IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Eлекрическо BMW счупи няколко световни рекорда

Машината на Rimac Automobili разполага с 600 к.с.

Eлекрическо BMW счупи няколко световни рекорда

Електрическото e-M3, дело на хърватската компания Rimac Automobili, постави няколко световни рекорда по ускорение. По данни на Международната федерация по автомобилизъм (FIA), машината вече е на първо място в категориите „електромобили” и „автомобили с тегло повече от 1 тон”.
Eлекрическо BMW счупи няколко световни рекорда
Постиженията са регистрирани още преди година на военно летище край Загреб. Според регламента на FIA обаче едва сега те може да бъдат обнародвани, тъй като вече са официално потвърдение.

Рекордите

1/8 миля (201 метра)            7.549 секунди
¼ миля (420 м)            11.808 секунди
½ километър                13.714 секунди
1 километър                23.260 секунди
1 миля (1 километър 609 метра)    35.347 секунди
Eлекрическо BMW счупи няколко световни рекорда
Проектът e-M3 е пробна разработка на Rimac Automobili. Автомобилът принадлежи на собственика на компанията Мате Римак, който е започнал да преработва машината в електрическа преди 5 години. В началото това е било стандартно BMW Е30 с бензинов мотор, произведено през 1984 г.
Eлекрическо BMW счупи няколко световни рекорда
Римак е ползвал колата за участие в любителски гонки и за дрифт. След като двигателят на автомобила блокира, неговият собственик решава да го превърне в електромобил. Недоволен от първите резултати, Римак наема специалисти, след чиято намеса пробегът на возилото е увеличен.

По-голяма е и мощността, но в същото време теглото намалява. След направените промени, електромобилът вече разполага с 600 к.с. и 900 Нм. Той ускорява от 0 до 100 км/ч за 3.3 секунди, а максималната му скорост е 280 км/ч.
Eлекрическо BMW счупи няколко световни рекорда
В момента Rimac Automobili подготвя пускането на своя първи сериен модел (на снимките в галерията). Това ще бъде суперкола с 4 електромотора, мощност 1088 к.с. и комплект литиево-фосфатни батерии с капацитет 92 кВт.

Ускорението от 0 до 100 км/ч при този електромобил ще бъде за 2.8 секунди, а максималната скорост – 305 км/ч. С едно зареждане суперколата ще изминава 600 км. Тя ще бъде пусната в ограничена серия от 88 бройки, всеки един на цена от 750 000 евро.

Тагове: bmw m3 rimac
0 от 500
  • #11
    5 rate up comment 0 rate down comment
    До знаещ(ият) смешко ( преди 11 години )
    ***, като си знаещ защо не си направиш труда да поровиш в Wikipedia, относно агрегатите на каляските?Виж колко награди за двигател на годината имат, виж колко "супер коли" са с BMW двигател. Обърни внимание и на дизелите също.Това, че симпатизираш на друга марка не е лошо. Лошо е когато плюеш по нещо, без да знаеш по какво!
  • #10
    4 rate up comment 5 rate down comment
    знаещ ( преди 11 години )
    БМВ и блокирал двигател!Защо ли никак не се учудвам?Нещо много,много типично за тези каляски.А проекта на тази за мен лично неизвестна компания е доста обещаващ.Страхотни характеристики вадят от тези електрички.Само не знам как ще се преборят с Тесла.които са име много отдавна в тази област,а и цените са им мнооого по-ниски.Вярно е че характеристиките им не са като на това,но все пак говорим за разлика в цената над 10 пъти.За тези пари можеш +10 Тесла-автомобила да си вземеш.
  • #9
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    готин тролей :)
  • #8
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    След като двигателят на автомобила блокира, неговият собственик решава да го превърне в електромобил.
  • #7
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Triforce ( преди 11 години )
    "Хайде искам всички да ви видя горе палеца,усили до дупка тва е химна на бавареца!""Няма по-добро, от напомпано M20!"Определено песничката за химна на бавареца е направена с вкус! Явно хората, които харесват БМВ Е30 са истински фенове на марката! Представям си сега, като четат тази статия как умират от кеф! Аз, лично, го мисля за леко малко и тясно, но това си е лично мой проблем. Важното е, че кърти мивки!
  • #6
    4 rate up comment 1 rate down comment
    някой ( преди 11 години )
    Абе едно време и колите бяха коли и жените бяха жени,а не ку*ви,ама....
  • #5
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Е30 не е лошо като дизайн, обаче мен честно казано Е21 повече ме кефи. Жалко, че вече не се срещат, израстнах с тях! Е21 ме кефи че има по-наклонена напред предница, и тънките задни стопове ме кефят повече.
  • #4
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Що не казахте, че има българска следа? Аз съм на първата снимка, дето слизам от колата.
  • #3
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Eлекрическо
  • #2
    5 rate up comment 7 rate down comment
    nqkoi ( преди 11 години )
    LADA 1500