IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Suzuki иска съд да му вземе акциите от Volkswagen

Арбитраж във Великобритания ще разгледа спора през пролетта на 2013 г.

Suzuki иска съд да му вземе акциите от Volkswagen

Suzuki прави нов опит да си върне акциите, които даде на Volkswagen през 2009 г. За целта японският производител се е обърнал към Арбитражния съд в Лондон, като се надява, че той ще отсъди в негова полза.
Suzuki иска съд да му вземе акциите от Volkswagen
Скандалът между двете компании започна през ноември 2011 г., когато от Suzuki обяви, че слага край на сътрудничеството си с Volkswagen и поиска германският концерн да му върне 19.9 % от акциите. Те бяха дадени на немците 2 години по-рано като част от договорка за обмен между двете компании на стойност 1.7 млрд. евро.

От Suzuki твърдят, че на няколко пъти са предлагали Volkswagen да им продаде акциите при това на пазарната им стойност, която на моменти е достигала 2 млрд. евро. Германците обаче са отказали.

"Срокът на съглашението с Volkswagen изтече, което означава, че концернът няма право да задържа дяла на Suzuki. Затова и се обърнахме към Арбитражния съд във Великобритания, за да получим акциите си обратно", заяви вице-президентът на Suzuki Ясухито Хараяма. Той допълни, че в компанията му очакват положително разрешение на спора. Изслушването на страните по делото е насрочено за пролетта на 2013 г. в Лондон.

Suzuki и Volkswagen обявиха за края на сътрудничеството си, след като японският производител обвини концерна в нарушение на договора, а именно в отказ да предостави обещаните технологии. Според немците обаче вината е изцяло на Suzuki, откъдето са нарушили споразумението, като са се разбрали да купуват дизелови двигатели от Fiat.
 

Тагове: volkswagen suzuki
0 от 500
  • #6
    23 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    За какво да ги е яд, при моторите япоските марки нямат никаква конглокенция
  • #5
    24 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Японците ги хвана яд след като Фолксваген купиха Дукати.
  • #4
    17 rate up comment 23 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    ха не виждам как съд може да принуди някой да си продаде акциите. Тия акции са купени а не подарени и дали купувача ще ги продаде и на кого си е лично негово решение. А защо ФВ не дават технология и защо Сузуки купуват двигатели от Фиат си е проблем на спор между двете компании.
  • #3
    17 rate up comment 5 rate down comment
    бавареца ( преди 11 години )
    а от гърци връщат ли се според теб?
  • #2
    33 rate up comment 27 rate down comment
    знаещ ( преди 11 години )
    От ВАГините никой нищо хубаво не е видял.С подмолни средства искат да заробят поредната компания,но този път удариха на камък.Няма да им мине номера,както с многото европейски компании,които прилапаха.В крайна сметка не знам Сузуки какви технологии са чакали от ФВ и защо се занимават с тази умряла фирма.Тях и кучетата ги знаят,че нищо не струват.
  • #1
    21 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    От еврейн и немец пари трудно се връщат обратно.