IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-популярната Toyota навърши 47 години

Представяме ви най-значимите и легендарни модели на японския производител

Най-популярната Toyota навърши 47 години

Преди 47 години компанията Toyota показа модела си Corolla, който преобърна света на автомобилостроенето и се превърна в най-популярната машина в своя клас. По този повод с помощта на изданието Cars ви представяме най-значимите и легендарни автомобили на японския производител.
Най-популярната Toyota навърши 47 години
Toyota Corolla – най-популярната

Този автомобил е вписан в Книгата на рекордите Гинес като най-продаваният модел в света. През юли тази година Corolla премина границата от 40 млн. продажби. Първото поколение излезе през 1966 г. и бързо си спечели огромна популярност.
Най-популярната Toyota навърши 47 години
Настоящото поколение на Corolla е 11-о поред, като сега моделът се предлага единствено като седан (в Европа). През цялото си съществуване машината е била произвеждана в повече от 5 различни модификации, сред които има дори и купе.

Toyota Prius – най-екологичната

Моделът се счита за един от пионерите в хибридизацията на автомобилите. Неговото име от латински се превежда като „вървящ напред”. Първото поколение на Prius излиза през 1997 г. и се предлага само на пазара в Япония. Едва след 2000 г. моделът се появява и на чуждите пазари, като става любим на защитниците на околната среда.
Най-популярната Toyota навърши 47 години
До момента Prius е продаден в почти 4 млн. бройки и е без конкуренция на пазара на хибридите. През март 2009 г. излезе неговото трето поколение, което е много по-икономично от своите предшественици. Разходът на гориво при хибрида е 3.7 л/100 км.

Toyota Land Cruiser – най-проходимият

Вероятно най-легендарната Toyota е именно Land Cruiser. Този автомобил е универсален – можете да го видите както в планината, така и пред бизнес-център в големия град. Land Cruiser е една от иконите сред машините с висока проходимост заедно с Jeep Wrangler, Nissan Patrol и Land Rover Defender.
Най-популярната Toyota навърши 47 години
Моделът е толкова популярен, че на него дори е кръстена войната между Либия и Чад - Toyota War. По време на конфликта главнокомандващият войските на Чад дори казва, че Cruiser с картечница е по-добър от танк Т-55.

Toyota Model AA – най-първият

Първата на света лека кола Toyota се появява през 1936 г. Седанът със задно предаване получава името Model AA и разполага с 3.3-литров двигател с мощност 65 к.с., който е взаимстван от камионите G1 и Model A1.
Най-популярната Toyota навърши 47 години
На външен вид автомобилът прилича на американския Chrysler Airflow от 1934 г. Моделът се предлага в няколко различни модификации, има 3-степенна механична скоростна кутия и може да развие внушителните за онова време 150 км/ч.

Toyota Corolla Levin AE86 Hachiroku – най-спортната


Автомобилът получава името Хачироку – от японски „хачи” (осем) и „року” (шест). Corolla Levin AE86 има задно предаване и става особено популярна сред състезателите в различни автомобилни надпревари. Моделът е отлично балансиран и има ниско тегло, като успява да се превърне в успешен съперник на Nissan Skyline и Mazda RX-7 в състезанията по дрифт.
Най-популярната Toyota навърши 47 години
Наскоро Toyota съвместно със Subaru пусна идеологически наследник на модела, което се казва GT86. Той се превърна в продължител на традициите на AE86 Hachiroku благодарение на задното си предаване и ниския център на тежестта. Купето разчита на 2.0-литров боксер с мощност 200 к.с. и 205 Нм въртящ момент.

Снимки: Toyota

0 от 500
  • #34
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Гледам ви и ви се смея какви коне с капаци сте редовните коментиращи. Аз не робувам на марки като вас. Бих купил както японска, така и италианска, френска, немска, американска. Доста сте ограничени.
  • #33
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Най-хубавата Тойота е Терцел първа генерация.
  • #32
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Ами толкова ти е акъла щом смяташ дизайна на Тойота за красив. Тойота и VW са еднакво грозни.
  • #31
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Triforce ( преди 10 години )
    RRE - не бива 100% да определяш човекът от автомобила му! Нали няма да ми кажеш, че всички, които карат RRE са неграмотни, като теб и си избиват комплексите в този сайт? Едва ли! И темата е за Тойота!Корола на 47 години... браво! Дано, обаче да се усетят и направят колите си здрави като 1 време, защото ако продължават така, ще им паднат продажбите!
  • #30
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Дизайнът е въпрос на личен вкус. И ти не си човекът,който ще определи кой дизайн е красив. Според мен пък дизайнът на Тойота е отличен.
  • #29
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Най-популярният у нас модел е не Голф, а Фиат Браво, който е класика от 90-те и е мъжкарска кола за пичове.
  • #28
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Тойота не са лоши, но винаги им е куцал дизайна. Субару, Сузуки и Хонда правят по-красиви коли.
  • #27
    5 rate up comment 8 rate down comment
    RRE ( преди 10 години )
    Niama ni6to po-po6lo i grozno ot Volkswagen na tozi sviat.S vzimaneto na takava kola directno kazva6:Nesretnik sam i takav 6te si ostana cial zivot
  • #26
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Как по-точно по-бедните прослойки си купуват Приус или Камри като са по-скъпи от Фолксвагените? Това означава,че Фолксваген в САЩ се купуват от такива на социални помощи.
  • #25
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Значи са рентабилни автомобили Тойота.Това го знае цял свят. А и най-технологични и най-надеждни.