IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW, Mercedes и Audi с рекордни продажби за 2014 г.

Луксозните автомобили на производителите стават любимци на клиентите, особено извън пределите на родната Германия

BMW, Mercedes и Audi с рекордни продажби за 2014 г.

Трите германски производителя на премиум автомобили BMW, Mercedes и Audi са постигнали през изминалата година рекордни продажби.
BMW, Mercedes и Audi с рекордни продажби за 2014 г.
Снимка: Ройтерс

Mercedes е продал на клиентите си 1,7 млн. автомобила, базираната в Мюнхен BMW за първи път минава границата от 2 млн. броя, а Audi спази своята цел за 1,7 млн. продажби.

Продажбите на BMW прескочиха бариерата от 2 млн. за пръв път в историята на компанията. Новината затвърждава позицията на германската компания като водещ производител на луксозни коли въпреки сериозната конкуренция в растящия пазар за луксозни и спортни автомобили, пише The Wall Street Journal.

Базираният в Мюнхен производител заяви, че доставките на марките му BMW, Mini и Rolls-Royce са се покачили със 7,9% през миналата година до 2,12 млн. броя. Ръстът е бил подпомогнат от силното търсене за нови и модернизирани модели, най-вече в Азия. BMW продаде 1,96 млн. коли през 2013 г.

Продажбите на новите модели на BMW, като X4 и X5, както и на Rolls-Royce, спомогнаха да се неутрализира ефекта от спада в продажбите на марката MINI, чиято гама наскоро бе изцяло обновена.

Производителят заяви, че увеличава производството на серията си електрически коли в завода в Лайпциг. BMW е продала през 2014 г. около 17 800 екземпляра от моделите i3 и i8.

Само през декември германската компания е доставила 215 217 коли на клиентите си, с 15% повече спрямо предходната година.

Марката BMW е доставила 1,81 млн. коли на клиентите си през миналата година, или увеличение с 9,5%.

Продажбите на MINI спаднаха с 0,9% през миналата година и достигнаха 302 183 коли. Марката Rolls-Royce продаде рекордните 4 063 коли и отчете ръст от 12%. Продажбите на мотоциклети на BMW се увеличиха със 7%.

За Daimler 2014 донесе нов повод за радост – за първи път компанията продава повече коли в Китай, отколкото в Германия. Така базираният в Щутгарт концерн е продал почти 282 000 коли в азиатската страна, докато на родния си пазар са били пласирани почти 261 000 броя. Най-голям единичен пазар с около 330 000 броя е САЩ.

За Daimler 2014 г. е четвъртата рекордна година поред. Ръстът в продажбите е от 13%. Бързи ръстове германската компания отчита в бившите кризисни пазари Португалия (46%) и Испания (30%).

Третият голям премиум производител Audi – дъщерна компания на Volkswagen, отчита за миналата година 1,74 млн. продадени коли – ръст от над 10%. Директорът по продажбите Лука де Мео заяви още в началото на декември, че през 2014 г. Audi ще надмине силно годишната си цел от 1,7 млн. доставки.

Преди всичко много търсените модели кросовъри и моделът A3, който през 2014 г. за първи път е наличен в целия свят, са били „виновни“ за силната година. Компанията отчита растеж на всички региони и печели допълнителни пазарни дялове. В Китай Audi затвърждава лидерската си позиция в премиум сегмента, а в Европа е „доста над предкризисните нива от 2007 г.“. „В САЩ Audi расте три пъти по-бързо, отколкото целият автомобилен пазар“, заяви де Мео.

Сходно рекордно изпълнение има и Porsche. По-малкият германски конкурент, също част от Volkswagen, е продал повече коли във всички региони, като общите продажби достигат 189 850 броя – ръст от 17 на сто спрямо предходната година.

САЩ с над 47 000 доставки е водещият пазар. Китай отчита ръст от 25% - най-силното нарастване, до 46 931 продажби. В родната Германия почти 24 000 клиента са решили да си купят ново Porsche, като това са най-силните продажби на компанията на родния си пазар в корпоративната история. 

