IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Какви са разликите между V6 и редовия 6-цилиндров двигател?

Защо балансиращият вал е нещо лошо и кое бихте предпочели: BMW M3 или Nissan GT-R

Само преди няколко години изглеждаше, че редовият 6-цилиндров двигател е мъртъв. Той бе зарязан от германците и японците, които го замениха с V6 мотори, които заемат по-малко място и свалят центъра на тежестта по-ниско. След това обаче Mercedes решиха да продължат да използват своя 6-цилиндров редови двигател, което повдигна много въпроси. В BMW не им минава и през ум да се откажат от емблематичните "шестаци".


Какви са разликите между V6 и редовия 6-цилиндров двигател? (ВИДЕО)


Какви са обаче разликите между двата различни типа 6-цилиндрови агрегати? Дали буквата “V” e свещена и наистина ли Mercedes взеха правилното решение да запазят шестте цилиндъра в редица? Отговорът идва от ново видео, което е дело на CarThrottle и има за цел да ни обясни по достъпен начин какви са разликите между V6 и редовия 6-цилиндров мотор.

Основното преимущество на редовия двигател е неговата опростена архитектура, както и улеснения достъп до него за поддръжка. От друга страна, почитателите на тази концепция благославят и баланса на този тип двигатели, което най-просто казано се измерва в количеството вибрации, произвеждани от мотора по време на работа.

Този тип мотори осигуряват нечувано спокойна работа на празен ход, както и равномерно разгръщане на оборотите, за което V6 моторът може само да мечтае.
 
 
Какви са разликите между V6 и редовия 6-цилиндров двигател? (ВИДЕО)
  
  
В собствената си графа за недостатъци, редовият двигател записва големия си размер, който не му позволява да бъде монтиран под предния капак на много автомобили. Освен това, редовият шестцилиндров мотор е почти невъзможен за използване в коли с предно предаване, вдига центъра на тежестта по-високо от обичайното, а чисто физическата му устойчивост е компрометирана от издължената му конструкция.

V6 двигателите, от друга страна, се използват от почти всички суперавтомобили в момента, сред които Nissan GT-R и Honda NSX. Те са по-компактни, което ги прави по-удобни за монтиране на турбокомпресор, подходящи са за автомобили с предно предаване, както и за използване в цялата гама на даден модел - от базовата версия до върховия вариант.

Проблемът е, че V6 моторите са по-сложни като конструкция, а фактът, че цилиндрите са разположени в две редици по три, създава дисбаланс при движението на буталата. За да се справят с вибрациите, инженерите добавят балансиращи валове, които усложняват конструкцията, оскъпяват двигателя и неговата поддръжка. Плюс това, едно от основните им преимущества - фактът, че са подходящи за използване както в базовата, така и във върховата версия на даден модел, прави автомобилите доста скучни и еднакви.

И така, какво предпочитате вие? Toyota Supra и BMW M3 или Honda NSX и Nissan GT-R? 

 

