IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-популярната Toyota навърши 47 години

Представяме ви най-значимите и легендарни модели на японския производител

Най-популярната Toyota навърши 47 години

Преди 47 години компанията Toyota показа модела си Corolla, който преобърна света на автомобилостроенето и се превърна в най-популярната машина в своя клас. По този повод с помощта на изданието Cars ви представяме най-значимите и легендарни автомобили на японския производител.
Най-популярната Toyota навърши 47 години
Toyota Corolla – най-популярната

Този автомобил е вписан в Книгата на рекордите Гинес като най-продаваният модел в света. През юли тази година Corolla премина границата от 40 млн. продажби. Първото поколение излезе през 1966 г. и бързо си спечели огромна популярност.
Най-популярната Toyota навърши 47 години
Настоящото поколение на Corolla е 11-о поред, като сега моделът се предлага единствено като седан (в Европа). През цялото си съществуване машината е била произвеждана в повече от 5 различни модификации, сред които има дори и купе.

Toyota Prius – най-екологичната

Моделът се счита за един от пионерите в хибридизацията на автомобилите. Неговото име от латински се превежда като „вървящ напред”. Първото поколение на Prius излиза през 1997 г. и се предлага само на пазара в Япония. Едва след 2000 г. моделът се появява и на чуждите пазари, като става любим на защитниците на околната среда.
Най-популярната Toyota навърши 47 години
До момента Prius е продаден в почти 4 млн. бройки и е без конкуренция на пазара на хибридите. През март 2009 г. излезе неговото трето поколение, което е много по-икономично от своите предшественици. Разходът на гориво при хибрида е 3.7 л/100 км.

Toyota Land Cruiser – най-проходимият

Вероятно най-легендарната Toyota е именно Land Cruiser. Този автомобил е универсален – можете да го видите както в планината, така и пред бизнес-център в големия град. Land Cruiser е една от иконите сред машините с висока проходимост заедно с Jeep Wrangler, Nissan Patrol и Land Rover Defender.
Най-популярната Toyota навърши 47 години
Моделът е толкова популярен, че на него дори е кръстена войната между Либия и Чад - Toyota War. По време на конфликта главнокомандващият войските на Чад дори казва, че Cruiser с картечница е по-добър от танк Т-55.

Toyota Model AA – най-първият

Първата на света лека кола Toyota се появява през 1936 г. Седанът със задно предаване получава името Model AA и разполага с 3.3-литров двигател с мощност 65 к.с., който е взаимстван от камионите G1 и Model A1.
Най-популярната Toyota навърши 47 години
На външен вид автомобилът прилича на американския Chrysler Airflow от 1934 г. Моделът се предлага в няколко различни модификации, има 3-степенна механична скоростна кутия и може да развие внушителните за онова време 150 км/ч.

Toyota Corolla Levin AE86 Hachiroku – най-спортната


Автомобилът получава името Хачироку – от японски „хачи” (осем) и „року” (шест). Corolla Levin AE86 има задно предаване и става особено популярна сред състезателите в различни автомобилни надпревари. Моделът е отлично балансиран и има ниско тегло, като успява да се превърне в успешен съперник на Nissan Skyline и Mazda RX-7 в състезанията по дрифт.
Най-популярната Toyota навърши 47 години
Наскоро Toyota съвместно със Subaru пусна идеологически наследник на модела, което се казва GT86. Той се превърна в продължител на традициите на AE86 Hachiroku благодарение на задното си предаване и ниския център на тежестта. Купето разчита на 2.0-литров боксер с мощност 200 к.с. и 205 Нм въртящ момент.

Снимки: Toyota

0 от 500
  • #14
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Чичето ( преди 10 години )
    Тойота АА наистина е копирана от airflow, въпреки че не прилича особено. Костенурката на ФВ обаче е копирана от модел на Татра и след войната ФВ плащат солидно обезщетение. Първото БМВ също е копие на Остин 7. Такива са реалностите при автомобилите - всеки копира, само немците обаче имат претенции за оригиналност. За съвременното автомобилостроене най-голям принос имат Форд и Тойота.
  • #13
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Любопитен ( преди 10 години )
    Бих си дал единия бъбрек за да науча колко от писалите дотук са имали какъвто и да е модел " Тойота".
  • #12
    4 rate up comment 10 rate down comment
    ИСТИНАТА ( преди 10 години )
    Модел АА прилича на Airflow, след военната тойотка копира костенурката, а сега вече на нищо не приличат тойотките.
  • #11
    22 rate up comment 10 rate down comment
    Чичето ( преди 10 години )
    Форумните ВАГонетки са толкова заблудени че не разбират разликата между сервизна акция и реален дефект. Нищо чудно че са фенчета на ВАГ, това е просто от ниското IQ. А Тойота не напразно има пазарна капитализация по-голяма от на цялата немска авто-индустрия и технологично я превъзхожда във всички възможни технологии, с изключение на канцерогенните допотопни дизелчета.
  • #10
    24 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Тия разходи по каталожната книжка на Ауди ли ги взе? Нали видя за разхода на германските премиуми- БМВ с 30% над обявения, Мерц с 28%, Ауди с 24%. Това са отклонения от реалния измерен среден разход! Така например от ВАГЕН както са тръгнали, може скоро да почнат сами да пълнят резервоара! А Тойота, понеже има милиони продадени коли по света и продължава така да продава, ми радвай се, че не си се минал тогава и не си "балък" !
  • #9
    5 rate up comment 25 rate down comment
    RRE ( преди 10 години )
    Niama ni6to po-po6lo i grozno ot Toyota na tozi sviat.S vzimaneto na takava kola directno kazva6:Nesretnik sam i takav 6te si ostana cial zivot
  • #8
    10 rate up comment 24 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Я вижте колко е разхода на третото поколение Приус- 3.7. Ами аз преди 12 год. имах едно ауди 1.6Д /голям спрелтак/с разход 4/100. За какво беше цялото лъгане колко икономичен е приус? Всеки малолитражен дизел си ги знае 4-5/100. Без да струва един чувал с пари.
  • #7
    32 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Леле-леле, що *** народ щъка из тая държава..., нищо добро не ни чака!Емиграция му е майката...
  • #6
    7 rate up comment 33 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Ако имаш Тойота на 47 години, това означава, че поне 45 от тях е прекарала в сервиза.
  • #5
    12 rate up comment 26 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Приуса е толкова грозна и гейска, че не бих ауспуха. А колко е екологичено производството му, това е отделен въпрос. Болните зелени мозъци си мислят, че си купуват някакъв вид екологична индулгенция и едва ли не спасяват света като карат Приус. Уродливия Лендкруизер, нама даже да го коментирам. Това и котаец нама да си го купи.