IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

АвтоВАЗ уволнява 13 000 души

Причината са спадащите продажби на най-голямата автомобилна компания в Русия

АвтоВАЗ уволнява 13 000 души

Най-големият производител на автомобили в Русия - АвтоВАЗ, ще уволни около 13 000 работници от завода си в Толиати, съобщава Ройтерс. Причината за решението е свързана със спадащите продажби марката Lada.
АвтоВАЗ уволнява 13 000 души
Заводът в Толиати. Снимка: Ройтерс

По-рано тази година от ръководството на компанията обявиха, че ще освободят около 7500 души от персонала си. Заради непрекъснато спадащите продажби на основаната марка на компанията броят на тези служители е нараснал почти двойно. Само през април реализациите на Lada в Русия са намалели с 15% до 128 633 продажби. Спадът е доста по-голям от общия на пазара на автомобили в страната, който през април показа намаление с 4% спрямо година преди това.

"Ситуацията в АвтоВАЗ е изключително тревожна, което налага драстични мерки", заяви пред агенцията Бу Андерсон, изпълнителен директор на руската компания.

По данни на АвтоВАЗ, в която Renault-Nissan държи мажоритарен дял, към края на миналата година в завода на компанията в Толиати са работили 65 891 души. Сега броят им трябва да бъде редуциран до под 53 000 души.

Решението на Бу Андерсон за допълнително съкращаване на персонала вероятно ще бъде прието на нож в Русия. От Комунистическата партия на Руската Федерация вече поискаха оставката му, като заявиха, че шведът не защитава напълно интересите на компанията на международните пазари. Бу Андерсон пое АвтоВАЗ в края на миналата година, като преди това е работил в GAZ и General Motors.

0 от 500
  • #21
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Друг анонимен ( преди 9 години )
    Това на което викаме ***.ка си е ***.ка на кола - ***.ка! Ясно ли ти е вече!?
  • #20
    5 rate up comment 3 rate down comment
    AZ ( преди 9 години )
    Тия една кола не могат да направят представям си каква им е военната техника.Те самите не си купуват щайгите , а някой им е виновен , че не ги пробутва на вън .
  • #19
    4 rate up comment 2 rate down comment
    KKK ( преди 9 години )
    Тия смешни *** къде се бъркат в частния бизнес? За разлика от народния строй, за да съществува една частна компания, тя трябва да има приходи, защото не се издържа с данъците на хората и не може да си позволи неефективност. Същото се случи и с миналата ни родина- като дойде капитализма се видя колко сме конглокентоспособни всъщност... Не знам с къв акъл тоя пич се хванал да им става директор
  • #18
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Той руснака колкото и да е *** все ще се усети,че толкова години са му пробутвали тея щайги!
  • #17
    7 rate up comment 15 rate down comment
    US ( преди 9 години )
    Фалирай и закривай тази *** и тази подигравка с автомобилостроенето!
  • #16
    10 rate up comment 18 rate down comment
    Бе аз нали ви казвах ( преди 9 години )
    Че рено е най-ефикасната санкция на еврогейовете срещу Русия! Хем миризлива, хем пакостлива!Ха ха ха!
  • #15
    10 rate up comment 18 rate down comment
    то на крив уй.. ( преди 9 години )
    ..шведите му пречат! същото беше когато рено разсипваше и крадеше от Волво!
  • #14
    20 rate up comment 20 rate down comment
    Друг анонимен ( преди 9 години )
    Това дето му викаш "ромб" прилича на оня женски орган, най-вече заради самите коли на които стои. Защо ли - ами виж всички класации за надежност и качество от последните 10-на години и може и ти да разбереш.А да сравняваш рено с Опел е все едно куцо магаре (реното)с жребец!Явно си още на училищна възраст, но ще ти припомня някои модели на Опел които са несравними с нищо от рено - сега и в миналото: Адмирал, Комодор, Капитан, Дипломат,Аскона, Манта,Омега, Инсиния и т.н и т.н.
  • #13
    17 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Тва дето наричате *** на предният капак е ромб.Символизира много неща,но не и ***.Ако сравнявате Опел със Рено, няма начин да не забележите,че Рено имат страхотни модели.Сафран,Латитюд,Вел Сатис.Все готини коли.А Опел имаха една омега дето спряха да я правят от 20 години.А относно новината-явно тоя е от тия шведи които мразят руснаците и в червата.Очаквах да изкара нови модели,да играе с цени,оборудване,модели.А той просто съсипва живота на 20 000 души.Бездарен ***.
  • #12
    8 rate up comment 2 rate down comment
    ХА ХА ХА!! ( преди 9 години )
    Това предишното ме ИЗКЕФИ! Много!