IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

11 млн. са засегнатите дизелови коли на Volkswagen

Всички те са оборудвани с двигателя Type EA 189

11 млн. са засегнатите дизелови коли на Volkswagen

Проблемът с дизеловите коли на Volkswagen Group, който разкри Агенцията за защита на околната среда на САЩ - EPA, се задълбочава. От официално съобщение на германския концерн става ясно, че броят на засегнатите машини в световен мащаб достига 11 млн.

Снимка: Volkswagen

По-рано тази седмица бе обявено, че при 482 000 продадени на територията на САЩ дизелови коли на Volkswagen Group е открит специален софтуер, който отчита кога колата преминава през екологичен тест и намалява реалния резултат - с между 10 и 40 пъти.

Сега става ясно, че с такъв софтуер са оборудвани 11 млн. автомобила, реализирани на световните пазари. Това са модели, задвижвани от мотора Type EA 189 и произведени между 2009 и 2015 г. При останалите дизелови мотори на концерна подобни разминавания не са открити, се казва в съобщението.

Засегнати от предполагаемата манипулация са следните модели:

• VW Jetta (2009 – 2015)
• VW Beetle (2009 – 2015)
• Audi A3 (2009 – 2015)
• VW Golf (2009 – 2015)
• VW Passat ( 2014-2015)


Подчертава се, че при моделите с двигатели Евро6, които в момента се продават на територията на ЕС, подобно устройство не е поставяно.

Проблемът може да коства загуби в размер на 6,5 млрд. евро, изчислява компанията.

Само за няколко дни, след като стана ясно за наличието на проблема, компанията загуби 25 млрд. евро от пазарната си капитализация. Акциите й поевтиняха с 38% само за два дни. А в САЩ я грози рекордната глоба от 18 млрд. долара.

Очаква се в сряда (23 септември) ръководството на VW да се събере на среща, за да обсъди проблема.

Тагове: volkswagen group
0 от 500
  • #20
    14 rate up comment 5 rate down comment
    до:соросоида под мен ( преди 8 години )
    Абе кухарник, ти изобщо чуваш ли се какви ги дрънкаш! Какво е направила Русия бе кавал? Американците спреднаха поредната цветна революция в ***, махнаха законно избран чрез избори държавник и сложиха своя марионетка, която започна да избива мирно руско население с паравоенните нацистки отряди. Чувал ли си за батальоните "Азов" и "Айдар"? Познай кой ги финансира и кой ги създаде! Има доста видеота и материали за тях. Почнаха да избиват руски граждани и целта да се намеси Русия е постигнаха.
  • #19
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Ако Дошо е комунягата и фена на диктатурите в тоя форум направо ще ми падне в очите,защото знае кои коли са хубави поне.
  • #18
    10 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    bmwe60,ти да не би да харесваш диктаторска олигарска Русия ,що не се кръстиш и не караш ИЖ,а бмв. Никой не работи срещу Русия, Русия си го направи сама заради имперските амбиции на лудия кгбеец путин,дето взема територии от суверенна държава.Той какво очаква с перце да го галят, санкции,рублата девалвира,нефта падна и Русия се видя колко е мощна :) Русия за разлика от запада и САЩ няма работеща промишленост,която да е конглокентна и съответно печеливша.
  • #17
    3 rate up comment 7 rate down comment
    V ( преди 8 години )
    Пушат 7-ците на селяните, които им махат ДПФ-те!
  • #16
    0 rate up comment 5 rate down comment
    контейнера ( преди 8 години )
    изкупвам! на всеки българин по 1 ще подаря
  • #15
    5 rate up comment 11 rate down comment
    ЗАПОЗНАТ ( преди 8 години )
    така или иначе всички производители ни ЛЪЖАТ ! това, че тия са ги хванали и сега ги "натискат" нищо няма да промени.Ше ги глобят и толкова!
  • #14
    17 rate up comment 1 rate down comment
    Ауто билд за 2 лв. ( преди 8 години )
    3 авто BG-та (11 млн.)карат на лъжа и измама, но само Меркел остана честна с мигрантите.Ако се провери разхода на гориво на "Народния холдинг", ще се окаже занижен поне с 30 %. "Сделано" от турци, с 30 %(пак това число) по-скъпо от например корейски аналог возило. Да ама `WV(държава в държавата) е заложил двойна печалба от всеки автомобил,в сравнение пак с оня кореец.То и шефа на БМВ припадна, като чу че има квота араби да правят колите му. То и Волсбург/WV падна с 5:1 от един поляк.Иначе ФУКНЯ
  • #13
    15 rate up comment 16 rate down comment
    bmw e60 ( преди 8 години )
    Както каза някой това ще е голям удар по икономиката на Европа. Започвам да си мисля, че с това се преследват политически цели. Вероятно ВАГ са излъгали и това се е знаело но сега се вади от САЩ за да притиснат Германия да работи с тях срещу Русия?
  • #12
    25 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Абе тея нали щяха да стават автомобилен производител номер 1 в света. И това ли ще го отложат или сега ще се мъчат да не фалират просто. Сузуки може да им помогне, като ги купи...
  • #11
    18 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    хо-хо-хо тези глътнаха доста вода ми се струва, а има още много да гълтат, докато не се удавят в собствените си екстременти които просто вонят. най-много се радвам, че в бъдеще няма да виждам толкова много сивите пенсионерски коли на групата. няма и да бълват облаци дим, както до сега. Закривай!