IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW осъден в Германия да изкупи обратно дизелова Skoda

Дребното на пръв поглед дело може да превърне Дизелгейт в катастрофа

VW осъден в Германия да изкупи обратно дизелова Skoda

Привидно дребна присъда, издадена от местен съд в Германия, може да увеличи значително мащабите на скандала "Дизелгейт" и да изправи концерна Volkswagen пред истинска катастрофа.

Германски съд задължи VW да изкупи обратно дизелова Skoda

В четвъртък градският съд в Хилдесхайм, недалеч от централата на VW във Волфсбург, постанови концернът да изкупи на продажната цена от клиент неговата Skoda Yeti с двулитров дизелов мотор. Автомобилът на чешката марка, която е под шапката на VW, е бил оборудван със специалния софтуер, предназначен да мами тестовете за емисии.

Съдът разпореди компанията да изкупи обратно колата, продадена през 2013, за оригиналната й цена от 26 500 евро. Volkswagen е извършил измама и това, че не може да посочи точния отговорник за софтуера, по никакъв начин не оправдава концерна, обявиха съдиите.

68-годишният собственик на споменатото Yeti заведе дело, защото според него колата му се обезценила повече от обичайното заради Дизелгейт.

Това е второто подобно решение на германски съд за последния месец и някои анализатори предполагат, че то би отприщило вълна от подобни процеси - и в Германия, и в други европейски страни.

Германски съд задължи VW да изкупи обратно дизелова Skoda
Нарастващият натиск върху VW да обезщети и европейските си клиенти идва точно след като компанията най-после постигна споразумение с американските власти

Volkswagen до момента не е бил принуждаван да обезщетява европейските клиенти с дизелови мотори, а само да подмени за своя сметка софтуера. В САЩ компанията ще плати малко над 20 милиарда долара като глоби и обезщетения. Там обаче клиентите със засегнати от скандала автомобили са едва около половин милион. В Европа надхвърлят 11 милиона.

Според говорител на VW, цитиран от Bloomberg, компанията е уверена, че присъдата ще бъде отхвърлена при обжалването. Съдиите в Хилдесхайм са възприели гледна точка, която вече бе отхвърлена от магистратите на други места, включително Кьолн, подчерта говорителят.
 

Тагове: skoda yeti
0 от 500
  • #4
    14 rate up comment 8 rate down comment
    Дошо ( преди 7 години )
    "Според говорител на VW, цитиран от Bloomberg, компанията е уверена, че присъдата ще бъде отхвърлена при обжалването" - ама разбира се , че ще бъде отхвърлена!А какво остава пък за другата полудържавна перачница - адвокатската кантора рено! Там дори и дело няма допуснат!А европеидите да лапат сажди - ко толкова...
  • #3
    29 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Закривай
  • #2
    26 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Много добре написано, "концерТът Volkswagen"
  • #1
    27 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ама какъв бил искът на дядката - обезценила му се талигата ! Дреме му за здравето !Те всички клиенти на вагените затова ги купуват - 'щот държат цени !!!