IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какви са разликите между V6 и редовия 6-цилиндров двигател?

Защо балансиращият вал е нещо лошо и кое бихте предпочели: BMW M3 или Nissan GT-R

Само преди няколко години изглеждаше, че редовият 6-цилиндров двигател е мъртъв. Той бе зарязан от германците и японците, които го замениха с V6 мотори, които заемат по-малко място и свалят центъра на тежестта по-ниско. След това обаче Mercedes решиха да продължат да използват своя 6-цилиндров редови двигател, което повдигна много въпроси. В BMW не им минава и през ум да се откажат от емблематичните "шестаци".


Какви са разликите между V6 и редовия 6-цилиндров двигател? (ВИДЕО)


Какви са обаче разликите между двата различни типа 6-цилиндрови агрегати? Дали буквата “V” e свещена и наистина ли Mercedes взеха правилното решение да запазят шестте цилиндъра в редица? Отговорът идва от ново видео, което е дело на CarThrottle и има за цел да ни обясни по достъпен начин какви са разликите между V6 и редовия 6-цилиндров мотор.

Основното преимущество на редовия двигател е неговата опростена архитектура, както и улеснения достъп до него за поддръжка. От друга страна, почитателите на тази концепция благославят и баланса на този тип двигатели, което най-просто казано се измерва в количеството вибрации, произвеждани от мотора по време на работа.

Този тип мотори осигуряват нечувано спокойна работа на празен ход, както и равномерно разгръщане на оборотите, за което V6 моторът може само да мечтае.
 
 
Какви са разликите между V6 и редовия 6-цилиндров двигател? (ВИДЕО)
  
  
В собствената си графа за недостатъци, редовият двигател записва големия си размер, който не му позволява да бъде монтиран под предния капак на много автомобили. Освен това, редовият шестцилиндров мотор е почти невъзможен за използване в коли с предно предаване, вдига центъра на тежестта по-високо от обичайното, а чисто физическата му устойчивост е компрометирана от издължената му конструкция.

V6 двигателите, от друга страна, се използват от почти всички суперавтомобили в момента, сред които Nissan GT-R и Honda NSX. Те са по-компактни, което ги прави по-удобни за монтиране на турбокомпресор, подходящи са за автомобили с предно предаване, както и за използване в цялата гама на даден модел - от базовата версия до върховия вариант.

Проблемът е, че V6 моторите са по-сложни като конструкция, а фактът, че цилиндрите са разположени в две редици по три, създава дисбаланс при движението на буталата. За да се справят с вибрациите, инженерите добавят балансиращи валове, които усложняват конструкцията, оскъпяват двигателя и неговата поддръжка. Плюс това, едно от основните им преимущества - фактът, че са подходящи за използване както в базовата, така и във върховата версия на даден модел, прави автомобилите доста скучни и еднакви.

И така, какво предпочитате вие? Toyota Supra и BMW M3 или Honda NSX и Nissan GT-R? 

 

Снимка: CarThrottle

0 от 500
  • #14
    25 rate up comment 3 rate down comment
    Механика ( преди 7 години )
    VR6 и VR5 са едни от най-НЕнадеждните двигатели правени някога. Като идея са добре, но като изпълнение са пълна скръб. Така, че точно тях да ги хвалиш и да ги даваш за пример е неуместно.И на най-големия си враг не пожелавам да има кола с ВАГенските двигатели от серията VR. До 100-150 000 км. стават, но след това започват чудесата. Цилиндрите са с тефлоново покритие, което се изтърква и започва огромен разход на масло. Единственото спасение е да се рзтържат и да се набият цилиндрови втулки.
  • #13
    6 rate up comment 15 rate down comment
    Шеф ( преди 7 години )
    Аз предпочитам комбинацията от двата - VR6. Плавност и равномерност като редовия, инертен (Nm в по-ниските обороти), по-компактен от V6. Единственият недостатък е че по-маломощен (турбото не е оптимално за него, поради различната дължина на колекторите), но натуралната мощ, надеждността, опростеността и звукът му го правят предпочитан от мен сравнение с другите 6цил.
  • #12
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    ЕЕ аз мога да се похваля с един 6-так редови - Е320 бензин 97г. :) голям кеф е да я караш тази кола , само да не те притеснява разхода от 15-18 градско ;)
  • #11
    24 rate up comment 3 rate down comment
    M ( преди 7 години )
    Най-добре си е V8 ;) От опит го казвам
  • #10
    9 rate up comment 23 rate down comment
    bmw435i ( преди 7 години )
    Nai-dobroto na tozi sviat e in line 6,to4no motora v moeto varhovno bmw
  • #9
    33 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Точно Мерцедес се отказаха от редовия 6-так и минаха на V и сега отново се връщат към редовия Само БМВ не са залитали към V6 Така че авторчето ако искаш да хвалиш мецедес просто не си познал истната е в БМВ
  • #8
    24 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Балансиращия вал в V6 е допълнителна тежест която забавя развъртането на двигателя. Това е много голям минус за динамиката на автомобила.
  • #7
    10 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Нито един от двата, 6-цил. боксер 3.6 R моля ;D
  • #6
    7 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    И как кола с v6 има по-добра управляемост анонимнико? За по-добра управляемост тежестта трябва да се колкото се може на назад, а V6 тежи само на предната ос. Точно това е и едно от най-важните предимства на I6 ще цялата тежест, двигател, скоростна кутия, drive shaft всичко това е разположено много по назад в шасито и колата е много по-добре управляема поради това, че задницата тежи повече от предницата.
  • #5
    22 rate up comment 24 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    За да сложиш 6 цил редови трябва специално колата да е проектирана за това. Неможе на ширпотреби като тойота и VW а да сложиш такова бижу. Не случайно само топ премиум марките БМВ и Мерц слагат такива двигатели.