IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Холандци разбиха защитата на Porsche и Lamborghini

Учените планираха да публикуват кодовете за достъп до луксозните модели, но Volkswagen ги спря

Холандци разбиха защитата на Porsche и Lamborghini

Трима специалисти по криптография от Университета на Холандия успяха да пробият специалните кодове, с чиято помощ се стартират модели на Audi, Bentley, Porsche (на снимката) и Lamborghini.

Холандците разбиха защитата на Porsche и Lamborghini

Това ще позволи на всеки човек с достатъчно познания и необходимата апаратура да получи достъп до автомобила, като се свърже с него от разстояние, съобщава интернет изданието The Verge.

Учените са планирали да публикуват резултатите и получените кодове през август, като дадат подробни обяснения как да бъде получен достъп до системата Megamos Crypto. Именно в нея е заложен алгоритъмът за разпознаване и получаване на достъп за ключа на собственика на автомобила. Юристи от компанията майка на четирите марки - Volkswagen Group, веднага предприеха съответните мерки и издействаха съдебна заповед, забраняваща публикацията на материала.

Главният аргумент, който привеждат в своя защита учените, е че "хората имат право да знаят за пропуските в системите за безопасност, за които плащат и на които разчитат". В съда обаче са на мнение, че ако кодовете бъдат публикувани, учените ще помогнат за нови кражби на луксозните автомобили.

Експерти по право обаче твърдят, че съдебната забрана може съвсем скоро да падне, тъй като нарушава правото на хората за получаване на информация.

Снимка: Porsche

Тагове: volkswagen group
0 от 500
  • #19
    1 rate up comment 0 rate down comment
    NANI ( преди 10 години )
    Тия и Иван Костов в затвора :D
  • #18
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Те и до сега крадците нямаха проблеми с краденето на коя да е кола. Идват с техен автомобилен контролер и сменят твоя с техния който естествено работи с техните ключове. И айде чао.
  • #17
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Извода е: не си купувайте от изброените марки, а някоя стара кошница от Горубляне и ще ви е мирна главата ;D
  • #16
    2 rate up comment 0 rate down comment
    thebrainless ( преди 10 години )
    Сега видях, че видеото което съм постнал, не се вижда, ето какво може да се прави с хакнат автомобил - практически всичко това в гугъл, за да излезе линк към тубата oqe6S6m73Zw
  • #15
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Гошко ( преди 10 години )
    А сега сериозно, това не е ли подсъдно? Като да разбиеш защитата на кредитни или дебитни карти и да обявиш кодовете за сметките публично, защото "хората имат право да знаят за пропуските в системите за безопасност, за които плащат и на които разчитат".
  • #14
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Гошко ( преди 10 години )
    Като мистър Бийн. С резе и катинарче, няма скриптове, няма кодове, няма проблеми:)
  • #13
    2 rate up comment 6 rate down comment
    бъчваря ( преди 10 години )
    Ами то тоя списък е за много стари модели. Много стари разбира се от гледна точка на европейците и топли-топли за 80 % от българите. Нормално е някой вече да им е разбил кодовете. А и дали е разбит, откраднат или продаден, не е много ясно. А и на кой ли му пука, след като автомобилите са производство главно преди 2006 година, че и преди 2000 г.? Отдавна вече нормалните хора са ги пратили на гробищата и това, дето е останало, е с неработещи имобилайзери и изтърбушени катализатори.
  • #12
    4 rate up comment 10 rate down comment
    Cenitell ( преди 10 години )
    Немските фирми се опасяват, че това ще ги принуди да намалят заводските цени и печалби,а те искат да се отличават чрез високите си цени.
  • #11
    17 rate up comment 5 rate down comment
    Сладур ( преди 10 години )
    Вижте го това на снимката - има ли по-красив автомобил? Автомобил с главно "А"!
  • #10
    11 rate up comment 4 rate down comment
    До Дошо ( преди 10 години )
    Пак обърка марките, Тойота се краде за части а Немските премиум заминават с пренабити номера за директна продажба.http://automedia.investor.bg/a/0-nachalo/16921-ruskite-avtodjambazi-predpochitat-honda-i-mazda/