tesla model s toyota supra
0 от 500
  • #21
    4 rate up comment 11 rate down comment
    Жоро ( преди 6 години )
    С електричка, емоцията е НУЛЕВА! Да, по-евтиния начин на придвижване е, но за хора с бензин в кръвта, е абсолютно непригодна! Все едно да се кефи човек на тролей! Не искам такава емоция аз! Искам като дам газ да мирише на гума, мотора да удря прекъсвачи, турбината да вие и блоу-офф-а да разтоварва! А това никоя електричка не може да го прави, е как да харесам електричките!!!
  • #20
    3 rate up comment 12 rate down comment
    Един ( преди 6 години )
    автомобилът освен средство за придвижване от точка А до точка Б е и емоция.Теслата (сещате се къде е ударението ;))Не може да даде емоцията от шофирането НИКОГА а щом за вас не е удоволствие просто хванете скапания автобус!!!
  • #19
    4 rate up comment 11 rate down comment
    Жоро ( преди 6 години )
    Не знам колко от коментиращите тук имат опит със стартове от място/летящи стартове, но искам да ви кажа че разликата от летящ е УБИЙСТВЕНА в полза на тоягата! Заминава си напред все едно електричката я няма! Като имате предвид че карача на супрата не го бива, особено при старт от място - на втория старт буквално падна по очи! Коректно беше да повторят поне втория старт! Като заклет фен на турбо-бензина, без замисляне ще предпочета тоягата от двете, нищо че на пълна газ сигурно удря 100+л/100км
  • #18
    3 rate up comment 8 rate down comment
    Един ( преди 6 години )
    И като растяли зарядните станции та кво? Мисля че няма и 1000 в европа? А ако отиваш на почивка в провинцията - там почти няма. На сайта на тесла има карта, може да се види какви огромни празни места има без станция. Въобще да не говорим, че е смешно да се цитира официалния пробег, защото реалния е 35-40% по-нисък. Да не говорим че всяко пускане на климатик или парно източва още, дори шофирането нощем на фарове точи яко.И въобще Тесла е за поредна година на минус много а качеството е нула!
  • #17
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Да ама не,ние говорим за тук и сега, а не какво щяло да бъде евентуално в бъдеще. Вижам, че сам виждаш, че дори и на запад Тесла е кола за ентусиасти и за да разчиташ само на нея като единствена кола трябва да правиш много много компромиси. За България и дума не може да става разбира се да купиш и караш единствено тесла.
  • #16
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Да ама не ( преди 6 години )
    Я първо да си ги купим тези електромобили пък после ще ги зареждаме. Бързите зарядни станции на Тесла растат с всеки ден като брой зарядни станции, брой колонки на тях, съвсем скоро и като мощност за трета версия на supercharger. Докато дойде време да караме втората употреба Тесла, дори в България ще има десетки зарядни станции. В момента търсим бръсначи за чужда брада. Дали ще избереш автомобил или електромобил, все трябва да направиш компромис. С едните компромиси вече сме свикнали. Именно затова ви се струват по-разумните компромиси. Ако до 20% от паркоместата на всеки паркинг има зарядни колонки, зареждането ще ви е последната грижа и ще ви отнема по-малко време отколкото сега зареждате бензин, защото не е нужно да присъствате на зареждането, нито да чакате на каса да платите.
  • #15
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Пак простотии!Много ясно, че на старт Теслата ще е по-добре с 4 задвижващи колела и въртящ момент от 0 об/мин.Супрата обаче на следващата дисциплина показва от къде изгрява Слънцето.И двете коли са страхотни и при различни случай всяка си има преимуществата. За града и къси разстояния с повече спиране и ускорение ще взема Теслата, а за по-дълги пътувани и повече магистрала Супрата е за предпочитане. Която от двете да си вземе човек няма да сгреши. Пак казвам страхотни автомобили са!!!
  • #14
    12 rate up comment 7 rate down comment
    Един ( преди 6 години )
    Поредното малоумие - това ли е най-важната характеристика на един автомобил? Колко пъти ще изкараш тоя чук на пистата и колко пъти ще се "пуснеш" с него на светофара! А това че тая Супра въпреки доработката е 30 годишна? Кога теслата ще доживее 30так?! А Теслата може ли да вдигне 300 без да препищи електрониката и да се подпалят батериите?Писна ми от пропагандата за тоя електробоклук!
  • #13
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Аха а докато стигнеш до станцията, времето което седиш в трафик калкулираш ли го? А ако станцията е заета, времето за чакане калкулираш ли го!? Щото Валенсия е голяма, я стигни от единия край до друия в час пик да те видим. А ако искаш да идеш до Севилия, тогава какво правиш?
  • #12
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Стига с тия простотии , поредната тесла срещу еди кой си , то това се изтърка , нека тая супра я сравнят с некой мерцедес или алфа.Сега всеки се хвали че вдига 100 за 2 секунди , искам да видя кола която вдига 100 за 0,5 секунди.