IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Камаз създаде самоуправляващ се камион

Руската компания се надпреварва в тази област с Mercedes-Benz

Камаз създаде самоуправляващ се камион

Камаз създаде самоуправляващ се камион
Друг нов проект на руснаците - електрически камион. Снимка: Камаз

Руският гигант Камаз е създал прототип на самоуправляващ се камион, за който твърди, че е първия в света. Това съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Прототипът на самоуправляващия се Камаз е създаден, той вече пътува", посочи генералният директор на КАМАЗ Сергей Когогин.

Камионът на Камаз се управлява с помощта на изкуствен интелект, обясни той, като допълни, че засега тестовете са в завода, но ще бъдат продължени на полигон в страната.

Серийното производство на камиона ще започне най-рано след две години. А до 2025 година в завода трябва да се сглобят около 20 самоуправляващи се превозни средства с различно предназначение. Общо разходите по проекта се оценяват на 17-18 милиарда рубли.

През същата 2025 година трябва да се появи на пазара самоуправляващият се камион на Mercedes-Benz. Наречената Future Truck машина вече бе представена и дори пътува из Германия без намесата на шофьор.

0 от 500
  • #23
    1 rate up comment 3 rate down comment
    az ( преди 8 години )
    Сакън не думай.
  • #22
    18 rate up comment 3 rate down comment
    оооо ( преди 8 години )
    до M Човече руснаци и германци си гледат интереса а ние само плуем
  • #21
    12 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Това за продажбите за 2014 год. е официална статистика от Русия. Те си го признават. Иначе ти може пак да си опиташ да си повярваш колко са велики Камазите. Не ми пука дали някога нещо са печели. Тук който има такъв *** е целия омазан и се е научил да псува като каруцар.
  • #20
    18 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Ето веднага *** със своите коментари. Искам да ви попитам нещо: Защо като Kамаз са толкова големи *** и са *** комунистическа техника вече 15 години мачкат всякакви DAF-ове, MAN-ове и Mерцедеси на рали "Дакар" и много други състезания? Защо се изнасят в цял свят, като никой не ги купува? Водете си тъпите спорове за 20 годишни голфове и Тойоти и не злобейте, защото и един Камаз не можем да направим пък сме тръгнали да обсъждаме чуждата техника.
  • #19
    11 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    България е 7 млн. и правим китайски коли. Русия като е 145 млн. какво прави, освен да заплашва и изнудва? Нищо! Да се сравнят с 80 млн. Германия. Германия е на светлинни години пред калпавите ***. При това загубиха война и плащаха луди репарации. Изводите сами излизат.Тези били прости, другите умни. Видяхме ги умните руснаци. И *** за зеле не става от тях. Опитват с оръжие да шантажират света. После реват, че не ги харесвали. Че за какво?
  • #18
    9 rate up comment 0 rate down comment
    ili ( преди 8 години )
    До М: Прав си,дялът на Мерцедес в Камаз е 20%
  • #17
    21 rate up comment 3 rate down comment
    M ( преди 8 години )
    Мерцедес имат дял в Камаз,не се сещам за процента, но е факт. Дори някои от новите модели на Камаз са стари модели на Мерцедес с тяхна емблема. А за надпреварата смятам, че е политика на Мерцедес - дават технологии на Камаз, защото разработките и тестовете в Русия излизат в пъти по-евтино. А после в Европа ще се продават като Мерцедес.
  • #16
    7 rate up comment 1 rate down comment
    ген. Мушараф ( преди 8 години )
    Побъркахте се с тези винетки.
  • #15
    10 rate up comment 18 rate down comment
    Вретимир ( преди 8 години )
    аве тея комонистически камйони никои вече не ги ползва
  • #14
    30 rate up comment 11 rate down comment
    Таблото ( преди 8 години )
    А пък в България се произвежда... НИЩО. Тук там разни хора отглеждат плодове, зеленчуци и домашни животни за лична консумация, защото нямат достатъчно доходи, за да си купуват храна. А нямат достатъчно доходи, защото България не произвежда НИЩО.