IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Голямата тайна на новия двигател на Volkswagen (ВИДЕО)

Eто защо германците решиха да използват система за охлаждане на отработилите газове

Голямата тайна на новия двигател на Volkswagen (ВИДЕО)

Когато Volkswagen представи на пазара третото поколение на своя 1.8-литров турбо 4-цилиндров двигател със заводско обозначение EA888, стана ясно, че този мотор разполага с уникална функция, която не е никак популярна сред пътническите автомобили.

Голямата тайна на новия двигател на Volkswagen (ВИДЕО)

Изпускателният колектор на този мотор е вграден в цилиндровата глава, а водните магистрали, които по принцип охлаждат цилиндрите и главата, тук обикалят и изпускателните рънъри на колектора. Звучи необичайно, но всъщност е много находчиво решение с реални ползи за представянето на автомобила и неговия разход на гориво. Небезизвестният влогър Джейсън Фенске разказва как работи технологията в своя YouTube канал.

Допускането на горещите изпускателни газове в такава близост до охладителната течност на двигателя, подпомага по-бързото загряване на двигателя, което от своя страна намалява износването и разхода на гориво. Когато двигателят достигне работна температура, ползите обръщат посоката си и охладителната течност започва да охлажда изпускателните газове. Стандартният метод за понижаване на температурата на изпускателните газове е чрез обогатяването на горивната смес, което обаче има и своите негативи, а именно увеличен разход на гориво.

По-ниската температура в изпускателните колектори помага за увеличаването на живота на катализатора, а тъй като колекторът е вграден в цилиндровата глава и разстоянието между изпускателните клапани и турбокомпресора е малко, инженерите на Volkswagen твърдят, че са подобрили реакцията на педала на газта и мощността като цяло.

Разбира се, технологията има и няколко потенциални недостатъка. Един от тях е увеличеното натоварване на охладителната система, която трябва да е доста по-ефективна и да се справя с увеличените температури на течността. От друга страна, вграденият в главата изпускателен колектор прави невъзможно монтирането на тунинг части впоследствие. В този случай, монтирането на нов колектор би означавало пълно преработване на цилиндровата глава.

Подробностите идват от Джейсън Фенске и неговото видео по-долу:

Тагове: volkswagen ea888
0 от 500
  • #22
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Това е нескопосан преразказ на едно добро видео.https://***.youtube.com/watch?v=nNendiDFzSMВ него никъде не се споменава нито 'тайна', нито 'нов'
  • #21
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Това е първият им такъв двигател"Глупости. Първият им такъв двигател е EA211 1.4TSI от 2012 година. Цялата серия EA211 са такива. Още преди тях Ford Ecoboost 1.0 също е такъв.
  • #20
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Излиза, че VAG са имали такъв двигател, но са забравили. И сега Гечо от с. Скрипец им напомни. Германците се плеснаха по челото,... как забравихме, цъ, цъ, цъ!
  • #19
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Няма такъв филм. Сега Gen3 ли стана? Щото в статията не пише да е Gen3. Престани с лъжите от детската градина! До сега съм ровил в търсачките. Това е първият им такъв двигател. За това и се хвалят, де.
  • #18
    2 rate up comment 1 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    OK, EA888 Gen3 е от 2013. Това реално е първия вариант на двигателя със "вградени" колектори. Разработен е от Ауди и се е появил първо в Ауди А4...
  • #17
    16 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Очаквайте напукани глави и милиарди проблеми като с всичко произведено от ВАГ
  • #16
    7 rate up comment 1 rate down comment
    лош лош ( преди 6 години )
    Лош ВАГ, леле ВАГ има 4 колела..някой ги бил измислил,ВАГ има волан...някой би лизмислил..ВАГ има парктроник ,егаси кефа..измислен бил.. ей тийнчета, ислезте от NFS-a ,реалния живот е съвсем друго нещо.
  • #15
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Както вече някой по ( преди 6 години )
    долу написа " ... Въпросния "нов" двигател EA888 е на пазара от 2013 година ... "А това означава, че е преди този на Hyundai.
  • #14
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Съжалявам, но такъв двигател вече има. Проверих в търсачката. Това новия трицилндров 1.0 на Hyundai. Като го пуснаха, точно тази негова особеност беше новина. За това уж новия на ФВ не е никак нов. Вече го има и се продава.
  • #13
    21 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ВАГ вече са решили,че могат не само да мешат охлаждаща течност с масло,но и с изгорели газове.Царе са на системите,които създават проблеми и те карат да ставаш абонат на сервизите им.Не случайно печалбите им последните години бележат подобен ръст.Как става да увеличат продажбите с няколко %, а печалбата да скочи в пъти.Всеки може да се сети...