Още икономически новини с автомобилна тематика четете в Investor.bg

0 от 500
  • #18
    2 rate up comment 15 rate down comment
    Германише боклуцише ( преди 9 години )
    Хахахаха ама то и някакви китайски марки, за които даже не сме и чували бележат ръст.Много сте прости фенчета швабски
  • #17
    12 rate up comment 1 rate down comment
    До Auto ( преди 9 години )
    Ей "Умнико"!Защо си помисли, че някой се интересува от посредственото ти мнение?
  • #16
    6 rate up comment 14 rate down comment
    Auto ( преди 9 години )
    "Музика за ушите!Жълтури вият на умряло!"Толкова си тъпичко, че чак дори не съм сигурен, че го осъзнаваш! Наистина ли си мислиш, че броя на продажбите на други марки автомобили, ще има някакво значение върху мнението ми за това аз какво харесвам! Трябва да си наистина много ограничено парче, ако избираш какво да купуваш, заради клишета, статити и клипчета! :)
  • #15
    26 rate up comment 7 rate down comment
    ХеХе ( преди 9 години )
    Музика за ушите!Жълтури вият на умряло!
  • #14
    2 rate up comment 1 rate down comment
    azz ( преди 9 години )
    не мога да повярвам ....такъв талант и разбирач гадател се похабява във е форуми в чалгария....как мислиш довечера какво ще ми е акуто и какво трябва да акам за да не ми се възпалят немороидте след 5години...
  • #13
    14 rate up comment 5 rate down comment
    ЦИГАНИН ( преди 9 години )
    НЯКОЙ ДА КАЗВА ЧЕ ЛУКСОЗНА ТОЙОТА - ЛЕКСУС Е ПО-ДОБРЕ ОТ МЕРЦЕДЕС И БМВ НЕ РАЗБИРА ОТ КОЛИ ИЛИ Е *** НЕ ЗНАМ
  • #12
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Klasika, хапче ???Болен мозак си .....
  • #11
    5 rate up comment 11 rate down comment
    KLASIKA ( преди 9 години )
    Нали написах!В момента БМВ са първи заради успешния Фейслифт на 7-цата.Купува се като градска кола .Очаква се и новата 7-ца която прилича на 7-цата от 1979 година и тогава продажбите ще са Бум!....5-цата също ще вземе формите на старата 7-ца от 1989 година ,а последна ще променят 3-та.Мерцедес се купува,защото от 10 години писах ,че слабите продажби се дължат на модни Хюндайски линии.Писах ,че трябва да прибегнат до старинна форма с дълго торпедо,изнесено назад купе,увисваща странична линия и плъзгащо-падаща като Бентли задница.....И ?!? Баш както писах преди 8 години ,баш така ги изтипосаха и са хит!....А някои разбирачи ме оплюха,чемодното е непреходно...?!?!?...,да колкото мухата еднодневка!....Скоро ще има и нова 124-ка,защото нея само я ретушираха.А ауди написах преди 7 години,че докато не направят по-квадратни колите с квадратна решетка,а не да копират тази на Бугати,трудно ще продават..И???....Точно това направиха,но малко изостанаха от Шкода които разкъртиха пазара !!!???.......Е и това познах,новите Аудита стават мега-квадратни като преди 20 години....Е какво ще напишат сега модернистите ?????А пък Мерцедес,Ауди и Фолксваген и БМВ ще берат зверски ядове с новия Суперб !!!!Отдзад е по-широк от дългата база на Мерцедес,има поставка за два чадъра,предните седалки електрически можеш да ги преместиш отдзад,двигателите са мощни и абсолютно безшумни,скороста е 250 км.,много нисък е и много широк с страхотен дизайн.Но старомоден с обикновени квадратни фарове отпреди 20 години и форма седан-купе като старите бляскави седани.Е ???.....Открихме отново красотата с завръщане в бъдещето!
  • #10
    17 rate up comment 11 rate down comment
    RRE S3 ( преди 9 години )
    VW Group e kato Apple:Nenadminato ka4estvo i stil
  • #9
    5 rate up comment 14 rate down comment
    nissan qashqai 2014 ( преди 9 години )
    еми балъци колкото щете.все едно гледам кифли как се снимат с нефункционали айфони в wc.