IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какви са разликите между V6 и редовия 6-цилиндров двигател?

Защо балансиращият вал е нещо лошо и кое бихте предпочели: BMW M3 или Nissan GT-R

Само преди няколко години изглеждаше, че редовият 6-цилиндров двигател е мъртъв. Той бе зарязан от германците и японците, които го замениха с V6 мотори, които заемат по-малко място и свалят центъра на тежестта по-ниско. След това обаче Mercedes решиха да продължат да използват своя 6-цилиндров редови двигател, което повдигна много въпроси. В BMW не им минава и през ум да се откажат от емблематичните "шестаци".


Какви са разликите между V6 и редовия 6-цилиндров двигател? (ВИДЕО)


Какви са обаче разликите между двата различни типа 6-цилиндрови агрегати? Дали буквата “V” e свещена и наистина ли Mercedes взеха правилното решение да запазят шестте цилиндъра в редица? Отговорът идва от ново видео, което е дело на CarThrottle и има за цел да ни обясни по достъпен начин какви са разликите между V6 и редовия 6-цилиндров мотор.

Основното преимущество на редовия двигател е неговата опростена архитектура, както и улеснения достъп до него за поддръжка. От друга страна, почитателите на тази концепция благославят и баланса на този тип двигатели, което най-просто казано се измерва в количеството вибрации, произвеждани от мотора по време на работа.

Този тип мотори осигуряват нечувано спокойна работа на празен ход, както и равномерно разгръщане на оборотите, за което V6 моторът може само да мечтае.
 
 
Какви са разликите между V6 и редовия 6-цилиндров двигател? (ВИДЕО)
  
  
В собствената си графа за недостатъци, редовият двигател записва големия си размер, който не му позволява да бъде монтиран под предния капак на много автомобили. Освен това, редовият шестцилиндров мотор е почти невъзможен за използване в коли с предно предаване, вдига центъра на тежестта по-високо от обичайното, а чисто физическата му устойчивост е компрометирана от издължената му конструкция.

V6 двигателите, от друга страна, се използват от почти всички суперавтомобили в момента, сред които Nissan GT-R и Honda NSX. Те са по-компактни, което ги прави по-удобни за монтиране на турбокомпресор, подходящи са за автомобили с предно предаване, както и за използване в цялата гама на даден модел - от базовата версия до върховия вариант.

Проблемът е, че V6 моторите са по-сложни като конструкция, а фактът, че цилиндрите са разположени в две редици по три, създава дисбаланс при движението на буталата. За да се справят с вибрациите, инженерите добавят балансиращи валове, които усложняват конструкцията, оскъпяват двигателя и неговата поддръжка. Плюс това, едно от основните им преимущества - фактът, че са подходящи за използване както в базовата, така и във върховата версия на даден модел, прави автомобилите доста скучни и еднакви.

И така, какво предпочитате вие? Toyota Supra и BMW M3 или Honda NSX и Nissan GT-R? 

 

Снимка: CarThrottle

0 от 500
  • #24
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Така де ( преди 2 години )
    Ще искате и редови осмаци ,щом редови шестаците са супер
  • #23
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 14 ти имаш ли си представа от VR моторите разглобявал ли си някога че пишеш глупости за тефлоново покритие не пиши неща който не разбираш. От такива философи като тебе хората си правят погрешни изводи
  • #22
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Инж. Ганеff ( преди 3 години )
    ГТ-Р е признат за инженерно чудо! Мисля, че двигателите са несравними точно по отношение надеждността им заради вибрациите без оглед на марката! Съществуват т. нар. вибрации от втори тип. Те са най - малки при 3, 5 и 10 цилиндрови двигатели. А балансиращ вал има дори в ЗАЗ- разположен е в разпределителния вал и се върти в обратна нему посока с два пъти по- голяма скорост. " Лоши" ли са 5- цилиндровите двигатели на Ауди и Волво или V6 на Форд и Ауди? Търсете големия двигател- има повече желязо!
  • #21
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Азз ( преди 3 години )
    А защо не се споменава за склонността от прегряване на редовака заради почти допряните ризи на буталата. И двата вида имат плюсове и минуси, затова-няма правилен избор.За какви вибрации говорят при изряден V6 с 60 наклон..... Например Арезе мотор от края на 70те и по-балансиран от доста съвремвнни
  • #20
    1 rate up comment 1 rate down comment
    I6 2.5TDs ( преди 3 години )
    Имах омегаB2(1999) дизел 2.5 на БМВ страшен звук уникален тракаталник но балансиран свободен ход на буталата разходът беше доволен софия русе русе софия 6.20л/100 лично премерено от гърло до гърло.Инак доволен бях от колицата и от Двигателя
  • #19
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Колев ( преди 5 години )
    Спрете да съдите за различните видове конструкции по индивидуални случаи.На някой си му изникнал проблем в двигателя, който бил редови или V-образен - "тия мотори не стават"...Някой майстор бил ремонтирал повече от 1 бройка от даден модел, който очевидно има конструктивен дефект, допуснат от конкретен производител в конкретен модел, конкретна генерация - "тия са трошливи".Има лоша заводска реализация, лоша експлоатация, лош ремонт и поддръжка. Лоша конструкция няма.
  • #18
    17 rate up comment 3 rate down comment
    Шеф ( преди 7 години )
    Аз не бягам от VR-а, а ходя при него... Най-важното нещо за един двигател (автомобил) да бъде добър и надежден е поддръжката. Мога да давам много примери с безхаберно отношение към автомобила, главно от приятели и познати ама не е местото тука, а и те си берат плодовете за това нещо. Като започнем с евтините части, грешно масло (било то менте), неграмотното шофиране, не обръщане на внимание на проблема в зародиш и да не забравя - лошите майстори, това нещо на куп прави колата гадна и трошлива.
  • #17
    10 rate up comment 1 rate down comment
    az ( преди 7 години )
    най-добрият двигател е I6.
  • #16
    9 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Съвършен ДВГ няма. Всеки има предимства и недостатъци.Единственият ДВГ, който се доближава до съвършенството е Ванкеловият двигател. Там обаче има неща, които трябва да се изчистят, за да е съвършен.
  • #15
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Механика ( преди 7 години )
    Ако тази интервенция не се направи навреме идва момент в който двигателя блокира и в повечето случай не подлежи на никакъв ремонт. Много подобни мотори са минали през ръцете ми и ви говоря от първо лице. Бягайте от тези двигатели. Освен това не си вземайте кола от ВАГ с ДСГ трансмисия. ДСК-то държи мотора на ниски обороти и го скапва изключително бързо. Направено е за икономия, но ниските обороти са един от най-големите убийци на ДВГ. Икономията на гориво после ви излиза през носа.