Снимка: CarThrottle

0 от 500
 • #22
  0 rate up comment 0 rate down comment
  Инж. Ганеff ( преди 2 месеца )
  ГТ-Р е признат за инженерно чудо! Мисля, че двигателите са несравними точно по отношение надеждността им заради вибрациите без оглед на марката! Съществуват т. нар. вибрации от втори тип. Те са най - малки при 3, 5 и 10 цилиндрови двигатели. А балансиращ вал има дори в ЗАЗ- разположен е в разпределителния вал и се върти в обратна нему посока с два пъти по- голяма скорост. " Лоши" ли са 5- цилиндровите двигатели на Ауди и Волво или V6 на Форд и Ауди? Търсете големия двигател- има повече желязо!
 • #21
  0 rate up comment 0 rate down comment
  Азз ( преди 2 месеца )
  А защо не се споменава за склонността от прегряване на редовака заради почти допряните ризи на буталата. И двата вида имат плюсове и минуси, затова-няма правилен избор. За какви вибрации говорят при изряден V6 с 60° наклон..... Например Арезе мотор от края на 70те и по-балансиран от доста съвремвнни
 • #20
  0 rate up comment 1 rate down comment
  I6 2.5TDs ( преди 2 месеца )
  Имах омегаB2(1999) дизел 2.5 на БМВ страшен звук уникален тракаталник но балансиран свободен ход на буталата разходът беше доволен софия русе русе софия 6.20л/100 лично премерено от гърло до гърло.Инак доволен бях от колицата и от Двигателя
 • #19
  6 rate up comment 3 rate down comment
  Колев ( преди 2 години )
  Спрете да съдите за различните видове конструкции по индивидуални случаи. На някой си му изникнал проблем в двигателя, който бил редови или V-образен - "тия мотори не стават"... Някой майстор бил ремонтирал повече от 1 бройка от даден модел, който очевидно има конструктивен дефект, допуснат от конкретен производител в конкретен модел, конкретна генерация - "тия са трошливи". Има лоша заводска реализация, лоша експлоатация, лош ремонт и поддръжка. Лоша конструкция няма.
 • #18
  15 rate up comment 3 rate down comment
  Шеф ( преди 4 години )
  Аз не бягам от VR-а, а ходя при него... Най-важното нещо за един двигател (автомобил) да бъде добър и надежден е поддръжката. Мога да давам много примери с безхаберно отношение към автомобила, главно от приятели и познати ама не е местото тука, а и те си берат плодовете за това нещо. Като започнем с евтините части, грешно масло (било то менте), неграмотното шофиране, не обръщане на внимание на проблема в зародиш и да не забравя - лошите майстори, това нещо на куп прави колата гадна и трошлива.
 • #17
  8 rate up comment 0 rate down comment
  az ( преди 4 години )
  най-добрият двигател е I6.
 • #16
  9 rate up comment 16 rate down comment
  Анонимен ( преди 4 години )
  Съвършен ДВГ няма. Всеки има предимства и недостатъци. Единственият ДВГ, който се доближава до съвършенството е Ванкеловият двигател. Там обаче има неща, които трябва да се изчистят, за да е съвършен.
 • #15
  10 rate up comment 5 rate down comment
  Механика ( преди 4 години )
  Ако тази интервенция не се направи навреме идва момент в който двигателя блокира и в повечето случай не подлежи на никакъв ремонт. Много подобни мотори са минали през ръцете ми и ви говоря от първо лице. Бягайте от тези двигатели. Освен това не си вземайте кола от ВАГ с ДСГ трансмисия. ДСК-то държи мотора на ниски обороти и го скапва изключително бързо. Направено е за икономия, но ниските обороти са един от най-големите убийци на ДВГ. Икономията на гориво после ви излиза през носа.
 • #14
  22 rate up comment 3 rate down comment
  Механика ( преди 4 години )
  VR6 и VR5 са едни от най-НЕнадеждните двигатели правени някога. Като идея са добре, но като изпълнение са пълна скръб. Така, че точно тях да ги хвалиш и да ги даваш за пример е неуместно. И на най-големия си враг не пожелавам да има кола с ВАГенските двигатели от серията VR. До 100-150 000 км. стават, но след това започват чудесата. Цилиндрите са с тефлоново покритие, което се изтърква и започва огромен разход на масло. Единственото спасение е да се рзтържат и да се набият цилиндрови втулки.
 • #13
  6 rate up comment 14 rate down comment
  Шеф ( преди 4 години )
  Аз предпочитам комбинацията от двата - VR6. Плавност и равномерност като редовия, инертен (Nm в по-ниските обороти), по-компактен от V6. Единственият недостатък е че по-маломощен (турбото не е оптимално за него, поради различната дължина на колекторите), но натуралната мощ, надеждността, опростеността и звукът му го правят предпочитан от мен сравнение с другите 6цил.