IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Решението на Лондон: Трошките плащат по 10 лири на ден

Автомобилите отпреди 2005 година ще се облагат с нова такса от октомври

Решението на Лондон: Трошките плащат по 10 лири на ден

Кметът на Лондон Садик Кан обяви новите мерки за борба с тежкия смог в града, които включват въвеждането на нова такса за автомобили отпреди сертификата за емисии Euro 4. За да карат в централната градска част, техните собственици ще плащат еджедневно по 10 лири (11.70 eвро) в добавка към вече съществуващата "такса замърсяване" от 11.50 лири. Мярката влиза в сила от октомври тази година.

Решението на Лондон: Трошките плащат по 10 лири на ден
Садик Кан

Новата мярка се нарича Т-такса (от токсичност) и ще засяга както дизелови, така и бензинови коли, произведени преди 2005 година. Докато таксата замърсяване е така настроена, че да стимулира жителите на централен Лондон да си купуват нови автомобили, целта на такса токсичност е да насочи хората със стари автомобили към обществения транспорт. В същото време градската управа не прибягва до забрани и ограничения на личната свобода - всеки запазва правото да кара какъвто поиска автомобил, стига да плати за отровите, които принуждава другите да дишат.

"Шокиращо е, че живеем в град с дотолкова отровен въздух, че децата ни да отрасват с белодробни проблеми. Ако не направим драстична промяна сега, значи нехаем за здравето на семействата си в бъдеще", обяви Кан.

Решението на Лондон: Трошките плащат по 10 лири на ден

Кметът се ангажира също да разшири обхвана на Зоната за ултраниски емисии, както и максимално бързо да подмени градските автобуси с по-екологични.

Важно е да се отбележи, че тежкият лондонски смог все пак е доста по-поносим от софийския. Средното ниво на замърсяване с фини частици в българската столица е двойно над лондонското, въпреки близо десет пъти по-малкото население.
 

Тагове: euro 4
0 от 500
  • #3
    28 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Първо политицеите трябва да помислят как да направят заплатите по 2000 евро в България и да спрат да крадат парите за пътища, щото тука хората не карат сътари коли за кеф, а защото за такива могат да си позволят.
  • #2
    19 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Абсолютни псевдо мерки.Докато не се промени данъчната политика и не се направят данъците по-високи за старите и по-замърсяващи автомобили, няма да има ефект от никакви други мерки.Просто в България политиците са страхливи мишки, които мислят само и иденствено за следващите избори и как да не отблъснат някой или друг слой от обществото.А така не се управлява! Така се съществува.
  • #1
    19 rate up comment 6 rate down comment
    Беър Грилс ( преди 7 години )
    Докато в Лондон се взимат драконовски мерки за решаване на проблема със смога, София едва сега била "узряла" да почне да мисли евентуално да се въведат някакви псевдо мерки за замазване на очите на софиянци.