IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Камаз създаде самоуправляващ се камион

Руската компания се надпреварва в тази област с Mercedes-Benz

Камаз създаде самоуправляващ се камион

Камаз създаде самоуправляващ се камион
Друг нов проект на руснаците - електрически камион. Снимка: Камаз

Руският гигант Камаз е създал прототип на самоуправляващ се камион, за който твърди, че е първия в света. Това съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Прототипът на самоуправляващия се Камаз е създаден, той вече пътува", посочи генералният директор на КАМАЗ Сергей Когогин.

Камионът на Камаз се управлява с помощта на изкуствен интелект, обясни той, като допълни, че засега тестовете са в завода, но ще бъдат продължени на полигон в страната.

Серийното производство на камиона ще започне най-рано след две години. А до 2025 година в завода трябва да се сглобят около 20 самоуправляващи се превозни средства с различно предназначение. Общо разходите по проекта се оценяват на 17-18 милиарда рубли.

През същата 2025 година трябва да се появи на пазара самоуправляващият се камион на Mercedes-Benz. Наречената Future Truck машина вече бе представена и дори пътува из Германия без намесата на шофьор.

0 от 500
  • #3
    21 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Състезавали се с Мерцедес, но... германците не разбрали.Ха, ха, ха,.... Тези наистина ли се вземат на серизно?!
  • #2
    15 rate up comment 17 rate down comment
    Dimo ( преди 8 години )
    Ами те първо обикновен камион да направят с поне прилична надеждност, тогава да се изхвърлят за нещо повече. Защото техните Камази са ужасни трошки. Който се е сблъсквал с тях, знае за какво говоря.
  • #1
    17 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Ле ле, "руски гигант"..!!! В стила на психопата Путин. Само дето за 2014 цялата автопромишлемост на Руската федерация е продала 300 единици- главно трактори и десетна камиона. Звучи втрещяващо гротескно, но това е горчивата истина за онези пияно грандомани. Както каза Бжежински: Русия е колос с глинени крака. По-точно не можеше да се определи. Туше!