IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen се призна за виновен и ще плати 4.3 млрд. долара глоби

Акциите на концерна поскъпнаха от облекчение, че случаят приключва преди идването на Тръмп

Volkswagen се призна за виновен и ще плати 4.3 млрд. долара глоби

Концернът Volkswagen ще се признае за виновен в три нарушения на закона в САЩ и ще плати 4.3 милиарда долара глоби, за да сложи край на разследването на щатския Департамент по правосъдието около нашумелия Дизелгейт. Новината бе съобщена от главния прокурор на САЩ Лорета Линч. Споразумението би трябвало да сложи край и на съдебното преследване срещу шестима служители на VW в Америка, един от които, Оливер Шмид, бе арестуван в събота в Маями на връщане от зимната си ваканция.

Volkswagen се призна за виновен и ще плати 4.3 млрд. долара глоби
Шефът на VW Матиас Мюлер (вляво) постигна целта си да приключи преговорите с американските власти преди встъпването в длъжност на Доналд Тръмп

"Години наред Volkswagen рекламираше своите автомобили като "чист дизел". Нашето разследване показа, че те са били всичко друго, но не и това", казва Линч, цитирана от FT. Разследването има и доказателства, че шефове на концерна са излъгали при първите подозрения на регулаторите и са унищожили документи, за да прикрият използването на измамен софтуер.

Сумата, която VW ще плати, включва различни обезщетения и съдебна глоба от 2.8 милиарда долара - втората най-голяма в историята на американското правораздаване след тази, която British Petroleum плати за екологичната катастрофа с платформата Deepwater Horizon. Компанията ще плати 1.5 милиарда долара, за да прекрати извънсъдебно частни искове, заведени от агенцията за околна среда на САЩ и митническите служби. Всички тези суми идват в добавка към предишното споразумение, според което германците ще платят 15.3 милиарда долара на различни федерални органи и на собствениците на над половин милион засегнати от скандала автомобила.

Късно в сряда по българско време адвокатите на VW пледираха "виновни" по обвиненията в заговор за нарушаване на Акта за чистота на въздуха, както и в извършване на измама с технически средства, възпрепятстване на правосъдието и посочване на неверни данни пред регулаторните органи.

Volkswagen се призна за виновен и ще плати 4.3 млрд. долара глоби

Новината бе изтълкувана положително от борсите - акциите на VW поскъпнаха с 3.3 на сто още след предварителното съобщение, че компанията е на път да постигне споразумение. Макар и колосални като размер, всички договорени плащания не надхвърлят с много 19-те милиарда долара, които концернът бе заделил за покриване на щетите от скандала. Освен това VW успя да се вмести в сроковете преди встъпване в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп.

"Най-важната новина е, че VW успя да постигне споразумение, което позволява на компанията да продължи напред. Голямо облекчение е, че това не се проточи в обхвата на следващата американска администрация", коментира анализаторът Арнд Елингхорст пред The Financial Times.
 

0 от 500
  • #8
    8 rate up comment 8 rate down comment
    Цугцванг ( преди 7 години )
    "канцерогенни *** непокриващи реално нормите за емисии с измамата че ги покриват."Точно така, колега, това е самата дефиниция на думата "***". Да добавя също че са единствените в историята на автомобилостроенето заставени да изкупят обратно от клиентите си "качествените" си автомобили. Такъв резил историята досега не познаваше.
  • #7
    14 rate up comment 10 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 7 години )
    Факт е че ВАГ са практически във фалит и дължат съществуването си единствено и само на отказа на ЕС да им търси сметка за престъпленията. Толкова за огромно количество "качетвени" автомобили на ВАГ.
  • #6
    14 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    добре дедори да не са първи, дори да не са втори или трети а да са петипак продават огромно количество автомобили а само дошо може да си мисли, че някой по света може да продава десетилетия - боклуциняма такъв пазар по света просто НЯМА !!!щом продават и всяка година това се увеличава значи има причина и тя не е ниско качето или ниска цена дориколко требе да си *** да твърдиш обратното просто не знам
  • #5
    16 rate up comment 13 rate down comment
    Цугцванг ( преди 7 години )
    "а иначе както виждаме въпреки т.нар скандал VW са лидер по продажбиТОЧКА !!!"Тоя филм го гледаме всяка година. Но когато излязат официалните данни все се оказва че някой пак е излъгал и ВАГ за пореден път НЕ СА лидер по продажби. Колко трябва да сте глупaви немските фенчета, че 5 години поред да ви лъжат по един и същ начин??
  • #4
    17 rate up comment 5 rate down comment
    d ( преди 7 години )
    Карайте бензинови коли
  • #3
    17 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Те щото другите са чист дизел...
  • #2
    20 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    много ясно , че ще си признаят и ще платят максимално бързозащото при едно протакане само съдебните разноски по такова дело биха били по-големи от самата глоба !а иначе както виждаме въпреки т.нар скандал VW са лидер по продажбиТОЧКА !!!всички коментари на дошоваци са пълна простотияцялата работа е чисто икономически натиск и няма нищо общо с екология норми и прочие ...
  • #1
    17 rate up comment 11 rate down comment
    Гюнтер ( преди 7 години )
    Замириса на прегорял вурст...