IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

България отново е сред лидерите по загинали на пътя

В ЕС са сериозно обепокоени от броя на жертвите при катастрофи

България отново е сред лидерите по загинали на пътя

Намаляването на броя на загиналите при пътни инциденти в ЕС не върви с предвидените темпове. Това съобщи пред журналисти в Брюксел един от членовете на Европейската комисия по транспорта Виолета Булц, цитирана от агенция Interfax.
България отново е сред лидерите по загинали на пътя
Снимка: Ройтерс

След взетите от Комисията мерки, през 2012 и 2013 г. е бил отчетен спад на фаталните инциденти с около 8% спрямо предишната година. За 2014 г. обаче намаляването е едва 1%, което сериозно притеснява ръководството на ЕС. Статистиката сочи, че всеки ден смъртта си на пътя намират около 70 европейци. Общият брой на загиналите при катастрофи за 2014 г. е 25 000 души, което е с 5 700 по-малко от 2010 г.

Големият проблем се оказват няколко държави, които държат висок процент загинали – около 90 жертви на 1 млн. жители. Сред тях са България, Латвия, Литва и Румъния. Именно те са начело на „черния” списък, като резултатите им рязко се отличават от тези на Малта, Швеция, Холандия и Великобритания, където на 1 млн. се падат под 30 загинали. Средният резултат за страните от ЕС е 51 жертви на милион жители.

От Комисията отчитат, че увеличение на загиналите има в Гърция, Португалия и Испания, докато в Дания, Хърватия, Малта, Кипър, Италия, Румъния, Словения и Чехия броят на жертвите е намалял. Целта пред ръководството на ЕС е през 2020 г. броят на загиналите при катастрофи да бъде съкратен наполовина.

 

0 от 500
  • #14
    6 rate up comment 1 rate down comment
    abvgd123 ( преди 9 години )
    Не съм съгласен с тези, които казват, че полицията/КАТ не са виновни. Няма перфектно общество - колкото и да ни се иска, не можем да очакваме, че всеки човек има морал, че ще спазва правилата и ще прояви толерантност, когато се наложи. Трябва ни здрава тояга! Законите ги има, трябва да се прилагат, да се глобява, да се лежи в затворите. Мои колеги румънци ми казаха, че карат в България както си поискат, понеже знаят, че няма да имат никакви проблеми с полицията и ще си платят на място...
  • #13
    9 rate up comment 1 rate down comment
    ogog ( преди 9 години )
    Според мен е въпрос не на ограничения, а на такива неща като инфраструктура, ограничение за минимална скорост,технически поддръжка, стари гуми II употреба, и тн. Това разбира се най накрая стига и се обобщава с манталитет. Например да се сетиш че ако караш с 60 по магистралата, там където ограничението е 140, си предпоставка за инцидент. Или, че нещо като е забранено то е забранено поради специфична причина, а не защото да ти кофти не тебе.Та така, всичко е в главата.
  • #12
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Automotive ( преди 9 години )
    @6a13TTПрав си, в София е абсолютен ужас. И според мен трябва да има видеонаблюдение на всяко едно кръстовище от основните улици, защото ситуацията в момента е изцяло извън контрол и ушевите дори да искат няма как да огреят навсякъде, а и те не изглежда като да искат.
  • #11
    16 rate up comment 1 rate down comment
    6a13TT ( преди 9 години )
    Според мен спасението е камери за средна скорост по магистралата, както и такива на кръстовищата навсякъде. В последните месеци особено в София, където се знае че не работи видеонаблюдението на такива простотии съм се нагледал че не знам вече. Каране в насрещното на 4 ленти булевард, минаване нарочно на 100% червено, засичане и блеене всекидневно, каране в бус лентата... паркиращите хич даже няма да се хабя да ги коментирам. Да, полицаите на са виновни че има простаци,но кой да ги глобява,аз ли?
  • #10
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Automotive ( преди 9 години )
    Нормално, културата на пътя е изключително ниска (извън нея също), арогантността на пътя е висока, колите са стари и неподдържани, контролните органи подминават много нарушения, ама то и физически няма как да са навсякъде. Аз съм карал много в голяма бройка европейски държави и никога не съм виждал толкова простотия по улиците и пътищата, колкото в София и България... народът ни е ***, сори.
  • #9
    17 rate up comment 3 rate down comment
    до: пешо ( преди 9 години )
    Ти *** ли си или да! Хората са ти написали, че смъртните случай са намалели с 8%.Малко ли ти се вижда? Около 1000 са загиналите на година и тези проценти са супер. Дори 1 човешки живот да се спаси заради фаровете, пак е добре да светят, но на простаците на пътя не им харесва. На тях естествено, такива неща никога не могат да се случат. Ето, заради този бай Ганьовски манталитет ще сме *** на Европа във всяко отношение.
  • #8
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Мисля че не е много коректно да обвинявате всички шофьори, още по-малко полицаите. Те не ви карат колите, търсете вината другаде, те просто са контролен орган, който да следи, но не може до всяко дърво да има катаджия. Обърнете и внимание на това, че в катастрофите в повечето случаи участват автобуси и камиони. Тоест тука става въпрос за пътища, трудно изпреварване, изнервени шофьори придружено с рисково изпреварване и челни катастрофи. Вижте пътя Асеновград-Смолян, Бургас-Варна и т.н...
  • #7
    17 rate up comment 0 rate down comment
    Примерен ( преди 9 години )
    брат ти е точен пример. а ти как караш? все пак сте круши от едно дърво паднали С брат ми сме две коренно противоположни личности!
  • #6
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    А ти си круша, паднала от слива, но предполагам не си слива или греша...
  • #5
    26 rate up comment 0 rate down comment
    АнтиДжигит ( преди 9 години )
    Заради ***, като дървения шоп по-долу, който пише за полицаите в провинцията сме на това незавидно положение. Как пък на мен полицаите не са ми виновни и нямам проблем с тях! Не само аз, а и много други хора са така. Когато караш по правилата, какви полицаи те гонят бе село! На вас джигитите все полицията ви е виновна. Няма ли култура, дисциплина и уважение на пътя, загиналите все ще са много. Друг е въпросът, че автопарка е стар и неподдържан. Купуват се стари гуми и окачването не се гледа.