IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Голямата тайна на новия двигател на Volkswagen (ВИДЕО)

Eто защо германците решиха да използват система за охлаждане на отработилите газове

Голямата тайна на новия двигател на Volkswagen (ВИДЕО)

Когато Volkswagen представи на пазара третото поколение на своя 1.8-литров турбо 4-цилиндров двигател със заводско обозначение EA888, стана ясно, че този мотор разполага с уникална функция, която не е никак популярна сред пътническите автомобили.

Голямата тайна на новия двигател на Volkswagen (ВИДЕО)

Изпускателният колектор на този мотор е вграден в цилиндровата глава, а водните магистрали, които по принцип охлаждат цилиндрите и главата, тук обикалят и изпускателните рънъри на колектора. Звучи необичайно, но всъщност е много находчиво решение с реални ползи за представянето на автомобила и неговия разход на гориво. Небезизвестният влогър Джейсън Фенске разказва как работи технологията в своя YouTube канал.

Допускането на горещите изпускателни газове в такава близост до охладителната течност на двигателя, подпомага по-бързото загряване на двигателя, което от своя страна намалява износването и разхода на гориво. Когато двигателят достигне работна температура, ползите обръщат посоката си и охладителната течност започва да охлажда изпускателните газове. Стандартният метод за понижаване на температурата на изпускателните газове е чрез обогатяването на горивната смес, което обаче има и своите негативи, а именно увеличен разход на гориво.

По-ниската температура в изпускателните колектори помага за увеличаването на живота на катализатора, а тъй като колекторът е вграден в цилиндровата глава и разстоянието между изпускателните клапани и турбокомпресора е малко, инженерите на Volkswagen твърдят, че са подобрили реакцията на педала на газта и мощността като цяло.

Разбира се, технологията има и няколко потенциални недостатъка. Един от тях е увеличеното натоварване на охладителната система, която трябва да е доста по-ефективна и да се справя с увеличените температури на течността. От друга страна, вграденият в главата изпускателен колектор прави невъзможно монтирането на тунинг части впоследствие. В този случай, монтирането на нов колектор би означавало пълно преработване на цилиндровата глава.

Подробностите идват от Джейсън Фенске и неговото видео по-долу:

Тагове: volkswagen ea888
0 от 500
  • #2
    24 rate up comment 14 rate down comment
    Ти забележи ( преди 6 години )
    ..как Дошко е у всеко гръне,той се грижи за имиджа на ВАГ,той е компетентен.. "светва" клиентите бъдещи и настоящи какво да не вземат,как недозавивали..как хора с мераци за Ламбо да се срамуват от покупката си щото некакъв изгоре Сивик щял да ги "накаже"..и прочее бози..Ех този Дошко бе ,колос на знанието..въййй ти да видиш.
  • #1
    41 rate up comment 27 rate down comment
    max ( преди 6 години )
    И като почне едно прегряване на двигатели, и като почне едно сервизно обслужване за по 3-4 бона, здравей животе. Аа те вагините с това са се прочули и в щатите. То затова там дойде ли момент за сервиз колста заминава за продажба с маде дата някой тъпоъгълник да се излъже и да я вземе.