IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ежедневна такса за дизелите в 35 британски града

Максималната сума ще е 20 лири на ден

Ежедневна такса за дизелите в 35 британски града

Великобритания може да открие нова глава във войната срещу дизелите, ако се приеме новото предложение на правителството на Тереза Мей за ежедневна такса върху автомобилите с дизелови двигатели.

Ежедневна такса за дизелите в 35 британски града

Предложението е за въвеждането на „данък върху вредните вещества”, който може да стигне до 20 лири на ден и ще се прилага в 35 града в Обединеното кралство. Новите дизели може и да се измъкнат от плащането на новата такса, но се очаква, че собствениците на по-стари автомобили и бусове, камиони и автобуси ще трябва да я плащат. Решаващо ще е това дали автомобилът отговаря на нормите за вредни емисии.

Това предложение на правителството се смята за по-доброто решение на ситуацията, тъй като другият вариант беше да се въведе данък върху всички дизели. Веднага обаче се появиха обосновани притеснения, че това ще се отрази негативно на пазара на автомобили в страната.

Ежедневна такса за дизелите в 35 британски града

Таксата ще е най-висока за десетте най-засегнати от замърсяването на въздуха градове и целта й е както да бъдат обложени автомобилите, замърсяващи въздуха, така и да се намали замърсяването, ако собствениците им решат да избегнат това облагане.

В Лондон вече има такава такса – 5 лири и ако се въведе още една, водачите на по-стари автомобили ще трябва да плащат два пъти, за да стигнат до центъра на британската столица.

Според вестник The Times, новата такса ще засегне около 10 милиона автомобили във Великобритания.

0 от 500