IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Гръм и мълнии: BMW X5 40e срещу Volvo XC90 T8 (видео)

Заслужават ли си надценката хибридните версии на двата популярни SUV?

Гръм и мълнии: BMW X5 40e срещу Volvo XC90 T8 (видео)

"Има ли някаква вратичка?". Ето ви въпроса, който според нас би трябвало да се изпише на фасадата на Народното събрание като символ на най-голямата наслада за модерния българин: да намери начин да надхитри системата.

Няма ли вратичка? Не може ли да измислим нещо? Няма ли как например да си вземем огромен джип, който да не харчи почти нищо и на всичкото отгоре да накара съседите да ни обикнат заради екологичното ни мислене?

Всъщност има даже две такива вратички. Наричат се Volvo XC90 T8 и BMW Х5 40e. Днес ще се опитаме да решим коя от двете е по-широката.

 


СМИСЪЛЪТ

X5 и XC 90 са два от най-популярните символи на неудържимата страст да си купуваме големи офроудъри, за да ги караме в града. Но сега BMW и Volvo са им направили плъг-ин хибридни версии.

Идеята е проста, но смислена: вечер включвате кабела на колата си в контакта. Сутрин зарядът в батерията е достатъчен да ви закара до работа, без да харчите бензин и да замърсявате въздуха. А ако в събота решите да отскочите до морето, имате безгрижния обхват на нормален двигател с вътрешно горене.

 

ТЕХНОЛОГИЯТА

Първият плъг-ин хибрид на BMW извън i-сериите ползва 2-литров бензинов двигател с 245 коня и електромотор със 113. Максималната комбинирана мощност е 313 конски сили - точно колкото и на дизеловото X5 40d. Батерията е 9.2 киловатчаса, зарежда се от обикновен контакт за три часа и ще ви стигне за около 30 километра движение само на ток.

Във Volvo-то батерията е със същия капацитет, но обсегът е 42 километра - стига да сте много внимателни с педала на газта. Двигателят е двулитров, но освен турбо има и суперчарджър, така че общата мощност тук е цели 407 коня.

Пресметнахме набързо, че ако с дизелов джип 150 километра седмично ще ви струват към 23 лева, на ток разходите ви няма да надхвърлят 7.

 
Гръм и мълнии: BMW X5 40e срещу Volvo XC90 T8 (видео)


ОТВЪН

Идеалът ни за красива кола е нещо ниско, малко и по възможност с две врати. Но трябва да признаем, че тук дизайнерите са направили чудеса, за да прикрият шкембетата и тройните гуши на тези дебелаци.

Първото Х5 отпреди 17 години бе привлекателно като съсирек. Но три поколения по-късно колата е станала доста по-съразмерна и ако не красива, то поне приятна за окото. А това Volvo с новата предница и ефектните фарове си е направо атрактивно. Иска ни се само да бяха събрали сили да направят същото и отзад, вместо да оставят досегашната скука.

 

ОТВЪТРЕ

Интериорът на хибридното Х5 е като интериора на всяко друго съвременно BMW - тоест качествен, добре обмислен и изключително удобен. И вълнуващ горе-долу колкото разписанието на германските железници. Концепцията на баварците открай време е нищо вътре да не отвлича вниманието от най-важното - тоест от педала на газта.

Тук признаваме безапелационната победа на шведите. Имаме резерви само към кристалния скоростен лост, който изглежда като подарък от пакетче с чипс. Но извън него интериорът на Volvo е фантастичен - скъпи материали, изтънчен скандинавски дизайн и един 12-инчов таблет с отлична графика. Все пак системата на BMW е по-интуитивна и лесна за ползване, особено докато шофирате.

Volvo печели точки и с третия ред седалки, докато при BMW те са пожертвани, за да се смести батерията. Багажникът на това X5 е 500 литра вместо стандартните 650.

 

НА ПЪТЯ

Най-приятното при тези хибриди е, че по никакъв начин не отнемат удоволствието от карането. Батерията и вторият мотор добавят над 100 кг спрямо аналогичните дизели, но електрическата тяга компенсира това. Разбира се, тук и разходът не е обявените в брошурите 2-3 литра на сто, а по-скоро около 10.

На теория XC 90 е по-бързата кола - с едва 5.9 секунди от 0 до 100 км/ч, срещу 6.8 за BMW. В съвсем импровизирания ни драг рейс Volvo-то има предимство на старта, но после силите се изравняват. И двете коли стоят добре на пътя и завиват със съвсем приемливо за височината им накланяне.

Все пак по този показател отдаваме предпочитание на BMW. Първо, бензиновият мотор на Volvo е доста грубоват и шумен при по-големи натоварвания. И второ, манията на шведите да създадат най-безопасния автомобил в света е родила електронни асистенти с, меко казано, истеричен характер. Ако намалите лекичко дистанцията до автомобила пред вас например, XC 90 ще ви предупреди с огромен червен знак на head-up дисплея и с писък, който спокойно може да предизвика инфаркт. Ударът, който системата се мъчи да предотврати, вероятно би бил малко по-тих от нея самата.

 
Гръм и мълнии: BMW X5 40e срещу Volvo XC90 T8 (видео)


ЦЕНАТА

Това открай време е основният недостатък при хибридите - просто защото тук плащате за два мотора, вместо за един. При X5 разликата не е толкова голяма: стартовата версия на 40е започва от 138 000 лева, което е само с 6 000 повече от аналогичното 40d. Но списъкът с допълнителните екстри доближава тестовата ни кола до сърцераздирателните 200 000 лева.

При Volvo разминаването е драстично - 118 000 за дизела, 153 000 за хибрида, който обаче е и доста по-мощен. 160 000 ще ви осигурят по-високото ниво на оборудване, което включва 12-инчовия таблет, кожа по седалките и дори по ключа, адаптивни светлини и разни други глезотии.

Краткото ни заключение: да, това наистина са хитри вратички за онези, които искат голям джип с малък разход. Само не гарантираме, че съседите ще ви обикнат заради чистата ви съвест. В края на краищата най-вероятно те също са българи.

 

X5

313 к. с. максимална мощност

6.8 секунди 0-100 км/ч

3.4 л / 100 км комбиниран разход

 

XC90

407 к. с. максимална мощност

5.9 секунди 0-100 км/ч

2.1 л / 100 км комбиниран разход

 

 

Тагове: bmw x5 volvo xc90
0 от 500