IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американец направи ядрен автомобил

Реакторът на машината се задвижва с торий

Американец направи ядрен автомобил

Идеята за създаване на автомобил, използващ ядрена енергия не е нова. Още през 2009 г. Cadillac показа концепт (на първата снимка), който в качеството си на гориво използва радиоактивен материал. Това обаче бе само макет, тъй като не разполагаше със силов агрегат. Просто никой не можеше да си представи, че мощността на ядрен реактор е съвместима с техническите характеристики на автомобила.
Американец направи ядрен автомобил
На различно мнение обаче е американецът Чарлз Стивънс, който заедно с група инженери от компанията Power Systems  разработи ядрен реактор с такава цел. В концептуалния модел Thorium (на втората и третата снимка) ще се използва тежкия, но слабо радиоактивен торий. Според учените един грам от този елемент може да замени близо 30 000 литра бензин.
Американец направи ядрен автомобил
Остатъкът от електроенергията, изработвана от реактора, може да бъде вкарвана в електропреносимата мрежа или да бъде насочена към други електрически устройства. Компанията на Стивънс е на мнение, че до 2 години ще може да покаже пред публика завършен прототип на превозно средства, задвижвано от ядрен реактор.
Американец направи ядрен автомобил
„Един грам торий произвежда повече енергия отколкото 28 000 литра бензин, а осем грама от този елемент са достатъчни да осигурят на Thorium вечен живот”, обяснява Стивънс. И уточнява, че двигателят тежи 227 кг., което го прави достатъчно лек и компактен, за да се събере под капака на стандартен автомобил.
Американец направи ядрен автомобил
Снимки: Power Systems 

0 от 500
  • #13
    20 rate up comment 1 rate down comment
    vel_co ( преди 11 години )
    Дори и по 5 млн.някои от стотиците притежатели ще са българи. Няма да имат разходи за гориво. Но в наши условия не могат да избегнат разходите по окачването :)
  • #12
    24 rate up comment 3 rate down comment
    фермера ( преди 11 години )
    Осван във КАТ колата трябва да се регистрира и в Агенцията за ядрено регулиране,а гейлеровия брояч ще бъде стандартен уред :)
  • #11
    27 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    за нас нещо на тор
  • #10
    26 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Кво ще стане ако я набара подпалвача в Младост?
  • #9
    15 rate up comment 0 rate down comment
    Жоро ( преди 11 години )
    Е що да не се произвеждат ...Ако са по $5 000 000 парчето - стотици ще си я купят, а ние ще си търкаляме старите електромобили и ще сменяме батерии на всеки 20 години ...
  • #8
    31 rate up comment 1 rate down comment
    Турбомания ( преди 11 години )
    Автомобили с такива двигатели няма да се пуснат в просизводство, поради същата причина, поради която няма и лекарство за вечно здраве *?_?*
  • #7
    28 rate up comment 1 rate down comment
    MM ( преди 11 години )
    На втората и третата сники е колата от първата снимка ....
  • #6
    15 rate up comment 18 rate down comment
    Fenix ( преди 11 години )
    Преди години фантастите пишеха как след 2000-та коли, влакове и т.н. ще се движат с атомна енергия. Сега се вижда, че нещата не са такива. Бъдещето е на възобновяемите горива. Няма смисъл да се замества един изчрпаем източник (нефта) с друг (торий, уран и т.н.) Още повече при всяка катастрофа с такава кола Гражданска защита ще трябва да отцепва района, защото това ще са потенциални "мръсни бомби" на колела.
  • #5
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    da problema e che pri eventulana katastrofa ste se razprusne radioaktivniq element... tq ideqta q ima i za takiva samoleti :)
  • #4
    33 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Определено неприложимо за масово производство. Представете си Тойота да обяви сервизна акция 2030г. защото и текат ядрените реактори. Тогава направо ще свърши света.