IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Южна Корея осъди Nissan за измамен софтуер в Qashqai

Решението е "достойно за съжаление", коментират от японската компания

Южна Корея осъди Nissan за измамен софтуер в Qashqai

Японският гигант Nissan е използвал измамен софтуер в дизеловите версии на своя модел Qashqai, прецени Административният съд в Сеул, Южна Корея. Магистратите прецениха, че местното правителство е било право да глоби компанията с 330 милиона вона (279 000 долара).  Те подкрепиха и нареждането на транспортното министерство 814-те дизелови Qashqai по пътищата да бъдат изтеглени за сметка на производителя.

Южна Корея осъди Nissan за измамен софтуер в Qashqai

Според обвинението Nissan е използвал софтуер, който деактивира системата за ограничаване на вредните емисии при нормално шофиране. "Разумно е да сметнем, че автомобилът е получил сертификат чрез фалшификации и други незаконни средства", се казва в решението на съда, публикувано вчера.

От Nissan окачествиха решението като "достойно за съжаление". Южна Корея е единствената държава в света, в която компанията е замесена в подобни обвинения. Говорител на Nissan настоя отново, че производителят никога не е ползвал измамен софтер, и че в момента обмисля "последващи мерки".

Според експерти разминаването идва от стандартните системи за защита на двигателя, които се вграждат в дизеловите мотори и изключват редукционната система при ниски температури. В различните държави обаче има разминавания при каква температура е допустимо това.

Засегнатите от корейското дело автомобили са произведени в завода на Nissan в Съндърланд, Великобритания.

Междувременно японската компания отчете близо 15% спад в оперативната печалба за последното тримесечие. Причината е най-вече в неизгодните валутни курсове и твърде скъпата йена, коментира вицепрезидентът на компания Джоджи Тагава. Нетната печалба след данъци обаче намалява само с 3.5% и възлиза на 1.13 милиарда долара за тримесечието, което приключи на 31 декември. Фискалната година за японските компании приключва през март.

 

Тагове: nissan qashqai
0 от 500
  • #3
    16 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Какъв японски дизел. Нисан собствен дизел нямат това е Рено.Но друго прави впеетление 814 дизелови коли. Хората отдавна знаят е дизела е мръсен и капризен и карат само бензин и прпоан бутан
  • #2
    21 rate up comment 5 rate down comment
    ТЕЦ-а ( преди 7 години )
    Е то всички лъжат за дизела. Как да изкараш тая отрова екологична. Не мога да разбера и родните ***. Хем искат да карат спортен автомобил, хем да е и дизел....?
  • #1
    18 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    чистите японски дизели :)как беше рефрена на дошозакривай