IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Гигафабриката на Мъск вече работи

Първата серия от новите батерии на Tesla бе произведена на 5 януари

Гигафабриката на Мъск вече работи

Ако плановете на Илон Мъск вървят според очакванията, 5 януари 2017 година може да остане в историята на автомобила като знакова дата. На този ден нашумялата Гигафабрика, построена от Tesla и Panasonic в щата Невада, започна истинско серийно производство.

Гигафабриката на Мъск вече работи
До момента са завършени едва 30% от фабриката

Гигафабриката далеч не е завършена, разбира се. В момента функционират само два от планираните множество блокове. Пък и за момента производството се изчерпва с комплектованите Powerwall 2 и Powerpack 2. Продукцията на батерии за вграждане в автомобили ще тръгне през есента на тази година, като първа стъпка към пазарната поява на дългоочакваната Tesla Model 3.

В Гигафабриката ще се изработват батерии, различни от тези в сегашните модели на Tesla. Те ползват цилиндрични батерии формат 18650, близки и по размер, а и по качества до стандартните батерийки АА в дистанционното на телевизора ви. Гигафабриката ще прави стандарт 21700 - също цилиндрични, но мъничко по-големи. Мъск уверява, че това ще са най-енергийно плътните литиево-йонни батерии на пазара, и най-евтините като производствена цена на киловатчас.

Гигафабриката на Мъск вече работи
Досега Tesla ползваше такива батерии, формат 18650. Произвежданите в Гигафабриката ще са малко по-големи

През 2018 планираният капацитет на Гигафабриката е 35 гигаватчаса - почти толкова, колкото е цялото глобално производство на батерии в момента. Това би трябвало да стигне за 500 000 автомобила годишно - каквато цел си е поставил Мъск.

За отбелязване е, че този проект се развива по график - нещо необичайно за Tesla, при която всички премиери на нови модели до момента се отлагаха поне по веднъж във времето.

До момента са завършени около 0.2 милиона квадратни метра от фабриката, която в окончателния си вид ще покрива 1 милион квадрата и ще е най-голямата постройка изобщо в света. Днес заетите в нея са 2900 души, но до 2020 година ще достигнат 6500. Общата инвестиция е около 5 милиарда долара, като приблизително две пети от тях идват от Panasonic.
 

Тагове: tesla panasonic
0 от 500
  • #21
    1 rate up comment 0 rate down comment
    TM ( преди 7 години )
    Аз не знам кой за какви балони говори непрекъснато, при положение, че в момента в тази фабрика производствената цена с новите клетки тип 21700 е ~100 долара на кВтч, а батерийните блокове за колите стъпват 150-190 USD/кВтч, и то засега. С други думи - контейнер тунинг за днешните коли по-скоро от очакваното : D
  • #20
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Факт! ( преди 7 години )
    Колкото повече снимки на такива фабрики без комини, пушеци, произвеждащи чисти източници на енергия и колкото по-малко съществуващи и тровещи земята нефтени и газови картели, толкова по-голям шанс за Земята и хората!
  • #19
    4 rate up comment 0 rate down comment
    ho4ko ( преди 7 години )
    Елън Мъск е гений,няма какво да спориме,проектите SpaceX и Тесла са еталон на върховите технологии в съвременния свят.
  • #18
    1 rate up comment 0 rate down comment
    v-1 ( преди 7 години )
    Тука пак ли същите "професори" дават "компетентни мнения", като в предната статия за Тесла :))))Пак ли балони ви се превиждат... :DАнонимният по-долу ви е обяснил една част от нещата. Мнаого правилен коментар, браво, само че тук нивото на формуа е маного, много по ниско. :)))
  • #17
    0 rate up comment 5 rate down comment
    ФАЩ ( преди 7 години )
    В СНН или БТВ ли ги четеш тия простотии? В Ирак са унищожени само 1 милион деца от стъпването на краварите, за другите може само да си представим за какво иде реч.
  • #16
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
  • #15
    3 rate up comment 3 rate down comment
    RRE435 ( преди 7 години )
    Dobra novina,dano Teslata mi model 3 doide po grafik (mart 2018)
  • #14
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Като е измама Тесла защо панасоник са инвестирали 2 милярда във фабриката? Тези хора не пасат трева.
  • #13
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Дай боже и Русия да произведе някога хубави новини от които да се интересуваме не само какви бомби ще пуска и какви калашници произвежда. Бягай в блиц.бг при малоумното стадо русофили да си говорите за бомби.
  • #12
    4 rate up comment 10 rate down comment
    Русия ( преди 7 години )
    И днес не се пропуска за Тисла. Няма ли новина за убитите от "автопилота" им и колко милиарда ще ги глобят? Ако беше европейски или азиатски до сега да бяха ги затрили.