IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Голямата тайна на новия двигател на Volkswagen (ВИДЕО)

Eто защо германците решиха да използват система за охлаждане на отработилите газове

Голямата тайна на новия двигател на Volkswagen (ВИДЕО)

Когато Volkswagen представи на пазара третото поколение на своя 1.8-литров турбо 4-цилиндров двигател със заводско обозначение EA888, стана ясно, че този мотор разполага с уникална функция, която не е никак популярна сред пътническите автомобили.

Голямата тайна на новия двигател на Volkswagen (ВИДЕО)

Изпускателният колектор на този мотор е вграден в цилиндровата глава, а водните магистрали, които по принцип охлаждат цилиндрите и главата, тук обикалят и изпускателните рънъри на колектора. Звучи необичайно, но всъщност е много находчиво решение с реални ползи за представянето на автомобила и неговия разход на гориво. Небезизвестният влогър Джейсън Фенске разказва как работи технологията в своя YouTube канал.

Допускането на горещите изпускателни газове в такава близост до охладителната течност на двигателя, подпомага по-бързото загряване на двигателя, което от своя страна намалява износването и разхода на гориво. Когато двигателят достигне работна температура, ползите обръщат посоката си и охладителната течност започва да охлажда изпускателните газове. Стандартният метод за понижаване на температурата на изпускателните газове е чрез обогатяването на горивната смес, което обаче има и своите негативи, а именно увеличен разход на гориво.

По-ниската температура в изпускателните колектори помага за увеличаването на живота на катализатора, а тъй като колекторът е вграден в цилиндровата глава и разстоянието между изпускателните клапани и турбокомпресора е малко, инженерите на Volkswagen твърдят, че са подобрили реакцията на педала на газта и мощността като цяло.

Разбира се, технологията има и няколко потенциални недостатъка. Един от тях е увеличеното натоварване на охладителната система, която трябва да е доста по-ефективна и да се справя с увеличените температури на течността. От друга страна, вграденият в главата изпускателен колектор прави невъзможно монтирането на тунинг части впоследствие. В този случай, монтирането на нов колектор би означавало пълно преработване на цилиндровата глава.

Подробностите идват от Джейсън Фенске и неговото видео по-долу:

Тагове: volkswagen ea888
0 от 500
  • #12
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Владо, хибридите на Тойота са Тойоти, нали?Споменал съм марката без да конкретизирам модели. Всеки запознат знае за кои модели става на въпрос. От Тойота са сметнали вероятно, че тази тяхна система няма смисъл на други модели да е слагат, но винаги могат да е внедрят, ако искат, защото е имат. Много по-елементарна е, евтина и ефективна от вагенската.
  • #11
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Що бе, хората си поддържат сервизната мрежа. От кос'тофона яко дъни "въни, мъни, мънии..." и те така. ;)
  • #10
    10 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    СОЦвагена,,здрав двигател няма,всичко е ***.мюсюлмански ***
  • #9
    29 rate up comment 10 rate down comment
    Дошо ( преди 6 години )
    "Голямата тайна на новия двигател на Volkswagen" - консуматив, който вече ще се сменя до 50хил км!
  • #8
    16 rate up comment 8 rate down comment
    Гост ( преди 6 години )
    Големи разбирачи сте. Карайте си кошниците форумни плъхове.
  • #7
    16 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    hahahahaha :)Знаем ги тайните им.....в сервиза....
  • #6
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Владо ( преди 6 години )
    Това за Toyota е вярно, но само за хибридите.Конвенционалните автомобили го нямат.
  • #5
    26 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    За зимата ок, ама лятото при 40 гр. температура на сянка изгорелите газове да ти топлят антифриза и изобщо целият двигател ми се струва доста гл.yпаво. Системата за оползотворяване на топлината е има много отдавна. Прави се байпас на системата за охлаждане, водна риза на колекторите и си готов. От Тойота са ги измислили нещата по друг начин. Охлаждащата течнос се намира в съд, като термос, който запазва топлината и до 3 дни. До 3 дни нямаш студен старт реално. Това е иновативно, според мен.
  • #4
    13 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    За комедиантите може да е "нов" двигателя! Спонсорите да не са дали стотинки за тази статия и заради това така.Другото нещо, което прави впечатление е неточността на ваписаното. В случая целта не е охлаждане на изгорелите газове, а топлене на охлаждащата течност. Има го отдавна в други автомобили и най-вече при камионите.Глупавото в случая е,че изгорелите газове минават през главата на двигателя, което го усложнява и може да доведе до фатални последици.Прави се байпас извън двигателя принципно
  • #3
    7 rate up comment 9 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    Въпросния "нов" двигател EA888 е на пазара от 2013 година....