IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

България отново е сред лидерите по загинали на пътя

В ЕС са сериозно обепокоени от броя на жертвите при катастрофи

България отново е сред лидерите по загинали на пътя

Намаляването на броя на загиналите при пътни инциденти в ЕС не върви с предвидените темпове. Това съобщи пред журналисти в Брюксел един от членовете на Европейската комисия по транспорта Виолета Булц, цитирана от агенция Interfax.
България отново е сред лидерите по загинали на пътя
Снимка: Ройтерс

След взетите от Комисията мерки, през 2012 и 2013 г. е бил отчетен спад на фаталните инциденти с около 8% спрямо предишната година. За 2014 г. обаче намаляването е едва 1%, което сериозно притеснява ръководството на ЕС. Статистиката сочи, че всеки ден смъртта си на пътя намират около 70 европейци. Общият брой на загиналите при катастрофи за 2014 г. е 25 000 души, което е с 5 700 по-малко от 2010 г.

Големият проблем се оказват няколко държави, които държат висок процент загинали – около 90 жертви на 1 млн. жители. Сред тях са България, Латвия, Литва и Румъния. Именно те са начело на „черния” списък, като резултатите им рязко се отличават от тези на Малта, Швеция, Холандия и Великобритания, където на 1 млн. се падат под 30 загинали. Средният резултат за страните от ЕС е 51 жертви на милион жители.

От Комисията отчитат, че увеличение на загиналите има в Гърция, Португалия и Испания, докато в Дания, Хърватия, Малта, Кипър, Италия, Румъния, Словения и Чехия броят на жертвите е намалял. Целта пред ръководството на ЕС е през 2020 г. броят на загиналите при катастрофи да бъде съкратен наполовина.

 

0 от 500
  • #4
    4 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    брат ти е точен пример. а ти как караш? все пак сте круши от едно дърво паднали
  • #3
    33 rate up comment 1 rate down comment
    Примерен ( преди 9 години )
    Има толкова жертви понеже българина е супер ***, нагъл, беден комплексар.*** не може да разбере, че трябва да си слага колан та какво остава да спазва ограничение на скоростта, да се съобразява къде изпреварва и в какво състояние е ***, която кара.Примерно брат ми беше 2 години без книжка, глобиха го и 2000лв заради отказ да даде проба за алкохол обаче *** мръсно се качваше да кара без книжка а след като си я взе продължава да минава на червено съвсем съзнателно.
  • #2
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Къде пък споменават Малта? Еми много ясно! Тя първо Малта е държава с население 200 хиляди, второ държавата е от 3 острова. Там магистрали няма. островите са малки и са опасани с малки пътища. Там повече се кара градско, защото извъградско почти няма. А в градско е ясно че не могат да се вдигат високи скорости а с по-ниски скорости рядко стават смъртни случаи. Даже скоростите са супер ниски, тъй като е глокортна държава, все едно да караш в Несебър или Сл.Бряг в летния сезон през пълчища туристи.
  • #1
    13 rate up comment 16 rate down comment
    Judge Dredd ( преди 9 години )
    Ама как така?! Ама не е вярно!!!!! Та нали караме целогодишно на фарове!!!!!!!!