IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Проблеми за Tesla на старта на Model 3

Отпадане на субсидията за електромобили и малкото сервизни центрове ще затруднят компанията

Проблеми за Tesla на старта на Model 3

Производството на най-новия модел на американския производител на електромобили Tesla ще започне на 7 юли, обяви шефът на компанията Илон Мъск. Model 3 е най-достъпният като цена автомобил на марката, като неговите продажби ще стартират официално на 28 юли. Това обаче ще донесе и някои проблеми на Tesla, предупреждават експерти.

Проблеми за Tesla на старта на Model 3

Мъск разкри, че до края на месеца ще бъдат сглобени 30 бройки, през август – 150, а през септември – 1500. Целта е до края на годината е месечното производство да достигне 20 000 единици, а през 2018 г. този показател да бъде увеличен двойно. До момента в Tesla са получили над 400 000 поръчки за Model 3, като последните клиенти ще трябва да чакат до края на 2018 г. за да получат колите си.

Всички тези планове обаче могат да се провалят. Основната причина за тези опасения е, че в Tesla се готвят ударно за старта на производството на Model 3, за да бъде избегнато забавянето, което се получи при кросоувъра Model X. Неговият старт закъсня с половин година и това създаде сериозни трудности за Мъск и хората му.

Заради сроковете в компанията бяха принудени да направят технологичен експеримент, като се откажат от типичните за всички автомобилни производители фази на тестово производство. От Tesla са категорични, че всичко ще бъде наред, но въпреки това първите бройки от Model 3 ще бъдат предоставени на сътрудници на фирмата, както и на компаниите-партньори.

Цената на Tesla Model 3 е 35 000 щатски долара, като в тази сума не влизат правителствените субсидии на стойност 7500 долара. Тук обаче също има проблем – заради растящата популярност на електромобилите редица щати се готвят да отменят всички отстъпки, които те ползват. Така соствениците на коли на ток ще трябва да плащат за тяхната регистрация, както и пътен данък .

Големият проблем за Tesla обаче си остава именно опасността от загуба на правителствената субсидия от 7500 долара. Тя важи само за производството на първите 200 000 автомобила и няма шанс да бъде продължена след това. А в ценови сегмент от около 30 000 долара оскъпяването с близо ¼ от цената си е доста сериозно и вероятно ще отблъсне част от купувачите.

Проблеми за Tesla на старта на Model 3

Ситуацията е парадоксална, тъй като Tesla няма изгода от масово производство. Причината е, че компанията не разполага с ресурс, за да обслужва стотици хиляди автомобили годишно. В момента производителят има само 250 сервизни центъра, като до края на годината техният брой ще бъде увеличен с 30%. Тази бройка обаче е крайно недостатъчна.

Снимки: Tesla

Тагове: tesla motors tesla model 3
0 от 500
  • #9
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Dizo ( преди 6 години )
    Тойота Приус 2013г цена като нова 60-70000лв взависимост от екстрите,цена сега 20-25000лв,за 4г се е обезценила 3 пъти и има бензинов мотор,а само на батерии електричките ще се обезценяват главоломно,как кажете да си купя кола на батерии?
  • #8
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Striker ( преди 6 години )
    Само болен пернишки мозък може да си помисли да сравни Тесла с Голф, хахахахахаха! Леле, леле...ПС: Ако изобщо ви минава през 3-те мозъчни клетки такава мисъл - вземете си Гоуфо.
  • #7
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Догодина пускат в продажба новата версия на Нисан Лийф, който ще може да мине 400км. с едно зареждане и ще е по-евтин от теслата. Много закъсняха с модел 3 и това ще им изяде главата. Както някой беше написал по-долу ако искаш модел 3 и го поръчаш сега ще го получиш чак 2020 (ако изобщо) а тогава я камилата я камиларя.
  • #6
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Москвич412иж ( преди 6 години )
    До bmw435iВъпреки неграмотната ти шльокавица, показваща мързел и неуважение, ти желая късмет с продажбата. Ако не - ще си караш електрокара.
  • #5
    5 rate up comment 11 rate down comment
    bmw435i ( преди 6 години )
    Az li4no smiatam da pokaram moia model 3 kam 6 meseca max i da go prodam bez zaguba.Tova spored men 6te e parvata i edinstvena electri4eska kola,koiato 6te si vdigne cenata nad prodajnata i to za okolo 6 do 12 meseca sled tova 6tese obezceniava glavolomno
  • #4
    5 rate up comment 14 rate down comment
    bmw435i ( преди 6 години )
    Moiat model 3 6te pristigne mart ili april 2018.Samo da napravia korekcia:Tezi koito pora4at kolata sega 6te ia polu4at ne kraia na 2018 a kraia na 2020.Cenata v keva za evropa 6te e 90 hiliadi leva za bazata do 130 hiliadi leva s nsi-mo6tnata bateria i vsi4ki opcii
  • #3
    8 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тесла ползва батерии на Панасоник, така че най-много Панасоник да стане доставчик на батерии.
  • #2
    7 rate up comment 11 rate down comment
    Сънчо ( преди 6 години )
    Имах аз една мечта... но всеки сън има край.
  • #1
    14 rate up comment 14 rate down comment
    Балона се надува ( преди 6 години )
    Балона се надува, надува, надува, 2018 или най-късно 2019 ще се спука и тогава ще си говорим отново как Тесла задминали Форд, ГМ и БМВ. И само да спомена, че тази цена от 35000 долара е без ДДС и за най-базовият модел без никакви екстри и с мини батерията. Нисан вече предлагат по-добра алтернатива с по-голям пробег на по-ниска цена.