IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още 3 държави започнаха разследване срещу Volkswagen

Концернът отрече Мартин Винтеркорн да е подавал оставка

Още 3 държави започнаха разследване срещу Volkswagen

След САЩ и Германия още три държави – Франция, Италия и Южна Корея започнаха разследване срещу Volkswagen Group заради скандала с неверните данни за нивата на вредни емисии на автомобилите на концерна, оборудвани с 2,0-литрови дизелови двигатели, съобщи Ройтерс.

Снимка: Ройтерс

Министърът на финансите на Франция Мишел Сапен призова в разследването да се включи и Европейската комисия, като то трябва да засегне не само германския концерн, но и останалите големи производители. На свой ред в Италия също обявиха, че ще проверят детайлно разкритията за измама, които първо бяха оповестени от Агенцията за защита на околната среда на САЩ.

В Южна Корея вече набелязаха конкретни мерки. На територията на страната ще бъдат проверени около 5000 автомобила от моделите Volkswagen Jetta, Golf и Audi A3, произведени през 2014 и 2015 г. Властите обявиха, че ако открият нередности, ще започнат проверки и на другите немски производители. Това накара два от тях - BMW и Daimler, спешно да обявят, че спазват всички правила и до момента към тях претенции не са предявени.

В призивите за разследване се включи и канцлерът на Германия – Ангела Меркел. Тя призова Volkswagen да осигури пълна прозрачност около разследването. Меркел нарече скандала „сериозен удар върху имиджа на германските автомобилни производители”.

В същото време медиите в Германия съобщиха, че главният изпълнителен директор на Volkswagen Group – Мартин Винтеркорн, е подал оставка заради скандала и дори посочиха неговия заместник – шефа на Porsche Матиас Мюлер. Новината бързо бе отречена от прес-службата на Volkswagen. Тази седмица обаче ще има заседание на управата на концерна, което ще трябва да реши дали на Винтеркорн ще бъде предложен нов договор.

Още по темата:
11 млн. са засегнатите дизелови коли на Volkswagen
Концернът Volkswagen е заплашен с глоба от 18 млрд. долара

Тагове: volkswagen group
0 от 500
  • #10
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Подгонват и 3.0 TDI на VAGАгенцията за защита на околната среда в САЩ (EPA) обяви, че ще започне разглеждането под лупа на 3.0-литровия TDI 6-цилиндров мотор на Volkswagen Group.Проверката идва като следствие на огромния скандал, свързан с дизеловите мотори на немците и поправените данни за вредни емисии. С 3.0 TDI в САЩ се екипират моделите VW Touareg, някои представители на Audi и Porsche Cayenne, като все още не се знае каква точно бройка от тях се движат по пътищата.Вчера Volkswagen призна, че по света има над 11 милиона коли с 2.0 TDI, оборудван с проблематичното устройство за подправяне на данните от CO2 тестовете. Тази бройка спокойно може да нарастне, ако същото устройство бъде открито и в по-големия нафтов агрегат.
  • #9
    14 rate up comment 3 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 8 години )
    gledam vi stranicata i si mislq...za6to li De ne obi4a TESLA...haide sega da si prenapi6ete statiqta, samo 4e s pove4ko istini, koito izlqzoha i tepurva 6te izlizat, a!?prosto nemskiqt 6ovinizam e vluben v cikala na Oto i e gotov da go vardi s cenata na vsi4ko...e, tazi cena do momenta e okolo 35 % spad na akciite...govori se, 4e pazarnata ocenka na vw e 68 mlrd usd. smetnete mi 35% ot 68 mlrd.ne moga o6te vednuj da ne pozdravq vsi4ki nemski naftovi pe4ki s na4aloto na otoplitelniq sezon!
  • #8
    14 rate up comment 4 rate down comment
    olo ( преди 8 години )
    Абе я всички марки на канала
  • #7
    15 rate up comment 3 rate down comment
    RRE S3 ( преди 8 години )
    Roletkata ne moja da prekopira kolite na hyundai i re6i da deistva s izmami. I s begyl pogled e iasno,4e Hyundai bez izmami imat po-dobri dizeli ot mentetata na folksvagen4e.Dori Dacia pravi po-dobri dizeli,zatova gi montirat v mercedes,dano dacia kupi folksvagen4e i spre proizvodstvoto na mente koli ot Germania.
  • #6
    16 rate up comment 0 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 8 години )
    toku 6to kazaha po BBC, 4e se o4akva v petuk ROLETKATA da si hodi i Matthias Muller - executive v porsche da poeme posta CEO na VW.
  • #5
    17 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    В САЩ заваляха искове срещу "Фолксваген" заради измамен софтуерЗа няколко дни в САЩ са заведени над 25 групови съдебни иска срещу германския концерн "Фолксваген", уличен от властите в използването на софтуер, който позволява да се заобиколят строгите екологични норми. Това съобщи адвокатска кантора Haegens Berman в Сиатъл, щата Вашингтон, която е специализирана в подобни дела. Първите претенции към компанията от страна на собственици на автомобили са предявени часове след като на 18 септември федералната Агенция по опазване на околната среда обяви, че 482 000 леки коли марка "Фолксваген" и "Ауди", произведени между 2009 и 2015 г. и продадени в САЩ, трябва да бъдат изтеглени. "Фолксваген" бе уличен в САЩ, че използва софтуер, който позволява да се *** контрола за вредни емисии на негови модели автомобили. Това може да му струва солена глоба, както и големи загуби заради спада на акциите на борсата.В понеделник акциите на "Фолксваген" паднаха със 17.14% до 133.70 евро. Аферата бе разкрита миналия петък, като финансовите последствия за компанията не могат да бъдат все още изчислени. Имиджът на "Фолксваген" по целия свят и доверието в него са сериозно накърнени. Аферата засяга и германската индустрия, тъй като компанията има тесни връзки с политиката - провинция Долна Саксония например е акционер в нея с около 20 процента. Германското правителство разпореди незабавно да се започнат "задълбочени тестове на дизеловите модели на "Фолксваген". Изпълнителният директор на компанията Мартин Винтеркорн оказва пълно съдействие, отбелязва министерството на транспорта на Германия след разговор между Винрекорн и министър Александер Добриндт. Според американските власти 482 000 коли марка "Фолксваген" и "Ауди", произведени между 2009 и 2015 г. и продадени в САЩ, са били снабдени със софтуер, който може да различи автоматично тестове за измерване на системите на автомобилите против замърсяване на въздуха и да ги включи на пълна мощност. През останалото време колите нарушават нормите за опазване на околната среда.
  • #4
    6 rate up comment 30 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Естествено, че ще им се нахвърлят всички държави в които има конкypентни автомобилни производства, които продават много по малко от тях.
  • #3
    43 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Тая фирма трябва да си плати за всички лъжи. Заради нейните манипулирани тестове съсипаха производство на другите фирми и спряха развитието на бранша
  • #2
    25 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    В България е гробница на стари автомобили, основно дизели. В Европадаже се радват, че мрем с усилени темповуе и разчистваме територия за новата ромлянска империя, която ще обедини *** и не само де от цяла Европа. И бизнеса къс скрап ще си продължи.
  • #1
    33 rate up comment 1 rate down comment
    412 ( преди 8 години )
    А България кога?? Тука посланика ще скръцне със зъби и Боко ще се уплаши...