IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

България отново е сред лидерите по загинали на пътя

В ЕС са сериозно обепокоени от броя на жертвите при катастрофи

България отново е сред лидерите по загинали на пътя

Намаляването на броя на загиналите при пътни инциденти в ЕС не върви с предвидените темпове. Това съобщи пред журналисти в Брюксел един от членовете на Европейската комисия по транспорта Виолета Булц, цитирана от агенция Interfax.
България отново е сред лидерите по загинали на пътя
Снимка: Ройтерс

След взетите от Комисията мерки, през 2012 и 2013 г. е бил отчетен спад на фаталните инциденти с около 8% спрямо предишната година. За 2014 г. обаче намаляването е едва 1%, което сериозно притеснява ръководството на ЕС. Статистиката сочи, че всеки ден смъртта си на пътя намират около 70 европейци. Общият брой на загиналите при катастрофи за 2014 г. е 25 000 души, което е с 5 700 по-малко от 2010 г.

Големият проблем се оказват няколко държави, които държат висок процент загинали – около 90 жертви на 1 млн. жители. Сред тях са България, Латвия, Литва и Румъния. Именно те са начело на „черния” списък, като резултатите им рязко се отличават от тези на Малта, Швеция, Холандия и Великобритания, където на 1 млн. се падат под 30 загинали. Средният резултат за страните от ЕС е 51 жертви на милион жители.

От Комисията отчитат, че увеличение на загиналите има в Гърция, Португалия и Испания, докато в Дания, Хърватия, Малта, Кипър, Италия, Румъния, Словения и Чехия броят на жертвите е намалял. Целта пред ръководството на ЕС е през 2020 г. броят на загиналите при катастрофи да бъде съкратен наполовина.

 

0 от 500
  • #24
    4 rate up comment 1 rate down comment
    //// ( преди 9 години )
    факторите са много..не е само този виновен и край....но както казах..дълга и обширна тема....Винаги съм бил на принципа за разумния диалог,а не само да се плюе ей так ана воля.Или да се ръсят обиди....:)
  • #23
    8 rate up comment 1 rate down comment
    //// ( преди 9 години )
    И защо са по-различни? Кой ги е накарал да са ? Говоря за нормалния човек...иначе не можеш ме убедиш че са цвете за мирисане.КОлко скандала станаха с Мерцедес,дето плащал подкупи да му гипуват разни правителства колите.Или декра за класацията и за първото място на Голф:) Просто отдавна имат закони и контрол и от там лека полека се е променил и манталитета им,към по-добро....Абе темата е обширна и необятна,като човешката глупост. Факторите са много,не става да се обвинява само едно....
  • #22
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Automotive ( преди 9 години )
    @////Живял съм в Англия, Холандия и Германия и смея да твърдя, че хората са по-различни.
  • #21
    7 rate up comment 1 rate down comment
    //// ( преди 9 години )
    Taneva....аз за 20г. и над няколко стотин хиляди км. зад волана имам всичко на всичко 3 акта и то в ранните ми години,но не са били за превишена скорост.И да системата е виновна...хората ти гоп казват...НАВСЯКЪДЕ по нормалния свят има КАМЕРИ ....и то много...я ги махни да видим,какво ще стане и там...
  • #20
    13 rate up comment 1 rate down comment
    //// ( преди 9 години )
    баварец....това ти говоря...ако има ефективен Вътрешен отдел, да следи за корупция....камери и микрофони при проверка,както е на запад....няма да има корупция. Да не мислиш,че на запад хората са по-различни??? Такива са само поради една причина..има контрол и закони..Постави един чужденес в нашите условия...за отрицателно време ще стане същия,като нас
  • #19
    4 rate up comment 1 rate down comment
    бавареца ( преди 9 години )
    подобно е и с изпити за книжка, годишния техн. преглед, и подръжката на пътищата, пътни знаци и маркировка
  • #18
    10 rate up comment 1 rate down comment
    бавареца ( преди 9 години )
    не са виновни полицаите ли? ами пробвайте да дадете 50 евро на полицай в споменатите държави с ниска смъртност от ПТП да видим какво ще стане.
  • #17
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    То живот ли е да го опишеш...
  • #16
    4 rate up comment 1 rate down comment
    //// ( преди 9 години )
    Или спира те полицай и ти пише акт.Трябва и свидетел. После като го обжалват този акт *** и търси свидетеля да идва за показания в съда.А той я дойде или не дойде. На полицая му вземат от почивката за такива безмисленни дела и накрая труда му отива по дяволите...Не ги защитавам,не съм полицай.
  • #15
    8 rate up comment 2 rate down comment
    //// ( преди 9 години )
    Не са виновни полицаите. Системата е такава и те са принудени да се съобразяват с нея.Има и корумпирани,не отричам,но...ако имаше ефективен Вътрешен отдел,ако имаше закони,които им позволяваха да работят....друго щеше да е.Примерно,не можеш да глобиш за неправилно паркиране,ако шофьора го няма.Е що за простотия...Ами цивилни полицейски коли с камери,защо не пуснат...Начини има,но системата и законите са калпави...А за манталитета на пътищата и извън него....дълга и сложна тема :)