IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

30 години BMW 4х4

9 от 10 продадени коли на марката в България са оборудвани с xDrive

30 години BMW 4х4

Първият автомобил BMW със задвижване на четирите колела се появява през 1985 година, или преди точно 30 години. Това е 325i Allrad, който се явява родоначалник на цяло семейство модели, чиито продажби през годините непрекъснато растат.
30 години BMW 4х4
Първото BMW с 4х4 - 325i Allrad. Снимка: BMW

Първата версия с 4х4 на 3-Series е представена на автосалона във Франкфурт. Моделът изглежда досущ като модификациите с обичайното задвижване към задните колела, но въртящият момент на мотора му се предава към две оси - в съотношение 37/63 в полза на задната.

От BMW анонсират този модел като лидер в гамата по отношение на маневрирането и сцеплението. А немското издание Auto Zeitung обявява 325i Allrad за шампион сред леките коли с 4х4.

Всичко това дава основание на BMW да пуска през следващите години още модели със задвижване към четирите колела. Системата непрекъснато се усъвършенства, като в момента компанията предлага няколко версии на интилигентното си задвижване към четирите колела xDrive, с каквото може да бъде оборудван почти всеки един модел от гамата й. Такова задвижване е налично дори при машините на BMW M GmbH.

Всъщност xDrive става толкова популярна система, че цели 89% от продадените в България коли BMW през първите 9 месеца на годината са оборудвани с нея.

Тагове: xdrive
0 от 500
  • #25
    0 rate up comment 0 rate down comment
    yaroslav_stanchev ( преди 8 години )
    "Symmetrical AWD"e много хубава система,но е такава докато седне шофьора в колата.После става като всички останали системи-"А-Symmetrical AWD"
  • #24
    0 rate up comment 0 rate down comment
    MMM до Кольо Камиона ( преди 8 години )
    Едно натискане.Задържане на копчето.
  • #23
    0 rate up comment 4 rate down comment
    АЗ ( преди 8 години )
    Абе на мен каквото ми се е случвало по пътищата с Х5 xDrive, с друга кола не ми се е случвало, пък не знам кое е най-доброто 4х4. Това само да даваш газ, да държиш волана и колата да не мърда и да не се накланя дори не знам кой друг го може...
  • #22
    2 rate up comment 0 rate down comment
    ... ( преди 8 години )
    Мда, но при 4 пътника в купето пътното поведение тотално се променя,снощи ги сръвняваха по AMS с лансер..
  • #21
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Някой беше питал какво е Symmetrical AWD. Ако направите надлъжен разрез на такава кола двете половини са абсолютно симетрични и с еднакво тегло. Доколко знам само Субару имат такава система. Това позволява да имаш добра тракция във всяка ситуация, недостатъка е че имаш малко по-висок разход.
  • #20
    6 rate up comment 0 rate down comment
    ... ( преди 8 години )
    За здравината не мога да коментирам,но повечето съвременни системи за двойно задвижване са орентирани по стандарта на xdrive-факт!Дори последните модели на quattro са повече орентирани към задната ос,така компенсират недозавиването! За мен най-здравата такава система е на паджеротата.А ако не живееш в планината това са просто много допълнителни елементи и излишно тегло, пък и при тези снеговалежи в България..С добри зимни гуми и само на задно не съм имал проблеми,естествено и с разумно шофиране!
  • #19
    5 rate up comment 1 rate down comment
    1! ( преди 8 години )
    Имал съм такава 30-ка! Интересен автомобил,но засажеление се счупи раздатката и се принудих да я конвертирам в нормална само със задно. Конструкцията е доста изчанчена спрямо обикновенната 30-ка
  • #18
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Сегашният Хдрайв - 40:60 отпред-отзад.http://***.bmwclub.ru/vb/showthread.php?t=524849
  • #17
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Намерих малко инфо за стария Хдрайв - първият е работел в съотношение 36:64 предно-задно:https://***.drive2.ru/b/288230376151782827/
  • #16
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    За стария Хдрайв не съм сигурен, но сегашният със сигурност има по-голям процент задвижване на задната ос. Първото куатро с торсен е със задвижване 50:50, но от 2005 насам и появата на самоблокиращ планетарен торсен, задвижването вече е 40:60 отпред-отзад. Повече инфо:http://autobild.bg/Магията-quattro/a12232Субару досега е със 50:50, но и те започват някакви експерименти, главно при автоматика/безстепенната/