IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai вдигна заплатите в Чехия с 12%

Рекордно ниската безработица в страната накара Skoda да плати по 3600 евро премия на работниците

Hyundai вдигна заплатите в Чехия с 12%

Работниците в чешкия завод на Hyundai ще получат рекордно увеличение на заплатите от 12%, стана ясно в същия ден, в който собственикът на единствения български автомобилен завод потвърди, че е подал иск за обявяване в несъстоятелност.

Hyundai вдигна заплатите в Чехия с 12%

Връзката между двете новини не е чак толкова далечна - заводът на Hyundai в Ношовице по първоначалния замисъл трябваше да е в България, най-вероятно във Варна. Според запознати корейците рязко са променили плановете си след среща на четири очи с тогавашния министър на икономиката.

Управата на завода в Ношовице потвърди, че ще увеличи базовите възнаграждения на работниците с по 4.5% тази и 4.6% идната година. Разликата до 12% ще дойде чрез изплащането на различни бонуси.

Чехия понастоящем се радва на рекордно ниска безработица от 3.4% и множество индустриални компании се оплакват, че трудно намират работници. Недостигът накара конкурента Skoda например да изплати на своите служители допълнителна премия в размер на 3 600 евро за миналата година.

В Ношовице Hyundai произвежда ключовите си модели за европейския пазар - Tucson, i30 и ix20.

 

Тагове: hyundai skoda
0 от 500
  • #12
    11 rate up comment 0 rate down comment
    А.В.Торът ( преди 7 години )
    Пишем си по форуми хубавини за политиците, но в 1997 и 2013, когато трябваше НС да бъде разрушено тухла по тухла и с тухлите да бъдат избити 240-300 конкретни лица, еми... пак си пишехте по форуми. И преди някой да е седнал да ми държи сметка - да, аз бях там и да, имам свидетели какво и как съм правил.
  • #11
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    да, това са годишни заплати, след удръжките.
  • #10
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Вижте новината от предните седмици, за заплатите в различните авто производители. Най-добре платени са в Hyundai, 80 000 долара. Вторите бяха с 46 000 долара. Голяма разлика.
  • #9
    20 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Малее тия партенки, че Хюндай избягали от България, за да са далеч от Русия са такъв виц, че дори няма да казвам, че от 6 години работи завода за коли на Хюндай в Русия. Русия няма нищо общо с алчноста на нашите политици. Руснаците си правят пари имат ресурси, имат модерни оръжия които прадават, Изпращат дори американските астронавти със свои ракети. Руснаците ги боли фара, дали Хюндай ще строи у нас или не. Те дори ни предложиха да построят тръба за да минава транзитно газ и щяха да ни плащат за транзита, ама Б.Борисов реши, че проекта не бил печеливш. И хоп Турците веднага го лапнаха и сега ще ни заобиколи а след Турция ръка вдигнаха и Гърците и Македонците и Сърбите и Чехите та чак Австрийците. За всички е изгоден само за нашите не. И сега тая тръба ще направи огромен кръг за да заобиколи България. Ако не беше толкова жалко, щеше да е много смешен анекдот.
  • #8
    17 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Преди 2 години и други компании се опитаха да строят заводи у нас. Дори Ауди искаха и се срещаха с министър Лукарски, но и те се изпариха след срещата.
  • #7
    28 rate up comment 0 rate down comment
    тираджия ( преди 7 години )
    Радвам се за хората в Чехия, Унгария, Полша и др., че живеят по-добре. Ние изоставаме вече дори от Румъния. Благодаря ви политици! Дано да си платите!
  • #6
    19 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Сигурно им е искал подкуп или се е опитал да ги рекетира и те са отишли да работят с белите хора.Добре са направили.
  • #5
    21 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Колкото по-далече от Русия си толкова по-добре хората живеят. Полша и Чехия скоро ще настигнат богатите европейски държави, а ние още гласуваме за "братя" които ни доят с Газпром, Лукойл, Атомстрой, КТБ и т.н.
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    ( преди 7 години )
  • #3
    32 rate up comment 2 rate down comment
    Loco ( преди 7 години )
    Министърът беше Александър Божков, наричан приживе, кой знае защо, "Мистър 10%". Премиер беше Иван Костов. По-късно, при Сакса, имаше пак преговори, вече за по-малък завод за компоненти, преговаряха със зам-мина Милен Керемедчиев. Може би са си мислели, че със смяната на властта нещо се е променило :) и от това нищо не излезе