IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Камаз създаде самоуправляващ се камион

Руската компания се надпреварва в тази област с Mercedes-Benz

Камаз създаде самоуправляващ се камион

Камаз създаде самоуправляващ се камион
Друг нов проект на руснаците - електрически камион. Снимка: Камаз

Руският гигант Камаз е създал прототип на самоуправляващ се камион, за който твърди, че е първия в света. Това съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Прототипът на самоуправляващия се Камаз е създаден, той вече пътува", посочи генералният директор на КАМАЗ Сергей Когогин.

Камионът на Камаз се управлява с помощта на изкуствен интелект, обясни той, като допълни, че засега тестовете са в завода, но ще бъдат продължени на полигон в страната.

Серийното производство на камиона ще започне най-рано след две години. А до 2025 година в завода трябва да се сглобят около 20 самоуправляващи се превозни средства с различно предназначение. Общо разходите по проекта се оценяват на 17-18 милиарда рубли.

През същата 2025 година трябва да се появи на пазара самоуправляващият се камион на Mercedes-Benz. Наречената Future Truck машина вече бе представена и дори пътува из Германия без намесата на шофьор.

0 от 500
  • #13
    14 rate up comment 10 rate down comment
    Дедо Шмърк ( преди 8 години )
    Само да не се окаже че изкуствения им интелект е алкохолик и се налива с водка че ше има рекламации!
  • #12
    10 rate up comment 18 rate down comment
    v-1 ( преди 8 години )
    На върха при камионите са Сканиа!След тях вече се нареждат - Мерцедес, ДАФ и Волво.Камаз може и да мачкат на ДАкар, но в реалния свят никой освен руснаците и бившите страни от съветския съюз не ги е чувал.
  • #11
    12 rate up comment 8 rate down comment
    Krasi ( преди 8 години )
    Не, не си в час! Преди всичко Русия иска да се здуши с фесовете!!!Очакваният БВП на Русия за 2015 е около 1 трилон $. От тях около 80% са от петрол, газ, руди, метали и др. суровини. И какво остава - 200 милиарда $! А ми тя Гърция има 250 млд. БВП.
  • #10
    16 rate up comment 4 rate down comment
    trb ( преди 8 години )
    Принципно не разбирам много от камиони, но знам, че на Дакар Камаз-ите са недостижими. Иначе до колкото знам по пътищата по-добро от Actros няма.
  • #9
    18 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Сигурно и от Москва пак фесове плючт срещу нас. Рубладжиите в Русия. Тук е България.
  • #8
    12 rate up comment 10 rate down comment
    танкове и визи ( преди 8 години )
    Нали за това е вица:Американския посланик пътува с Кадилак, Немския - с Мерцедес, японския - с лексус, а руския - с Т72(че нещо проекта Армата нещо май несполучи)
  • #7
    11 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Този камион да не стане като самолета с ядрен реактор - докато Америка се чуди как да го направи безопасен и да няма облъчване извън ядрото, братушките си летят с "мръсния" вариант и си се облъчват в името на родината.Тестван недотестван трябва да се пусне преди Мерцедес
  • #6
    15 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Военният им министър каза бе: на танковете не им трябват визи. Логично. След 25 години в реалната икономика, не в СИВ, видяха, че са пълна катастрофа. Не могат дори на държави като Южна Коря да се опрат. Хората работят, не лентяйстват. И като видяха, че с работа не става "на танковете не им трябват визи". Това е грозното лице на Русия.
  • #5
    17 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Според мен правителството е виновно. Защото до сега никога не е имало толкова яростна анти българска кампания от Москва. А ние си натискаме парцалите и търпим. Дерат ни кожите с газта. Била ни паднала търговията с 9%. Голям прас! Ще оцелеем и без тези нещастници. Баси овчия народ!
  • #4
    16 rate up comment 11 rate down comment
    Тони ( преди 8 години )
    Гледахте ли интервюто по ТВ с руското семейство? Паднах! Разказаха как ги агитирали да не посещават България. Били са вражеска държава и едва ли не ги чакаме с автомати на летището да ги трепем. Буквали имало такива заплахи. Накрая, като не ги убедили, ги карали да пишат обяснения за отиват във вражеска държава. Няма такива ***, честно!