IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

11 млн. са засегнатите дизелови коли на Volkswagen

Всички те са оборудвани с двигателя Type EA 189

11 млн. са засегнатите дизелови коли на Volkswagen

Проблемът с дизеловите коли на Volkswagen Group, който разкри Агенцията за защита на околната среда на САЩ - EPA, се задълбочава. От официално съобщение на германския концерн става ясно, че броят на засегнатите машини в световен мащаб достига 11 млн.

Снимка: Volkswagen

По-рано тази седмица бе обявено, че при 482 000 продадени на територията на САЩ дизелови коли на Volkswagen Group е открит специален софтуер, който отчита кога колата преминава през екологичен тест и намалява реалния резултат - с между 10 и 40 пъти.

Сега става ясно, че с такъв софтуер са оборудвани 11 млн. автомобила, реализирани на световните пазари. Това са модели, задвижвани от мотора Type EA 189 и произведени между 2009 и 2015 г. При останалите дизелови мотори на концерна подобни разминавания не са открити, се казва в съобщението.

Засегнати от предполагаемата манипулация са следните модели:

• VW Jetta (2009 – 2015)
• VW Beetle (2009 – 2015)
• Audi A3 (2009 – 2015)
• VW Golf (2009 – 2015)
• VW Passat ( 2014-2015)


Подчертава се, че при моделите с двигатели Евро6, които в момента се продават на територията на ЕС, подобно устройство не е поставяно.

Проблемът може да коства загуби в размер на 6,5 млрд. евро, изчислява компанията.

Само за няколко дни, след като стана ясно за наличието на проблема, компанията загуби 25 млрд. евро от пазарната си капитализация. Акциите й поевтиняха с 38% само за два дни. А в САЩ я грози рекордната глоба от 18 млрд. долара.

Очаква се в сряда (23 септември) ръководството на VW да се събере на среща, за да обсъди проблема.

Тагове: volkswagen group
0 от 500
  • #30
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    казвал
  • #29
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Никой не ми е казал,че си фена на ВАГ,аз те познавам, прекалено си ***, и съм ти го кавал не веднъж.
  • #28
    1 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Я дай източници кои са избити? Дай числа и източници! Твоето е дезинформация. Янукович е марионетка на Путин, и сега е в Москва! Значи марионетките на диктатора Путин са добри,а демократични предсрочни избори са лоши.Айде бе.Украинците не обичат Русия и не искат нейни шпиони като Янукович да я отдалечават от ЕС.Те искат в ЕС,а не в Русия.От Русия хубаво не видяха. А сега още по-малко след като ги нападна и им превзе територии с танкове и войски!
  • #27
    7 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Как да не напада Русия държави като нападна Украйна и и анексира територии.От това по-имперски амбиции какво търсиш.Русия директно си заграби територии от чужда държава,затова и санкциите запада не ги вдига,затова и рублата гони 80 рубли за 1$.
  • #26
    9 rate up comment 3 rate down comment
    до:соросоида под мен ( преди 8 години )
    Кой ти каза, че съм фен на ВАГонетките бе кавал соросоидски? Кой? Путин ли е избрал предния президент на *** бе кавал или украинския народ на избори? После кой сложи хАмериканската марионетка, а? *** нали. Или викаш хАмериканските марионетки са по-добри от другите. Викаш, че е много добре да отидат частните неонацистки батальони в източна *** и да почнат да избиват мирно население. Така ли беше, а? Я чети! И кво викаш, руснаците няма да си защитят народа ли. Ей, много си ***!
  • #25
    7 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Путин престъпника и в момента има войски в украински територии в Луганска и Донецка така наречени републики, но те не са нищо друго освен буфер за Путин. Така и ги употребява. А иначе колко е прав в действията си всеки да преценява, рублата показва икономическата страна на глупавите ходове на Путин. Взе Крим,а изгуби украйна. Това може да го направи само един глупав кгбеец.Личи му отвсякъде школовката.
  • #24
    13 rate up comment 9 rate down comment
    до:соросоида под мен ( преди 8 години )
    Имперски амбиции имат само САЩ. Навсякъде по света правят войни и предизвикват само хаус и разруха. Погледни държавите през които преминаха през последните години какво са в момента и какво бяха преди. Трябва да си изключително тъпо парче, за да твърдиш, че САЩ са добрите, а Русия са лошите при условие, че Русия не дрънка в цял свят оръжие и не напада държави. *** ръководители взеха полека-лека да се усещат, че САЩ им подлива яко вода във всяко отношение.
  • #23
    8 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Не е имало държава Киевска Русия,а Киевска Рус,която НЕ Е рУСИЯ. Украйнците са съществували отделно от Русия.Руснаците имат шведски корени,но не са шведи.Въпросът е ,че Украйна е суверенна държава,която е окупирана от съветска Русия,както останалите бивши съветски републики.Само с Финландия не им се получи, и добре че не успяха да ги провалят и тях.Така че *** фенче на фолксваген,който спамиш тука по цял ден.Прекалено си глупав за да спориш с мен.Мисля,че съм ти го казвал.
  • #22
    9 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Законно избрания агент на Путин,който избяга точно в Москва,колко случайно.Значи пионките на Путин ги обичаме,но не искаме да чуем народа.Украинците не харесват Русия,а искат в Европа.Янукович руския агент се опита да ги вкара в орбитата на Русия по волята на диктатора Путин,за да си прави измисления смешен евразийски съюз.Но кой бяга от ЕС и тича към Путин освен неговите марионетки от Беларус,Азербайджан.Нацистки отряди - ти знаеш ли какво значи нацизъм ***.Или просто дезинформация да има.
  • #21
    14 rate up comment 9 rate down comment
    до:соросоида под мен ( преди 8 години )
    И после да изкарат, че уж Русия има имперски амбиции и т.н. Руснаците можеха изобщо да не дадат автономия на *** след разпадането на СССР или да им дадат половината от това, което имат, като територия в момента. Голяма част от населението са руснаци. Да не говорим, че има мнопго поляци, молдовци, румънци българи, гагаузи, и мн.др. Украинците са нещо, като македонците. Никога не са имали държава, но имат големи претенции, че са държава. На тези територии е имало държава Киевска Русия. Чети!