IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda задмина по печалба Audi

Групата Volkswagen отчете най-добрата си година напук на Дизелгейт

Skoda задмина по печалба Audi

Напук на Дизелгейт, Volkswagen Group отчете рекорден оборот и рекордна печалба за 2016 година. Силните резултати се дължат най-вече на две от общо 12-те марки в концерна - Porsche и Skoda.

Skoda надмина по печалба Audi
Skoda очаква още по-силен резултат през 2017 покрай навлизането на пазара на Kodiaq и очакваното ново поколение на Yeti

Оборотът на групата през 2016 е бил 217 милиарда евро, а нормата на печалба е 6.7%. Германците са пласирали 10.3 милиона автомобила, което им позволи да изпреварят Toyota като най-голям производител в света.

Прогнозата за 2017 година е рекордът да бъде подобрен с още около 4%, съобщи главният изпълнителен директор Матиас Мюлер.

Най-забележително през миналата година е било представянето на Skoda. Произвежданата в Чехия марка има 31% ръст в оперативната печалба, а маржът й достига 8.7% - с половин процент по-висок от този на Audi.

При Porsche оперативната печалба е скочила с почти 14 на сто, до общо 3.9 милиарда евро. Маржът тук очаквано е най-висок - 17.4%.

Skoda надмина по печалба Audi
Главният изпълнителен директор на групата Матиас Мюлер прогнозира 4% ръст в оборота през 2017 и норма на печалба между 6 и 7 %

Другата добра новина за концерна е излизането на Seat на печалба за пръв път от над десетилетие. Испанската марка отчита 153 млн. евро печалба при 10 милиона загуба година по-рано, като промяната е преди всичко благодарение на новия кросоувър Ateca.

Лек спад има само при основната марка Volkswagen, на която се пада около половината от оборота, но съвсем скромна част от печалбата на групата. Маржът на VW се е свил от 2 до 1.8%.
 

0 от 500
  • #8
    21 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Шкода нищо не може да хариже защото е собственост на ФВ и Шкода е това което е благодарение на ФВ а ФВ е автомобилния концерн който е продал най много автомобили в света както четете и въпреки скандалите прави най голяма печалба.Това че вие плюете марката и не можете да си я позволите е ваш проблем другите като МЕН си я копуват кола от тази фирма.Факт е че тази марка предизвиква най много коментари.Никой не коментира Мазда,Сузуки,Хюндай или друга треторазредна кола.Ориентирайте се по коментарите
  • #7
    14 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Tapanari nedouki, DSG na koi e , ako ne na VW , ne praveli kutii , cql den sedite po saitovete , vmesto da se zabavlqvate ili pravite pari .... internet paralii i svalqchi .
  • #6
    15 rate up comment 12 rate down comment
    Germany ( преди 7 години )
    VAG не продава, а само купува- ckopo и Ferrari.
  • #5
    9 rate up comment 23 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Само да вметна, че ВАГ не произвеждат трансмисии!Толкова са см0тани горките, че едни скоростни кутии са им извън възможностите да произведат. Което са си го произвели сами е с отвратително качество. Не, че на другите неща качеството е по-цвете, но тяхното си е по-по-най скапано. ФАКТ!
  • #4
    12 rate up comment 23 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    ВАГи,ами като се отделят от пиявиците Фолк с Ваген, няма да вземат двигатели и трансмисии от тях и ще дръпнат още повече напред. Не е трудно да се сетиш, че ВАГ не са единствените, които произвеждат такива неща, нали! И още по-лесно е да се сетиш, че въпреки скапаните неща, които им дава ВАг, Шкода правят НАЙКАЧЕСТВЕНИТЕ коли в групата (доказано точно от немците) и имат най-висока печалба и са най-проспериращи.Шкода,ако са сами ще са просто супер марка и немските кошници ще дишат прахоляк.
  • #3
    27 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Вие четете ли какво пишете? И като се отделят откъде ще взимат двигатели, трансмисии и т.н., че ми е много интересно? Сами какво произвеждат или какви технологии разработват?
  • #2
    18 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Супърб и на мен ми допада и бих си го взел, ако не беше с карантия на ВАГ.Чехите са се постарали да правят хубави и добри коли, но всичко това се обесмисля от факта, че основните неща са на Фокл с Ваген.Шкода, ако има начин да се отделят от тези мошеници ще просперират и ще са един от най-успешните автомобилни марки. Дано някой ден успеят да се отърват от най-големите доказано много кратно измамници в автоиндустрията.
  • #1
    16 rate up comment 8 rate down comment
    Шкода ( преди 7 години )
    Единствената Шкода, която ми харесва и бих притежавал, е Супърб Комби. Дори Кодиак не ми допада на фона на Атека.