IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault-Nissan уволни президента на АвтоВАЗ

Наследникът на Бу Андерсон ще стане ясен до седмица

Renault-Nissan уволни президента на АвтоВАЗ

Ръководството на алианса Renault-Nissan взе решение да освободи от поста президента на най-големия руски автомобилен производител АвтоВАЗ – Бу Андерсон. Наследникът на шведския топ мениджър ще бъде обявен на 15 март.
Renault-Nissan уволни президента на АвтоВАЗ
Договорът на Андерсон изтичаше през декември тази година, но в крайна сметка бе решено той да бъде прекратен предсрочно. Причините не бяха обявени официално, но те стават ясни от прес-съобщението на Renault-Nissan. В него се казва, че наследникът на шведа ще трябва да измъкне компанията АвтоВАЗ от кризата, в която е изпаднала.

Според медиите в Русия в алианса са останали крайно недоволни от работата на Андерсон и отстраняването му е обсъждано още през ноември миналата година. Загубата на АвтоВАЗ в края на 2015 г. достигна 74 млрд. рубли, като за нейното намаляване не помогна и жестоката кадрова политика и масовите съкращения на персонала, наложени от вече бившия президент.

Освен това Андерсон не успя да се справи и с поставената му от ръководството на Renault-Nissan задача, според която АвтоВАЗ трябваше да извоюва поне 20% от пазара в Русия. В момента обаче дялът на най-големият руски производител на вътрешния пазар е малко над 15%.

Снимка: АвтоВАЗ

0 от 500
  • #3
    12 rate up comment 6 rate down comment
    karutsar ( преди 8 години )
    Не никой .......те си го купуват.Ако се махнат "покупките по принуда" армията ,полицията ,техните ВиК , Горското ,пътното и т.н. държавни учреждения продажбите на свободният Руски пазар едва ли са повече от 5-6%.На собственият пазар държат 5-6% и си мислят за фактор в световното автомобилостроене ................МОЛЯ ВИ СЕ ДРЪЖТЕ СЕ МАЛКО ПО СЕРИОЗНО
  • #2
    19 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Никой не купува руските ***, дори руснаците. По добре един стар опел астра отколкото нова лада. Русия просто уникална държава - много ресурси и природни богатства, беден народ с хипер богати управници.
  • #1
    13 rate up comment 26 rate down comment
    karutsar ( преди 8 години )
    "......В момента обаче дялът на най-големият руски производител на вътрешния пазар е малко над 15%.....".Рашъните са разбрали ,че произвотсвото на автомобили не е лъжица за тяхната уста и не си купуват собствената си стока , а иначе БАЙ ГАНДИ си пришпорва езика за да ни убеди Рашъните колко били напред с матряла в производство на автомобили.Видяхте ли се сега къде се намирате когато реалността си каза думата.15% на собствена земя в Рашандрия а вие приказвате колкото да не заспите.