IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen се призна за виновен и ще плати 4.3 млрд. долара глоби

Акциите на концерна поскъпнаха от облекчение, че случаят приключва преди идването на Тръмп

Volkswagen се призна за виновен и ще плати 4.3 млрд. долара глоби

Концернът Volkswagen ще се признае за виновен в три нарушения на закона в САЩ и ще плати 4.3 милиарда долара глоби, за да сложи край на разследването на щатския Департамент по правосъдието около нашумелия Дизелгейт. Новината бе съобщена от главния прокурор на САЩ Лорета Линч. Споразумението би трябвало да сложи край и на съдебното преследване срещу шестима служители на VW в Америка, един от които, Оливер Шмид, бе арестуван в събота в Маями на връщане от зимната си ваканция.

Volkswagen се призна за виновен и ще плати 4.3 млрд. долара глоби
Шефът на VW Матиас Мюлер (вляво) постигна целта си да приключи преговорите с американските власти преди встъпването в длъжност на Доналд Тръмп

"Години наред Volkswagen рекламираше своите автомобили като "чист дизел". Нашето разследване показа, че те са били всичко друго, но не и това", казва Линч, цитирана от FT. Разследването има и доказателства, че шефове на концерна са излъгали при първите подозрения на регулаторите и са унищожили документи, за да прикрият използването на измамен софтуер.

Сумата, която VW ще плати, включва различни обезщетения и съдебна глоба от 2.8 милиарда долара - втората най-голяма в историята на американското правораздаване след тази, която British Petroleum плати за екологичната катастрофа с платформата Deepwater Horizon. Компанията ще плати 1.5 милиарда долара, за да прекрати извънсъдебно частни искове, заведени от агенцията за околна среда на САЩ и митническите служби. Всички тези суми идват в добавка към предишното споразумение, според което германците ще платят 15.3 милиарда долара на различни федерални органи и на собствениците на над половин милион засегнати от скандала автомобила.

Късно в сряда по българско време адвокатите на VW пледираха "виновни" по обвиненията в заговор за нарушаване на Акта за чистота на въздуха, както и в извършване на измама с технически средства, възпрепятстване на правосъдието и посочване на неверни данни пред регулаторните органи.

Volkswagen се призна за виновен и ще плати 4.3 млрд. долара глоби

Новината бе изтълкувана положително от борсите - акциите на VW поскъпнаха с 3.3 на сто още след предварителното съобщение, че компанията е на път да постигне споразумение. Макар и колосални като размер, всички договорени плащания не надхвърлят с много 19-те милиарда долара, които концернът бе заделил за покриване на щетите от скандала. Освен това VW успя да се вмести в сроковете преди встъпване в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп.

"Най-важната новина е, че VW успя да постигне споразумение, което позволява на компанията да продължи напред. Голямо облекчение е, че това не се проточи в обхвата на следващата американска администрация", коментира анализаторът Арнд Елингхорст пред The Financial Times.
 

0 от 500
  • #18
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 7 години )
    "По-скоро Фолксваген бяха принудени да си признаят, пък дори и да няма нищо общо с истината.."Кое няма общо с истината бе ВАГи? Вагонетките ги хванаха че реалните им вредни емисии са 40 пъти над стандартите. Това е потвърден факт от няколко независими изследвания. Вие вагонетките май наистина живеете в някаква въображаема паралелна реалност. То бива промити мозъци, ама вие отивате към патология вече.
  • #17
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Фолксваген си признаха и ще плащат. Сами те опровергават пошлите коментари тук за конспирации,писани от 2-3 неуки момчета,които са карали около 5 коли максимум и са доста неориентирани и затова крайни в оценките си,особено последният коментирал екземпляр,който е изписал още коментари, разбира се.
  • #16
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Жалки Дошовци ( преди 7 години )
    Утре като прочетете какво са открили при дизелите на ФСА каква ли песен ще запеете?А след това следват и дизелите на ГМ и Форд.За начало ги подхващат с около 100 000 авт.,предимно Джип и Додж.
  • #15
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    sigurno amerikanskite benzinki ne gorqt po 20/100 s po /9 litra motori a ?ama dizelite im oshte po umreli vaprosa beshe zashto evropa da im vzima pazarnata nisha
  • #14
    3 rate up comment 7 rate down comment
    Italian Stallion ( преди 7 години )
    T. e . analizatora iska da kaze , che pri sledvashtata USadministratsia tia dvamata na snimkata she go usetiatpo - tvurd i po - golem
  • #13
    9 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Пример за корупция.......
  • #12
    11 rate up comment 9 rate down comment
    Жалки вагонетки ( преди 7 години )
    Кво става бе ? Жалкяри много ви бяха големи устите, а немските ви идоли бързат да си признаят, за да не ядат каша в затвора и са не обявят фалит. Пак ше се чака на баба меркел да потушава ннапрецението и да дава парите НИ на тия жалки подобия на инженери и мениджъри във ваг.
  • #11
    13 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Смешки такива ваг са продали най-много с всичките си марки само заради китай и корупцията в европа!Та те ги хванаха че фалшифицират резултатите на адак за кола на годината и то 2 пъти, а това се нарича измама и нелоялна конглокенция и реклама, но ес е посмешище изпълняващо фумкцията на поддържаща структура за *** от германия, че до сега да са фалирали 60% от фирмите им. Сименс и тях ги ловихя 2-3 пъти в измами, абе смешници са немците начело с ваг!ФАКТ И ТОЧКА!
  • #10
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 7 години )
    "нищо не са заставеничаст от предложение не VW е като вариант за обезщетение"Хех, ВАГи, ти от коя паралелна вселена си?Официална информация: "Първите желаещи да върнат своите коли вече посетиха дилърите на Volkswagen, като някои от тях показаха завидна предприемчивост, позната от други региони в света.." ПС, тоя Дошо чак в паралелната ти велена ли те безпокои? Ей, голям злодей, Ха-ха!
  • #9
    9 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    нищо не са заставеничаст от предложение не VW е като вариант за обезщетениекато знаем в щатите как може да се заведе дело за какво ли не....дошо - лекувай се