IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Камаз създаде самоуправляващ се камион

Руската компания се надпреварва в тази област с Mercedes-Benz

Камаз създаде самоуправляващ се камион

Камаз създаде самоуправляващ се камион
Друг нов проект на руснаците - електрически камион. Снимка: Камаз

Руският гигант Камаз е създал прототип на самоуправляващ се камион, за който твърди, че е първия в света. Това съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Прототипът на самоуправляващия се Камаз е създаден, той вече пътува", посочи генералният директор на КАМАЗ Сергей Когогин.

Камионът на Камаз се управлява с помощта на изкуствен интелект, обясни той, като допълни, че засега тестовете са в завода, но ще бъдат продължени на полигон в страната.

Серийното производство на камиона ще започне най-рано след две години. А до 2025 година в завода трябва да се сглобят около 20 самоуправляващи се превозни средства с различно предназначение. Общо разходите по проекта се оценяват на 17-18 милиарда рубли.

През същата 2025 година трябва да се появи на пазара самоуправляващият се камион на Mercedes-Benz. Наречената Future Truck машина вече бе представена и дори пътува из Германия без намесата на шофьор.

0 от 500
  • #33
    3 rate up comment 9 rate down comment
    Сър Пичук ( преди 8 години )
    Американците имат такъв от сума ти години.
  • #32
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Не ме занимавай с глупости! Пустинна версия. Ти *** ли си, или само се правиш на такъв? Говорим за редовен камион, не за гаражни изцепки. Виж колко продават едните и колко продават другите и ще си отговориш кой е добър камион и кой не.
  • #31
    9 rate up comment 8 rate down comment
    ka52alligator ( преди 8 години )
    Това е Пустинната версия, ти какво искаш да го виждаш по-шосетата ли......мастер е само в пустинята и няма нищо общо с обикновените камазитой се прави по специална технология, всичко се изработва на ръка, част по част детайл по детайл на мастера всичко му е усилено
  • #30
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Какъв Турски поток, какви 5 лева! Турците и до момента не са подписвали нищо конкретно. Искат руснаците да поемат разходите по тръбата и не отстъпват. Което значи, че на братушките ще им излезе от солено по-солено простотията на отворения им президент от декември месец. Браво! Путин може да се ухапе отзад, че се направи на велик. Хак му е, гадно човече!
  • #29
    13 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Ами в Европа нещо го няма този КАМАЗ МАСТЕР. НАЛИ УЖ Е МЕГА ВЕЛИК! За капак излиза, че за 2014 са продали по-малко от 10 бройки от него. Ташаааак, ташаааак,.... като смешната им държава!
  • #28
    11 rate up comment 4 rate down comment
    RRE ( преди 8 години )
    Те смятаха да шантажират Европа, и особено България, с Турски поток. Големи приказки как щял да ни заобиколи и да стигне до Виена и Италия. Австрия така и не обяви, че се включва, а вчера и Сърбия се отказа. Разбраха, че след гръмките изказвания на Путин и Милер, тръбите трябва те да си ги платят. Или както стана ясно със заем от руска банка. Но сърбите не са овце и дадоха назад. За това днес чета, че Турски поток щял да стига до Скопие. Изкеф се! Заприлича на приказката за лъжливото овчарче.
  • #27
    7 rate up comment 8 rate down comment
    ka52alligator ( преди 8 години )
    Абе тъпацииииииииииииии камионите са Волво и Скания, така наречените още викинги на пътя...а камионът в Дакар е само един .......и той е КАМАЗ МАСТЕР "господарят в пустинята" всички останали му дишат прахта!
  • #26
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Achtung ( преди 8 години )
    Много хора се правят на компетентни под тази статия. Колко е БВП на Русия? Какъв дял от него е нефтовата и газова промишленост? Какъв е търговския баланс на Русия? Колко е голям държавния дълг на Русия? Колко хиляди автомобила и камиона се правят годишно в Русия? Имате интернет, знаете за търсачката Гугъл, четете.
  • #25
    14 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Още през 60-те години на миналия век се видя, че руснаците са губещи. Не са ми интересни.
  • #24
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    84% от продукцията на КАМАЗ се продава в Русия, останалата част в ОНД, така че няма смисъл да се коментира колко са велики.