IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

България отново е сред лидерите по загинали на пътя

В ЕС са сериозно обепокоени от броя на жертвите при катастрофи

България отново е сред лидерите по загинали на пътя

Намаляването на броя на загиналите при пътни инциденти в ЕС не върви с предвидените темпове. Това съобщи пред журналисти в Брюксел един от членовете на Европейската комисия по транспорта Виолета Булц, цитирана от агенция Interfax.
България отново е сред лидерите по загинали на пътя
Снимка: Ройтерс

След взетите от Комисията мерки, през 2012 и 2013 г. е бил отчетен спад на фаталните инциденти с около 8% спрямо предишната година. За 2014 г. обаче намаляването е едва 1%, което сериозно притеснява ръководството на ЕС. Статистиката сочи, че всеки ден смъртта си на пътя намират около 70 европейци. Общият брой на загиналите при катастрофи за 2014 г. е 25 000 души, което е с 5 700 по-малко от 2010 г.

Големият проблем се оказват няколко държави, които държат висок процент загинали – около 90 жертви на 1 млн. жители. Сред тях са България, Латвия, Литва и Румъния. Именно те са начело на „черния” списък, като резултатите им рязко се отличават от тези на Малта, Швеция, Холандия и Великобритания, където на 1 млн. се падат под 30 загинали. Средният резултат за страните от ЕС е 51 жертви на милион жители.

От Комисията отчитат, че увеличение на загиналите има в Гърция, Португалия и Испания, докато в Дания, Хърватия, Малта, Кипър, Италия, Румъния, Словения и Чехия броят на жертвите е намалял. Целта пред ръководството на ЕС е през 2020 г. броят на загиналите при катастрофи да бъде съкратен наполовина.

 

0 от 500
  • #34
    0 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 8 години )
    до @Кат са виновни: Те когато катаджиите бяха активни, джигитите пак си караха така. Просто си имаха антирадари, а пред стационарните радари намаляваха и веднага след това с въртел на гуми ускоряваха. Нищо различно днес. Който си караше бавно, пак си кара бавно. Който не му слуша главата и тогава и сега кара като за последно. проблемът с КАТ бе, че същите тия джигити оставаха ебзнаказани, дори да бъдат спрени за проверки. Те се оказваха или с познат катаджия или даваха рушвети.
  • #33
    0 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 8 години )
    *** анонимен, това е истината. Защото ако не беше истина, нямаше в европа да е същата ситуация както в България, макар и мащабирано. Или викаш, някак си и европейците като българите джигити, та в един период от време увеличават катастрофите, пък после ги намалят, щото еврокатаджиите пуснали радарите?
  • #32
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Значи бензина щом е евтин жертвите се увеличават, а ако е скъп намаляват. Нали така излиза от глупостите, които пишеш бъчвар? Много тъпо!И към това прибавяме, че автомобилите трябва да са нови, за да са по-малко жертвите. Да, когато са нови колите при една и съща скорост спрямо старите са по-сигурни и безопастни. Да обаче, тези, които карат нови коли настъпват повече, отколкото тези с трошките. И какво излиза накрая, че е точно обратното на твоите твърдения.
  • #31
    1 rate up comment 5 rate down comment
    бъчваря ( преди 9 години )
    Днес вече всичко се оправя и опаааа...всеки пълни резервоара, кара като луд, щото не го бърка евтиния бензин и все още кара старата си кола, която мисли да смени скоро. И като я смени, само не се бий в гърдите. Пак ще ти го напомня, когато жертвите по пътя след 1-2 години отново намалеят.
  • #30
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Стига бе бъчвар! Стига си изсмуква от пръстите с които си бъркаш отзад, подобни глупости. Значи не простащината, ниската култура, манталитета и идиотщината са главна причина за многото катастрофи, а това, че малко хора карат нови коли. Абе ти май наистина ще се окажеш много тъпо парче. Мога да ти кажа, че повечето катастрофи стават точно с нови коли и *** зад волана, като теб. Качват се и карат, като си мислят, че са фанали оня за шлифера. Жалкото е, че в повечето случай страдат други хора...
  • #29
    2 rate up comment 3 rate down comment
    бъчваря ( преди 9 години )
    Истината е следната. Поради кризата от 2008 година хората не само че почнаха да карат по-малко, но и престанаха да купуват нови коли. След 6-7 години това вече проличава. Колите са стари и подмяната с нови тепърва започва. Кризата поотмина и хората пак взеха да карат повече. Тия два фактора водят до увеличението на ПТП или до ниския спад на загиналите. Когато автомобилният парк се обнови с модерни автомобили, загинелите също ще намалеят. За жалост фактора изминати километри няма как да намалее.
  • #28
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Абе каква очаквате от хора, които са си купили шофьорските книжки? Много от тях имената не могат да си напишат, какво остава да четат и спазват правилата. Отделно връзкарчета на които на тати аверчета работят в местната полиция. И те се чувстват безсмъртни.
  • #27
    9 rate up comment 3 rate down comment
    до: Automotive ( преди 9 години )
    В момента в Германия е ужас. Пълно е с българи, румънци, поляци, албанци, сърби, турци, ***, араби и какви ли още не. Карат както си искат и съм се хваназ за главата. До преди 1-2 години не беше така, но в момента понякога изпадам в типични ситуации за Бг и се чувствам все едно съм у нас. Има и пътища с големи дупки вече, напукани, нацепени, рушащи се. Да, точно в Германия. Като цяло пътната мрежа е ок, но вече рядко се ремонтира и оправя, а уж се махнах от БГ заради тези неща...
  • #26
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    За два дни по пътищата умират толкова хора, колкото при самолетната катастрофа във Франция.
  • #25
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Сойка-Присмехулка! ( преди 9 години )
    Абсолутно съм съгласе с колегата "////", хората са различни и имат различен манталитет, защото има закони и глоби. Пример: "Гастарбайтерите"..как карат тук в България..мен са ми светкали и са ме притискали на магистралата...в Германия ще го направят ли?! Нали се обаждаши и е глобен!