IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lexus пенсионира знаменит седан

Моделът GS отива в историята и няма да има наследник

Lexus пенсионира знаменит седан

Ръководството на Lexus е взело решение да се откаже от модела GS, който на пазара се конкурираше с модели като Mercedes-Benz E-Class и BMW 5-Series. Според интернет-изданието Lexus Enthusiast, седанът не само ще бъде "пенсиониран", но и няма да получи наследник в сегмента.

Lexus пенсионира знаменит седан

Според информацията, в Toyota са преценили, че подобен автомобил няма място в гамата на луксозната марка и затова сегашното, четвърто поколение ще се окаже и последно за GS. Изданието подкрепя новината си с няколко факта от историята на модела.

Първият е, че шефът на Toyota - Акио Тойода, никога не е харесвал особено бизнес-седана. Още през 2011 г. в интервю за Automotive News босът директно казва, че не е искал Lexus да произвежда този автомобил, но е отстъпил пред желанието на регионалните мениджъри. Те на свой ред са защитавали GS "като обезумели", по думите на Тойода.

Другият важен факт е падащото търсене на модела. През миналата година в САЩ са продадени 14 878 бройки от Lexus GS, което е доста слабо на фона на резултатите на съперниците - BMW 5-Series има 32 408 единици, а Mercedes-Benz E-Class - 46 470. В Европа положението е още по-лошо - едва 2023 продажби, което е по-малко от резултата дори на нишов модел като Porsche 911.

След отказа от GS в Lexus ще се насочат към развитието на гамата си кросоувъри, а за почитателите на седаните ще остане единствено моделът LS.

Снимка: Lexus
 

Тагове: lexus gs
0 от 500