IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

11 млн. са засегнатите дизелови коли на Volkswagen

Всички те са оборудвани с двигателя Type EA 189

11 млн. са засегнатите дизелови коли на Volkswagen

Проблемът с дизеловите коли на Volkswagen Group, който разкри Агенцията за защита на околната среда на САЩ - EPA, се задълбочава. От официално съобщение на германския концерн става ясно, че броят на засегнатите машини в световен мащаб достига 11 млн.

Снимка: Volkswagen

По-рано тази седмица бе обявено, че при 482 000 продадени на територията на САЩ дизелови коли на Volkswagen Group е открит специален софтуер, който отчита кога колата преминава през екологичен тест и намалява реалния резултат - с между 10 и 40 пъти.

Сега става ясно, че с такъв софтуер са оборудвани 11 млн. автомобила, реализирани на световните пазари. Това са модели, задвижвани от мотора Type EA 189 и произведени между 2009 и 2015 г. При останалите дизелови мотори на концерна подобни разминавания не са открити, се казва в съобщението.

Засегнати от предполагаемата манипулация са следните модели:

• VW Jetta (2009 – 2015)
• VW Beetle (2009 – 2015)
• Audi A3 (2009 – 2015)
• VW Golf (2009 – 2015)
• VW Passat ( 2014-2015)


Подчертава се, че при моделите с двигатели Евро6, които в момента се продават на територията на ЕС, подобно устройство не е поставяно.

Проблемът може да коства загуби в размер на 6,5 млрд. евро, изчислява компанията.

Само за няколко дни, след като стана ясно за наличието на проблема, компанията загуби 25 млрд. евро от пазарната си капитализация. Акциите й поевтиняха с 38% само за два дни. А в САЩ я грози рекордната глоба от 18 млрд. долара.

Очаква се в сряда (23 септември) ръководството на VW да се събере на среща, за да обсъди проблема.

Тагове: volkswagen group
0 от 500
  • #40
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Спиндермаан ( преди 8 години )
    11 мильона ***
  • #39
    1 rate up comment 17 rate down comment
    Дошо ( преди 8 години )
    Ня който ме обвинява, че съм русофилистик ще му кажа само едно :СМЕРТЬ РОССИИ
  • #38
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Американсщите юристи ще ги изедат живи. Алигаторите преди време насмалко не потопиха една нефтена компания, заради разлив в латиноамериканско езеро до едно селце. Оцещетенията баха доста милиарди. А компанията си беше тяхна. Какво остава сега, да пожалят немците? Но, както се коментира по-долу, Пиех е особена фамилия, та ще и спестят това, онова ;)
  • #37
    17 rate up comment 0 rate down comment
    ВдругияКрачол ( преди 8 години )
    Е, само 11 милиона са. Какво толкова? :) :) :) Ай честито на феновете на фолк вагин.
  • #36
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Аз не съм фен на никого, но не получавам и пари за да се правя на фен на Русия.Колко хора са избити в СССР знаеш ли ти? Като политически затворници, това харесва ли ти, оправдаваш ли го? Оправдаваш ли войната на Русия в Афганистан или в Грузия? Какво се опитваш да кажеш, руски коли харесваш ли? Поне да е в тематиката на сайта. Що се пишеш bmw e60 , не moskvitch 12-ка?
  • #35
    13 rate up comment 0 rate down comment
    до: Enzo ( преди 8 години )
    Енчо, гламар плосък си ти! В каквото искаш си вярвай, но фактите са неоспорими. Ледовете на Арктика се топят и това се ускорява всяка година. Всяка година се покачва нивото на световният океан. В Алпите например ледниците се топят, а от няколко години в австрийските Алпи са почнали да слагат съоръжения за изкуствен сняг, защото вместо сняг вали дъжд, а ако случайно падне сняг не се задържа, заради топлото време. Това са неоспоримите факти! Каква ли глупост сега ще измислиш ми е чудно?
  • #34
    9 rate up comment 0 rate down comment
    До Enzo ( преди 8 години )
    Що не си гледаш работата бе ***. Кой си ти,като ти знам примитивните писания и това че харесваш най-грозните германски еднодневки още повече ми падаш в очите.Айде ако обичаш гледай си и си карай каквото харесваш и не си налагай мнението,иначе винаги ще си в конфликт с някого.То се изисква минимална интелигентност,която е толкова трудна за постигане при някои екземпляри с два пръста чело.
  • #33
    3 rate up comment 5 rate down comment
    yaroslav_stanchev ( преди 8 години )
    Ако до няколко месеца 80% от акциите ВАГ не са собственост на Порше СЕ ще е голяма "изненада".Силна му дойде фамилията Порше на дядо Винтеркорн.Свали Пийх от власт ама не можа да му събори авторитета и влиянието върху концерна.Не си е оставил магарето в калта старото куче.Дано след свалянето на Винтеркорн ВАГ да се върне към добрите си традиции.А милиардите ще си ги платят,щом са правили мушангии да плащат.Стига с тез 5 годишни *** за много пари.
  • #32
    11 rate up comment 1 rate down comment
    до:соросоида под мен ( преди 8 години )
    Тъпия си точно ти!!!Никога не съм бил фен на ВАГонетките! Никога! Набий си го където искаш това, но запомни, че селската марка е най-смотаната и убита марка на света. Ще се радвам да ги закрият, за да не грозят повече пътищата и ТДИ технологията да бъде забранена.Ако си фен на японските коли, аз се срамувам от такива фенове, като теб. Представи си само да си фен на японското, но още по-голям фен на тези, които бомбандираха мирни градове с атомни бомби и избиха милиони хора.
  • #31
    2 rate up comment 14 rate down comment
    Enzo ( преди 8 години )
    Само пълен *** вярва на тъпотиите за глобалното затопляне и вината на човека за него.Нищо й няма на околната среда и на планетата,не се косете!Купувайте си яките коли с мощни мотори и не мислете тъпотии.Комуто му се ще да вярва,че спасява околната среда и дървесната жаба в Гватемала,да даде 150 хил. евро за БМВ i8.Аз,вместо това,ще си купя едно М5 и ЩЕ ВИ ЦАПАМ СРЕДАТА!Заблудена шайка от ***-екоактивисти!Унищожихте автомобилостроенето с вашите простотии. Карайте сега Примуси!!!